Kajak-kenu

2019.11.15. 15:00

Már hivatalosan is egyben

A TKKSE elnöke úgy látja, mindkét egyesület szakemberei új motivációkat kaptak a közös munkától.

Molnár István

Már minden tiszaújvárosi kajakos és kenus TKKSE-s

Forrás: ÉM

Hónapokkal ezelőtt írtunk arról, hogy az ősszel „összeolvad” Tiszaújváros két kajak-kenu klubja, az 1962-ben – még Tiszapalkonyai Vasas néven – alapított Tiszaújvárosi VSE, illetőleg a 2011 tavaszán megalakult Tiszaújvárosi KKSE. A folyamatot egyébként több tárgyalás előzte meg, és az önkormányzat is azt kérte korábban a két egyesület vezetőjétől, hogy tárgyaljanak az egyesülésről. Az ügyben megkerestük Béke Lászlót, a TKKSE elnökét, akitől előbb azt kérdeztük, hogy milyen jogi aktusokon kellett végigmenni, hogy a folyamatot lezártnak lehessen tekinteni?

Nem jelentkeztek

– Az első lépés beolvadási szerződés elkészítése volt, majd az egyesületek zárómérlegét, és a beolvadás utáni nyitó mérleget is el kellett készíteni, melyeket a két egyesület közgyűlése hagyott jóvá – közölte. – Ezután került benyújtásra a Törvényszék felé, amely az iratok áttanulmányozása után intézkedett a közzétételről – ennek a célja az esetleges hitelezők, vagy szállítók tájékoztatása a civil szervezetekben történő változásokról. Természetesen semmiféle ilyen igénnyel nem jelentkeztek. Ez egy hosszabb folyamat volt, részben az ügyintézési határidőket, a kétszeri közzétételt kivárni, közben nyári szünet volt a bíróságokon is. Végül október közepén kaptuk meg a beolvadásról szóló végzést, amely november 5-én emelkedett jogerőre. Tehát 2019. november 5-től már csak egy kajak-kenu egyesület működik Tiszaújvárosban a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület.

Akkor most már a TVSE-s versenyzők, edzők, és a TVSE által korábban használt telep, ingóságok a TKKSE tulajdonát képezik? – érdeklődtünk erről.

– Igen, a TVSE oly módon szűnt meg, hogy beolvadt a TKKSE-be – mondta Béke László. – Ez azt jelenti, hogy minden eszköze, humánerőforrása beolvad a TKKSE-be, de ugyanez a helyzet a kötelezettségeivel is, amelyek ezután a TKKSE-t terhelik a jövőben. A TKKSE a TVSE jogutódjaként működik tovább.

Új barátságok

Azt is megkérdeztük, hogy így most már összesen hány versenyzője van a klubnak?

– Ezt pontosan még nem tudom, mert a következő napok feladata lesz az országos szövetségnél kezdeményezni a TVSE versenyzők átigazolását – nyilatkozta Béke László. – Várakozásom szerint közel 130 igazolt versenyzője lesz a klubnak. Illetve 20-30 közötti létszámú sportolónk részben fiatal kora, részben motivációja miatt nem lesz leigazolva, de edzéseinket ők is látogatják.

Arról is beszélt a klubvezető, hogy most éppen mi zajlik a klubnál.

– Már az őszi szezont úgy kezdtük, mintha már egy egyesület lennénk – árulta el. – Az érintett edzők, vezetők együttműködésével kidolgoztuk a nagy egyesületek működésére jellemző „feladásos rendszert”, amelyben leegyszerűsítve nincsenek hasonló korú versenyzőkből álló párhuzamos csoportok, hanem a sportág versenyrendszerére jellemző és a versenyzők biológiai fejlődését is figyelembe vevő úgynevezett feladás szerint működünk. Így egy-egy edző azonos korosztállyal foglalkozik körülbelül négy-öt éves rotációban. Így valósul meg egyfajta integráció a tehetségmenedzselésben és az edzők munkájának egymásra épülésében is. Azt már most látjuk, hogy mindkét egyesület szakemberei új motivációkat kaptak a közös munkától. Az első hetek, hónapok tapasztalata bizakodásra ad okot a jövőt tekintve. Kialakultak az edzők közötti együttműködések, már túl vagyunk a közös őszi edzőtáborozásokon is, a gyerekek között új barátságok kezdődtek.

A tömegvonzás törvénye

Feltettük azt a kérdést is Béke Lászlónak, hogy mire számít már így, némileg megerősödve az új szezonban?

– A napokban került nyilvánosságra a 2019 évi egyesületi pontverseny eredménye, amely szerint a TKKSE 586,5 ponttal a 10. helyen végzett, míg a TVSE 40,5 ponttal a 65. helyet szerezte meg – adta hírül a sportvezető. – Ha csak egyszerűen összeadnám a pontszámokat akkor az országos rangsorban a 9. helyre lépnénk előre, de az én várakozásaim ezzel szemben optimistábbak. Alapozom ezt részben a nagyobb létszám miatt az eredményes csapathajók kialakításának nagyobb merítési lehetőségére, illetve már most is érezhetjük a tömegvonzás törvényét, ugyanis a nagyobb létszám még több sportolni vágyó gyereket vonz be a tiszaújvárosi kajak-kenu sportba. Szinte naponta jelenik meg 1-2 fiatal, aki nálunk szeretné űzni Magyarország egyik legeredményesebb olimpiai sportját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!