Hidasnémeti

2019.09.13. 19:00

Rali, nem csak tündéreknek

Itt nem a gyorsaság a lényeg, hanem megyénk kincseinek felfedezése.

Hegyi Erika

A 2017-es versenyen

Forrás: Magánarchívum

Szeptember 21-én, szombaton reggel 8 órakor regisztrációval és polgármesteri köszöntővel indul Hidasnémetiből a Tündér Családi Rally Bajnokság. Különleges eseményről van szó, hiszen itt nem a gyorsaság a fontos, hanem az, hogy a családok, baráti társaságok jó hangulatban fedezzék fel megyénk szépségeit, rejtett kincseit.

Hegyen-völgyön át

– Ebben az évben egy 3 versenyes bajnokságot szerveztünk a Felfedező Ral­ly főszervezőjével, Ignácz Tiborral összefogva – mondta lapunknak az abaúji verseny főszervezője, Kalász István. – Az összefogás olyannyira jól sikerült, hogy versenyünk fő támogatója, a Meligen Hungary Zrt. szomszédságában működő Tündérkör Alapítvány is mellénk állt, mi pedig melléjük, hiszen kiemelten fontosnak tartjuk, hogy szórakozást és új élményeket nyújtsunk a versenyen indulóknak, az alapítvánnyal együttműködve pedig a halmozottan hátrányos helyzetű családok segítése is a célunk. Itt emelném ki, hogy mindegyik versenyünk helyszínén lesz egy kihelyezett gyűjtőpont, ahol tartós élelmiszert gyűjtünk majd a rászoruló családok részére – hívta fel a figyelmet a szervező.

Elmondta: a budapesti versenyt nyáron teljesítették a bajnokságban részt vevő csapatok, a verseny következő állomása a Hidasnémetiből rajtoló, majd a Zemplént és a Cserehát lankáit átszelő Meligen Rally. Mind a három verseny, így a hidasnémeti is kétnapos. Szombaton az Aranyosi-völgyet átszelő szakaszt követően egy másfél órás kötelezően eltöltendő időellenőrzőben szusszanhatnak a csapatok, ahol a rendezőség ebéddel várja a versenyzőket a Megyer-hegyi tengerszemnél. A délutáni etap a Hegyközön ível át, és Hidasnémetiben érnek célba a kalandozók, ahol vacsorával fogadják őket. Vasárnap egy könnyedebb, rövidebb menet jön a Csereháton át, majd Hidasnémetiben érnek célba, ahol délután 1 órakor tartják az ünnepélyes díjkiosztót.

Bárki nevezhet

És hogyan lehet a kalandos ralira nevezni? Kalász István jelezte: bárki nevezhet, aki érvényes jogosítvánnyal, forgalmi engedéllyel és kötelező felelősségbiztosítással rendelkezik. Aki a bajnoki sorozat bármelyik versenyére nevezett, ezzel együtt részt vesz a bajnokságban is.

A feladat pedig?

– A rajtot követően meg kell találni az itinerben GPS-koor­dinátákkal meghatározott helyszíneket, melyek a térségünk nevezetességeire mutatnak. Minden településen találunk emlékműveket, hidakat, szobrokat, kőből, fából faragott emlékhelyeket, falfestményeket, templomokat, amelyeket megcsodálhat a nevező, aki ha nem indulna a versenyen, talán soha nem állna meg ezek mellett. Idén mind az 5 várunkat érinti az útvonal, de a várak mellett mind a 270 helyszín érdekes, és érdemes meglátogatni. Itt jegyezném meg hogy az útvonal írása úgy történik, hogy szintidő alatt nem teljesíthető minden helyszín – vázolta az izgalmas rali lényegét a szervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!