úszás

2019.09.11. 19:30

Nagyon népszerű lett az úszásoktatás Putnokon

Ebben a tanévben is megismerkedhetnek az úszás alapjaival az általános iskolás gyerekek.

Marosréti Ervin

Az új tanévben ismét úszhatnak a gyerekek

Fotó: Marosréti Ervin

Tavaly januártól használhatják az iskolások és a lakosság a putnoki tan­uszodát. Az eltelt másfél évben összegyűlt tapasztalatok egyértelműen igazolják a létesítmény létjogosultságát a gömöri városban. A nagy érdeklődésnek köszönhetően az iskolai úszásoktatás ebben a tanévben is folytatódik.

Úszás, vízilabda

Kis Gergő olimpikon, Európa-bajnok úszónak már tavaly is volt egy kezdeményezése, amely jól működött Putnokon. Úszásban kezdő és haladó csoportot indítottak, emellett pedig a vízilabdázás alapjaival is megismerkedhettek a gyerekek. A szeptember elején kezdődött tanévre is ezeket az oktatásokat hirdették meg, emellett az általános iskolások órarendjébe is beépítették az úszást.

– Az úszás az egyik legjobb kiegészítő sportág, ezért nagyon fontos, hogy kicsik és nagyok elsajátítsák az alapjait – fogalmazott Koszta Péter, a Serényi László Általános Iskola igazgatója. – Ez a mozgásforma terheli meg legkevésbé a szervezetet, és számos jótékony hatása van. Rendkívül fontos volt tehát, hogy Putnokon megépült az uszoda, amit azóta minden szempontból igyekszünk a lehető legjobban kihasználni.

Ismert sportolóval

Az úszás- és vízilabda-oktatás a tavalyihoz hasonlóan idén is Kis Gergő olimpikon, Európa-bajnok úszó szervezésében valósul meg Putnokon. A gyerekek így egy nemzetközi szinten is jegyzett, korábbi élsportolóval együtt tehetik meg a vizes sportokban az első lépéseket.

– Áprilisban indítottuk el az úgynevezett tesztüzemmódot, nagyjából 30-40 gyerek részvételével – beszélt a kezdetekről Kis Gergő edző, oktató. – Ez a program egészen az előző tanév végéig tartott, most pedig szeptember közepétől folytatjuk a közös munkát. Most úgy tervezzük, hogy hetente két alkalommal tartjuk az oktatásokat, de ez nagymértékben függ a jelentkezők létszámától. Az alapvető célunk, hogy a gyerekek megtanuljanak úszni, de azt is szem előtt tartjuk, hogy adott esetben a diákok be tudjanak illeszkedni az úszótársadalomba. Idővel pedig akár Putnokról is meg tudják állni a helyüket rangos hazai és nemzetközi versenyeken. Utóbbihoz természetesen kell a pozitív szülői háttér. Lényeges, hogy a gyerek otthonról is támaszt kapjon, csak így lehet később bárkiből sikeres versenyző. A szakmai munkát természetesen mi tesszük hozzá, de minden tényezőnek egyeznie kell, hogy valakiből később sikeres úszó legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában