rali

2019.11.05. 13:00

ERC: következik a bajnoki döntő

Nyíregyházán és Zemplénben már lázasan készülnek, jön a rali Európa-bajnokság mezőnye.

Marosréti Ervin

Az orosz Alexey Lukyanuk, Arnautov Alexey duó az Európa-bajnokság harmadik helyén áll

Forrás: DPPI

Fotó: Gregory Lenormand

Már csak néhány nap, és elérkezik az a hétvége, amit a sportág hazai kedvelői lassan egy éve várnak. Hazánk nyíregyházi központtal, de a verseny érdemi részét nézve zempléni gyorsasági szakaszokkal várja az Európa-bajnokság (ERC) mezőnyét. Három nap tömény izgalom vár a szurkolókra és a szakmára is. Magyarország több mint másfél évtized után tér vissza a sorozatba, a szezonzáró pedig nem csupán egy szimpla verseny lesz, hanem egyszersmind a bajnokavató is. Vagy, ahogy a sorozat hivatalos honlapja említi: a döntő következik.

Hárman a bajnokságért

Mégpedig azért, mert hét futamot követően a brit Chris Ingram vezeti a pontversenyt, akit a lengyel Lukasz Habaj, és az orosz Alexey Lukyanuk követ a dobogó második, valamint harmadik fokán. A lehetőség azonban mindhármuknak adott arra, hogy megszerezzék az ERC idei elsőségét. A Rally Hungary-n legfeljebb 39 pont gyűjthető, de egyébként is számolgatni kell, hiszen a sportágban gyakran használt mínuszolás itt is érvényben van. Nyolcból a hat legjobb eredményt kell figyelembe venni, ez alapján alakul majd ki a végső sorrend.

– Pályafutásom egyik célkitűzése, komoly álma válna valóra azzal, ha sikerülne megnyernem az ERC-bajnokságot – mondta a magyar hétvége előtt a pontversenyben élen álló Chris Ingram. – Hatalmas hitet és önbizalmat adna a jövőben, ha minden reggel úgy ébredhetnék föl, hogy én vagyok a bajnok. Ehhez azonban Magyarországon a tudásom legjavát kell nyújtanom. Azon vagyok, hogy az üldözőkkel szemben megőrizzem az előnyömet. A karrierem folytatása szempontjából sem mindegy, hogyan zárul ez a hétvége, hiszen egy ERC elsőség erősítené a megítélésemet, adott esetben új kapukat nyithat meg a sportágon belül.

Itthon az ezüst a tét

A nyíregyházi központú futam egyébként a magyar bajnokság záró versenye is egyben. Az ORB-ben az elsőség már elkelt. Vincze Ferenc pályafutása során először szerezte meg az abszolút elsőségért. Az ezüstért viszont a miskolci Hadik András, valamint Turán Frigyes és Velenczei Ádám csatázhat egymással Szabolcsban és a zempléni aszfaltos szakaszokon. A magyar egységek közül egyébként sokan neveztek az ERC-be is, így a hozzánk érkező nemzetközi sztárokkal összemérhetik az erejüket.

– Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy az Eb-n még nyitott az elsőség kérdése, így még nagyobb figyelem összpontosul erre a régióra az ezekben a napokban – mondta érdeklődésünkre Adamovits Márk, a Rally Hungary szervezője. – Ez természetesen ránk is sokkal nagyobb terhet tesz, hiszen egy hazai bajnoki futamhoz képest mindent sokkal gondosabban kell előkészítenünk. Itthon ugyanis sokszor anyagi szempontból és szokásjog alapján olykor nem indokolja semmi, hogy egy versenyt ilyen magas szintre emeljünk. Itt viszont egész más a helyzet. Minden szempontból igyekszünk megfelelni az FIA elvárásainak, hiszen az országos és a szövetségi sportvezetéssel egyetemben az a célunk, hogy Magyarország hosszú távon részt vehessen ebben a sorozatban. Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke nagyjából egy éve jelentette be, hogy a Rally Hungary lesz az ERC-sorozat szezonzárója, néhány hete pedig az is biztossá vált, hogy a nyíregyházi-zempléni hétvége jövőre is ott lesz a programban.

Számok, tények

A nagy érdeklődéssel várt verseny három napos lesz, tizennégy gyorsasági szakasz után hirdetnek majd győztest. Egy átlagos magyar bajnoki futamhoz képest majd egyharmadával több a gyorsaságik aránya. Az össztáv eléri a nyolcszáz kilométert, amiből 211 kilométert tesznek ki a mért szakaszok. A mezőny pedig parádés. A megadott határidőig 114 páros nevezett a különböző sorozatokban, a pályák szélére kilátogató érdeklődők közel harminc darab Top-kategóriás, R5-ös autót láthatnak. A program pénteken a nyíregyházi rajt ceremóniával, valamint a verseny értékelésébe beleszámító Szuper Speciállal kezdődik, amelynek a helyszíne a Rabócsiring lesz. Szombaton és vasárnap a gyorsaságik jönnek, nagyrészt a Zemplén legendás aszfaltos pályáin. Vasárnap azonban a szabolcsi megyeszékelyen egy belvárosi pörgést is tartanak, így igyekeznek azokhoz is közel hozni a ralit, akik adott esetben az erdő szélére nem látogatnak ki.

Az ERC bajnokság állása

1. Chris Ingram, Whittock Ross (Skoda Fabia R5, GBR) 135

2. Lukasz Habaj, Dymurski Daniel (Skoda Fabia R5, POL) 116

3. Alexey Lukyanuk, Arnautov Alexey (Skoda Fabia R5, RUS) 107

4. Filip Mares, Hlousek Jan (Skoda Fabia R5, CZE) 75

5. Oliver Solberg, Johnston Aaron (Volkswagen Polo R5, LVA) 39

Jan Kopecky, Dresler Pavel (Skoda Fabia R5, CZE) 39

Nasser Al-Attiyah, Baumel Matthieu (Volkswagen Polo R5, QAT) 39


A Rally Hungary programja

November 8. (péntek)

18.25, Rajtdobogó, Nyíregyháza Kossuth tér 1.

19.55, SS1 – Szuper Speciál, Rabócsiring

November 9. (szombat)

8.58, SS2 – Újhuta – Nyíri/1

9.51, SS3 – Füzér – Abaújvár/1

11.24, SS4 – Mád – Disznókő/1

14.42, SS5 – Újhuta – Nyíri/2

15.35, SS6 – Füzér – Abaújvár/2

17.08, SS7 – Mád – Disznókő/2

November 10. (vasárnap)

8.54, SS8 – Óhuta – Fony/1

9.40, SS9 – Telkibánya – Újhuta/1

10.59, SS10 – Disznókő – Mád/1

12.13, SS11 – Városi gyorsasági Nyíregyháza

14.55, SS12 – Óhuta – Fony/2

15.41, SS13 – Telkibánya – Újhuta/2

17.00, SS14 – Disznókő – Mád/2 (Power Stage)

18.37, Céldobogó, Nyíregyháza Hősök tere

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!