Aluinvent-DVTK

2019.10.30. 14:30

Csőstül jön, de továbbállhatna

Ötödször találkozik a Basket Landes csapatával az Ek-ban az Aluinvent-DVTK.

Berecz Csaba

Medgyessy (pirosban) nem tud játszani a mai meccsen

Fotó: Berecz Csaba

Szerdán újabb nemzetközi tétmérkőzést játszik az Aluinvent-DVTK női kosárlabdacsapata. A piros-fehérek az Európa-kupa H-csoportjának 3. fordulójában, a miskolci városi sportcsarnokban 18.30-tól a francia Basket Landes együttesét fogadják.

Az előző Ek-meccsen, a spanyol Cadi La Seu vendégeként 22 pontos vereséget szenvedett a Diósgyőr, és ezen a találkozón két centerük is kiesett sérülés miatt, Goree és Morrison számára is idő előtt fejeződött be a mérkőzés. A két magas ember emiatt kénytelen volt kihagyni a múlt szombati, Vasas elleni idegenbeli bajnokit, amelyet alacsony szerkezettel is magabiztos, 25 pontos győzelemmel abszolváltak a piros-fehérek. Az újabb feladat előtt elsőként a sérültek állapotáról érdeklődtünk Cziczás Lászlónál, az Aluinvent-DVTK szakvezetőjénél.

Medgyessy rögzítőt

– Kire kíváncsi? A múlt héten megsérültekre, vagy az új kiesőre? – kérdezett vissza a tréner, majd így folytatta: – Kezdem az újjal: Medgyessy tegnap nem bírt kikelni az ágyból, és száz százalék, hogy rá nem számíthatunk. Irányítónknak a lábával van problémája, első körben 10 napra rögzítő kötést kapott, úgyhogy sem a mostani Európa-kupa-meccsen, sem a vasárnapi, Cegléd elleni bajnokin nem játszhat, és valószínűleg Pécsett, a jövő hét csütörtöki Ek-meccsen sem lehet ott a pályán. Mondják, hogy a baj csőstül jön, úgy látszik, megérkezett hozzánk, de most már ideje lenne, hogy továbbálljon, mert szinte mindenkit utolért már. Például a két légiós centerünket, akikkel azt a ritkaságot éltük meg, hogy egy meccsen belül váltak harcképtelené. Kettejük állapota azért javult valamennyit, könnyített edzésmunkát végeztek, és mivel a szalagjaik nem szakadtak sem el, sem be, van némi remény arra, hogy a franciák ellen beszállnak a játékba. Goreenak nem csak a bokája, a csípője is fáj, remélem, összeszorított fogakkal, de vállalni tudja a játékot. Arra gondolni sem szeretnék, hogy mi lesz ha nem, mert ez esetben olyan szerkezetben kellene játszanunk, mint szombaton, pedig a Vasast és a Basket Landest nem lehet egy lapon említeni.

Irányítóposzton

Már csak azért sem, mert a Basket Landes az évad mindkét Ek-meccsét megnyerte, a Cadi La Seu-t pályaválasztóként 65–60-ra győzte le, a múlt héten Pécsett pedig 75–62-re diadalmaskodtak.

– Nagyon jó összetételű csapatuk van, nagyon magas szerkezettel is tudnak játszani és alacsony, gyorssal is. A játékszervezőjüket, Celine Dumercet nem kell bemutatni azoknak, akik egy kicsit is ismerik a női kosárlabdát. És mellette ott van még a Nantes-ból szerződtetett spanyol válogatott irányító, Ana Suarez. Vagyis két olyan forgatójátékosuk van, akik jól szerveznek, és a pontdobásból is kiveszik a részüket. És nem mellékesen centerposzton sem állnak rosszul. Igaz, hogy a tavalyi csapatuk nagyrészt kicserélődött, és hogy új edzőjük van, és hogy nem verhetetlenek, mert a francia bajnokságban, amelyik Európa legerősebb pontvadászatának számít, négy meccs után csak ötvenszázalékosak, de biztos vagyok benne, hogy ezen a meccsen nagyon motiváltak lesznek. Várhatóan franciásan nagy önbizalommal lépnek majd pályára, mi pedig azon leszünk, hogy szerény kis csapatunkkal, maximális hozzáállással mindent megtegyünk annak érdekében, hogy kellemetlen élmények érjék őket.

A diósgyőri szakvezetőnek felvetettük, hogy a DVTK számára a csoportból való továbbjutáshoz nagyon kellene a mai győzelem, amire így felelt:

– Kétségtelen, hogy nagyon jó lenne nyerni, már csak azért is, mert szeretnénk továbbjutni, de nem először, és nem is utoljára mondom: a bajnokság a legfontosabb a számunkra. Én már keddtől egy picit a hétvége felé is kacsingatok, ugyanis vasárnap Cegléden nagyon fontos mérkőzés vár ránk, amit mindenképpen be kellene húznunk.

Egymás ellen az Európa-kupában

A két csapatnak a mostani lesz az ötödik egymás elleni meccse az Európa-kupában. Először hat éve, ugyancsak a csoportkörben találkoztak, akkor az első találkozót, gall földön, 2013. november 6-án a Basket Landes nyerte 90–71-re, majd 22 nappal később Miskolcon is jobbnak bizonyult, 67–72 volt ekkor a végeredmény. Harmadszorra a 2015/16-os évadban az Ek negyeddöntőjében találkoztak, és Basket Landes pályaválasztása mellett 2016. március 9-én 89–65-ös hazai siker született. Nem mellékesen ez a meccs tett pontot a DVTK nagy menetelésének végére, a zsinórban megnyert tíz Ek-mérkőzés után ez volt az akkori évad első veresége a nemzetközi porondon. A három nappal később megrendezett miskolci meccsen ugyan nyertek a piros-fehérek 58–57-re, de nem jutottak tovább, viszont azzal vigasztalhatták magukat, hogy így is a klub legjobb nemzetközi szereplését produkálták.

A női kosárlabda Ek, H-csoport állása

1. Basket Landes 2 2 – 140–122 4

2. Cadi La Seu 2 1 1 154–137 3

3. Aluinvent-DVTK 2 1 1 147–141 3

4. PEAC-Pecs 2 – 2 109–150 2

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!