Birkózás

2019.11.22. 18:30

A jog, az olaj és a toborzó

Új helyükön elkezdték az építkezést a diósgyőri birkózók.

Kolodzey Tamás

Fotó:

Három évig albérletben dolgoztak, néhány hete viszont otthont kaptak, beköltöztek a DVTK Medical névre hallgató komplexumba, amely a stadion túloldalán, mindenki által jól megközelíthető helyen van.

Ötvenen vannak

– Jól megérdemelt otthonunkba végre akkor jövünk és megyünk, amikor csak akarunk – mondta Juhász Sándor, a piros-fehérek egyik edzője, majd hozzátette: – Hiszen nálunk van a ház kulcsa, mi nyitunk és zárunk, tehetjük, és a főutca felől járunk be. Az első emeleten lévő, hatszáz négyzetméteres termünkben két szőnyeget helyeztünk el, és ugyan még akadnak kisebb, vagy nagyobb problémáink, de ezeket a hiánypótlás jegyében majd nyilván orvosolják.

 

A tréner arról számolt be, hogy hétköznapokon délután fél öttől este nyolcig népesül be a csarnokuk, csütörtökön és pénteken délelőtt pedig ovisokat is fogadnak:

– Két intézménnyel vagyunk kapcsolatban. A bulgárföldi és a Stadion úti óvodákkal alakítottunk ki gyümölcsöző kapcsolatot, ennek jegyében mozgatjuk a kicsiket. Ők és a többiek, azaz a nagyobbak is örülnek a jó körülményeknek. Egyébként máris érezhető, hogy nagyot léptünk előre, ugyanis az avatóünnepséget követő több, mint egy hónapban vagy húsz fiatalt sikerült toboroznunk, így most lassan ötvenen tanulnak, gyakorolnak és versenyeznek nálunk.

Régiós feladatok

A DVTK-Miskolci Sportiskola tagjainak az idén még lesz egy nagy dobásuk, erről dr. Szinay Attila szakosztályvezető beszélt:

– Hagyománytisztelők vagyunk, ezért természetesen „főbérletünkben” újra megtartjuk birkózó karácsonyunkat. Erre tökéletesen alkalmas a csarnokunk és bizonyára a konferencia termet is igénybe vehetjük arra, hogy ott láthassuk vendégül sportolóinkat, továbbá szüleiket és hozzátartozóikat. Költözködésünk óta mellesleg egyre olajozottabban dolgozunk, azt egyébként is tudtuk, hogy egy-két hónapbe telik majd, amíg minden a helyére kerül nálunk.

Megtudtuk, hogy a DVTK hamarosan tovább tágítja a kört, elvégre nem csupán a megyei, hanem régiós hatáskört is betöltenek.

– A halmajiakkal, a mezőcsátiakkal és a tiszalúciakkal is tárgyalunk, így reményeink szerint a jövőben az említett településekkel és klubokkal is lesz fiókszerződésünk – folytatta dr. Szinay Attila. – Itt jegyzem meg, hogy hivatalos vagyok a Magyar Birkózó Szövetség december 2-i elnökségi ülésére, amelyen megoldást kell találnunk egy „joghézagra”. A sporttörvény ugyan megengedi, de a jelenleg hatályban lévő átigazolási szabályzat nem tolerálja az egy gyerek, több egyesület gyakorlatát. Ezért átnézzük a paragrafusokat és hiszem, hogy találunk megoldást arra, hogy – mondás idézve – a kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon. Ez a probléma egyébként nem csak a Miskolcot és Diósgyőrt, hanem több vidéki nagyvárost egyaránt érinti.


A vízválasztó tizenhat

Arra a kérdésre, hogy mikor lesznek felnőtt birkózóik, dr. Szinay Attila így felelt:

– A felvetésre most nehéz lenne kielégítő választ adni. Tapasztalataim szerint a vízválasztó idő tizenhat éves korban érkezik el. Ugyanis aki ekkor még nem súlycsoport első, azt hiszi, hogy már nem is lesz az. Mindenkinek a saját, igazán jó példánkkal érvelek: pályája kezdetén Deák-Bárdos Mihály sem verte agyonra ellenfeleit. Aztán szépen elindult felfelé: többszörös olimpikon, világbajnoki ezüstérmes és Európa-bajnok lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!