Mecsek Rallye

2019.10.11. 18:30

53. Mecsek Rallye – Többesélyes a mecseki csata

Aszfaltos körülmények között rendezik a magyar ralibajnokság hatodik futamát, az 53. Mecsek Rallye-t.

Marosréti Ervin

Velenczei Ádám abszolútban a második helyen áll

Forrás: duen.hu

Fotó: Dudas Endre

Az önkormányzati választások miatt egy nappal hamarabb kezdődött el a magyar ralibajnokság idei utolsó előtti, hatodik versenyhétvégéje. Az 53. Mecsek Rallye-n csütörtökön megtartották a belvárosi prológot, ám ennek az eredménye nem számít bele az aszfaltos futam értékelésébe. A pénteki és a szombati gyorsasági szakaszoké viszont már igen. Az abszolút értékelésben élen álló Vincze Ferenc, Bacigál Igor kettős jó esélyekkel pályázik közös pályafutásuk első bajnoki címére, hiszen az eddigi öt versenyből négyet megnyertek, Pécs előtt 63 ponttal vezetik a bajnokságot.

Előtérben a taktika

– Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amikor már taktikáznunk kell – jelentette ki Vincze Ferenc. – Nekünk most nem az a legfontosabb, hogy újabb versenyt nyerjünk, sokkal inkább, hogy a hiányzó pontjainkat higgadt autózással megszerezzük. Egész évben nagy tempót diktáltunk, a bőrünkből most sem bújhatunk ki, de észszerűtlen kockázatot biztos, hogy nem fogunk vállalni a pécsi hétvégén.

A magyar bajnokságban egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújt Velenczei Ádám és Zsíros Gábor, akik Pécsett tovább erősítenék az éves összetettben megszerzett második helyezésüket. Igaz, az ezüstért rendkívül éles csata várható, de a kettős szeretné megtartani a mostani pozícióját.

– Ha visszanézek a tavalyi versenyre, akkor vegyesek az érzéseim. Az első gyorsasági szakaszt megnyertem, a másodikon nekicsúsztam egy fának, és befejeződött a versenyem. Idén ez nem történhet meg. Próbálok majd úgy kezdeni, mint egy évvel korábban, és azt a tempót biztonságosan végigvinni – felelte a múltidézésre Velenczei Ádám. – A táblázat alapján a második helyen állunk a bajnokságban, most is az a cél, hogy a lehető legtöbb pontot szerezzük, és persze ott álljunk a dobogón.

Ford helyett Škodával

Hasonló tervekkel vág neki az esztendő utolsó előtti versenyének Turán Frigyes és Bagaméri László. – A tapasztalt kettős eddig Ford Fiestával versenyezett, az 53. Mecsek Rallye-n viszont egy R5-ös Škoda Fabiaval állnak rajthoz.

– Az autónkat bérbe vették, történt egy szerencsétlen baleset, ezért most mi is kénytelenek vagyunk egy másik márkával menni – vázolta a helyzetet Turán Frigyes. – A sok felkínált lehetőség közül végül egy szintén magyar autóversenyző csapat, a Dani Fischer Team Škodájára esett a választásunk. Az új helyzetet és a realitásokat is figyelembe véve elnézőbbek leszünk magunkkal szemben. Évek óta Forddal versenyzünk, hozzánk nőtt ez a típus minden szempontból. Škoda Fabia R5-öt még sosem vezettem, jó autónak tartom, és úgy gondolom, ha sikerül megtalálnunk a legjobb beállításokat és magunkra tudjuk formálni, jót fogunk versenyezni.


Autósport: zárás a Zemplénben

Az 53. Mecsek Rallye-n pénteken és szombaton is hat-hat gyorsaságit rendeznek, a legjobbakat pedig Pécsett, a Széchenyi téren köszöntik majd. Érdekesség, hogy a hazai bajnokság régiónkban zárul. November 8-10-e között a Nyíregyháza Rallye-val zárul a sorozat, amelynek a szakaszait a Zemplénben bonyolítják le. A futam nem csak a hazai, hanem az Európa-bajnokság (ERC) záró hétvégéje is lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!