Szabadidősport

2019.10.18. 18:00

Az erdőben maradt szalagokról

Műanyaghulladéknak hitték, és összeszedték a kirándulók az edzőpálya jelzőszalagjait.

Berecz Csaba

Levelet kapott szerkesztőségünk egy olvasónktól, amelyben az szerepelt, hogy bükki kirándulásuk közben több kilométernyi műanyag jelezőszalagot szedtek össze, amit kint felejtett hulladéknak tartottak. A Csanyikban, a szanatórium melletti műúthoz közeli erdős területen talált szalagokon, feliratként az egyik sportszer­áruház, valamint a Bükki Hegyi Maraton volt olvasható. Ezek alapján levélírónk azt feltételezte – mint ahogy azt a legtöbben tették volna –, hogy mivel a sportszeráruház támogatója volt a maratoni futóversenynek, így a júniusi rendezvény szervezői felejtették kint, természetkárosítást követve el ezzel. A levélíró képeket is mellékelt az összeszedett szalagokról.

Nem ők tették ki

A 27. Bükki Hegyi Maraton-Kisgyörgy Ádám Emlékverseny szervezője a miskolci Marathon Club volt, és utóbbi elnöke, Szűcs István a következőket nyilatkozta lapunknak a témában:

– Mindenek előtt ki kell ábrándítsam a finoman fogalmazva is hiányos információkkal rendelkező levélírót: a fotókon szereplő nagy mennyiségű kék és piros-fehér szalagokat nem a 27. Bükki Hegyi Maratont rendező Marathon Club szervezőcsapatának tagjai helyezték ki és hagyták ott a Csanyik-völgyben és környékén. A kék szalagon szereplő sportszer­áruház valóban támogatta az eseményt, de tőlük egy méter szalagot sem kaptunk és használtunk a pályák jelöléséhez. Talán sportszerűbb lett volna, ha először velünk veszi fel a kapcsolatot, illetve tájékozódik, mielőtt megalapozatlan vádakat közöl. Huszonnyolc éve rendezünk versenyeket a Bükkben, a természetben, mert szeretjük a Bükköt és szeretjük a természetet, legalább annyira, mint a levélíró. Szándékosan soha nem hagytunk kint szalagokat, így most sem, mert a júniusi verseny napján leszedtük azokat. Persze elképzelhető, hogy egy-egy, egyébiránt többnyire beazonosítható szalag kint marad, de az csak véletlen lehet. Az pedig, hogy a levélíró több médiaszereplőnek olyan címmel írt levelet, hogy „A környezetszennyező Bükki Hegyi Maraton”, egyenesen felháborító, azt kikérjük magunknak!

A versenyszerzőnek azt is felvetettük, hogy a sportszer­áruház nevét mutató kék szalagok mellett a kirándulók olyan piros-fehér szalagokat is találtak, amelyeken Bükki Hegyi Maraton elnevezés és embléma is látható. Szűcs István erre azt felelte, hogy nem tudja, hogy kerültek ezek a fákra azon a részen, mert az ő versenyüknek az útvonala nem arra vezet, de azt ígérte, hogy megpróbálja kideríteni, hogy mi történhetett.

Jelentkezett

Nem sokkal később jelentkezett szerkesztőségünkben Nagy András, a miskolci Freeriderz SC hegyi kerékpáros sportklub utánpótlás vezetője, aki úgy fogalmazott: ,,a szalagok, amiket összegyűjtöttek nem a Bükki Hegyi Maraton szalagjai. A pályát mi jelöltünk ki szalagokkal, utánpótlás versenyzőink számára, ezt szedték össze a kirándulók. Jelenleg is tart a toborzó akciónk, amelynek során a jelentkező fiataloknak tartunk minden nap edzéseket a Majális-parkban. A szalaggal kijelölt pályán a gyerekek tanulták a hegyi kerékpározás alapjait, és ennek során fontos és biztonságos a pontosan kijelölt nyomvonal.”

Nagy András azt is hozzátette, hogy a sportklub versenyzői és segítői évek óta igyekeznek tisztán tartani ezt a területet, mivel a klubházuk itt található, illetve azt is kijelentette, hogy az október 8-án kikerült szalagokat a toborzási időszak végével leszedték volna, úgy, mint ahogy ezt minden verseny után teszik.

A miskolci Freeriderz SC hegyi kerékpáros sportklub utánpótlás vezetője úgy foglalta össze az ügyet, hogy nem egy elhagyott pályát bontottak le a kirándulók, és nem a Bükki Hegyi Maratonról maradtak ott a szalagok, mert azokat ők kérték el a verseny szervezőitől, és ők tették ki, illetve azt is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a futóverseny útvonala nem azon a területen halad, ahol a szalagokat most összeszedték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!