VRCK

2019.11.28. 12:00

A harmadik játszma végéig élt a továbbjutási remény

Közel telt ház előtt fogadta török ellenfelét a magyar férfi röplabda bajnok.

Marosréti Ervin

Nagy csatát vívott a két együttes

Fotó: Ádám János

A Challenge Kupa selejtezőjének visszavágóját a Tokat várhatta nyugodtabban, hiszen a két héttel ezelőtti első mérkőzést 3:0-ra megnyerték a Vegyész ellen.

A barcikai együttesnél a hazai meccs előtt is sűrűsödtek a problémák, ami leginkább a feladó poszton jelentkezett. Páez ugyanis talpsérüléssel bajlódik, ezért a nemzetközi mérkőzésen Toronyai Miklóssal a soraiban kezdtek a sárga-kékek.

Remek nyitány

Méghozzá nagyszerűen. A hazai közönség támogatásával a nyitó szett elején sikerült rögtön 3-4 pontos előnyt szerezni, amely meghatározta a játszma alakulását. A törökök ugyan 5-2-nél időt kértek, de a nagyszerűen küzdő Barcikát ez sem zökkentette ki a ritmusból. Volt egy rövid időszak, amikor egymás hibáiból éltek a csapatok, Juhászék viszont szemmel láthatón nagyobb hőfokon égtek, amit a 16-10-es hazai előny is jól tükrözött. A Tokatnál ekkor eljött a cserék, a változtatás ideje, ami valamelyest közelebb hozta a vendégeket. A török ütők teljesítménye feljavult, viszont nyitásban továbbra is gyengélkedtek, amit kihasznált a Vegyész. A hajrában közelebb jöttek a látogatók, ezért nagy szükség volt Braga remek védő – és támadójátékára, valamint Árva sáncára, így a Barcika viszonylag simán hozta a meccs első felvonását.

Szorosabb folytatás

Minden egyes pontért keményen megdolgoztak a borsodiak, akik „megnyomták” a folytatást is, a megszerzett előnyt pedig igyekeztek megbecsülni. Nem kapkodott, pontosan röplabdázott a magyar bajnok, ami ilyen szinten kellett is az eredményességhez. A Tokat így is ott „loholt” a sárga-kékek nyomában, de két-három ponttal rendre előrébb tartott a Barcika. Toronyai tanárian mozgatta a csapatot, Braga pontosan ütött, de mindenki hozzátette a magáét a gárda teljesítményéhez. 8-7 után 16-14-nél volt szoros, de ezekből a helyzetből rendre a VRCK jött ki jobban. 21-21-nél azonban a Tokat mégis utolérte a hazaiakat. Következett a drámai végjáték, amelyet rövidítésben hozott Marek Kardos csapata, így összesítésben tovább csökkent a hátrány.

Török dominancia

Élt a remény a továbbjutásra, de ehhez a harmadik szettet is hozni kellett, így tehát egy pillanatnyi megingás sem fért bele. A törökök azonban váltottak. Nem engedték el a Vegyészt az elején, igyekeztek szorosan tartani az állást. Vezettek is, ami ezen a meccsen először fordult elő, sőt a minimális előnyüket sokáig meg is tartották. 11-11-nél együtt álltak a felek, de a fordítás nem jött össze. Újított a Tokat, Kardos pedig 11-14-nél időt kért. Majd 12-16-nál is, mert ebben a szakaszban érezhető volt a hullámvölgy. Ebből pedig nem is tudott kijönni a magyar bajnok. A törökök a hajrában nyolc ponttal is elléptek, és végül megszerezték azt a számukra fontos szett győzelmet, ami egyszersmind a továbbjutásukat is jelentette.

A látogatók lendülete megmaradt, ezzel együtt a fölényük is megnőtt. Érthető, hogy a Vegyész-játékosok lelkesedése ebben a helyzetben alábbhagyott, de a csapat a folytatásban is becsülettel küzdött. A sárga-kékek ugyanis szerették volna legalább a hazai meccset megnyerni. Igaz, ekkor már a Tokat terve is ez volt, ezért a közönség élvezetes röplabdát láthatott. Ebből végül a törökök jöttek ki jól, akik 100 perc játék után egyenlítettek, pedig Blázsovicsék nagyot hajráztak, de a fordítás nem jött össze.

Fordított a Tokat

Az ötödik felvonásban jobban kezdett a Vegyész, aztán fej-fel mellett haladtak a csapatok. Érezhető volt, hogy amelyik együttes el tud lépni a másiktól, az megnyerheti a találkozót. Ez viszont sokáig nem történt meg, egy ponttól nagyobb előnyt egyik csapat sem tudott szerezni. 10-10 után a Tokat jutott levegőhöz, a rutinos törökök pedig ezt az előnyüket meg is tartották. Két szettes hátrányból fordítottak, győztek, és így végül kettős győzelemmel jutottak tovább a Challenge Kupában. A Vegyész alaposan megnehezítette ellenfele dolgát, amiért mindenképpen dicséret illeti a csapatot.

Jegyzőkönyv: Vegyész RC-Kazincbarcika – Tokat Beledije Plevne 2:3 (19, 25, -16, -23, -13)

Kazincbarcika, 600 néző. V.: Höger P. (szlovák), E. Tomec (szlovén).

Vegyész RC: Toronyai, Braga, Árva, Juhász, Blázsovics, Péter M. Csere: Dudás T. (liberó), Bibók, Csizmadia. Edző: Marek Kardos.

Tokat Beledije Plevne: Bülbül, Chernokozhev, Durgut, Catal, Cinal, Firkal. Csere: Demirciler (liberó), Celik (liberó). Hizarci, Dolasik, Tetik, Arslan. Edző: Altan Ilker.

Marek Kardos: – Mindent elkövettünk a továbbjutás érdekében. Amit tudtunk, megoldottunk. Két játszmában is gyengébben fogadtunk, valamint több ki nem kényszerített hibát vétettünk, mint korábban. Ez okozta végül a vesztünket. Szeretném megköszönni Toronyai Miklós segítségét, mert fél év kihagyás után is remekül teljesített, ugyanakkor minden játékosom megérdemli a dicséretet, hiszen az utolsó pillanatig nem adták fel a mérkőzést. Sajnálom, hogy nem jött össze a győzelem, megérdemelte volna a csapat.

Altan Ilker: – Rengeteg hibával kezdtünk, a hazaiak pedig nem adták olcsón a bőrüket. Dicséretet érdemelnek a játékosaim, mert a rossz kezdés ellenére sikerült felpörögniük, és nagy küzdelemben továbbjutni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!