DVTK

2019.09.30. 10:00

A harmat hozott hármat a Kaposvári Rákóczinak

Az újonc csapattal kikapó helyet cserélt ellenfelével a tabellán, sereghajtó lett a DVTK.

Berecz Csaba

Tömegjelenet a DVTK kapuja előtt

Fotó: Homoky György

A labdarúgó NB I 7. fordulójában az újonc Kaposvári Rákóczi FC vendége volt a Diósgyőri VTK együttese, szombaton. A bajnokságban eddig lejátszott mérkőzések, eredmények alapján tulajdonképpen kiesési rangadót vívott egymás ellen a két együttes,a hazaiak az első otthoni győzelmükkel szerettek volna 3 ponttal gazdagodni, a piros-fehérek pedig egy idegenbeli sikerrel folytatták volna az új szakvezetővel indult pozitív sorozatukat.

Kettő egy helyen

A két csapat összeállítása összesen egy helyen tért el a legutóbbi fordulóban látott kezdőktől. A Kaposvár totál ugyanazzal a csapattal futott ki a DVTK ellen, mint két hete, a 6. fordulóban, a Puskás AFC vendégeként, amikor 2-0-ra kikaptak. Igaz, hogy egyhete, a Magyar Kupában a megye I-es Soltvadkerti SE ellen, idegenben 4-0-ra megnyert meccsen négy helyen is rotáltak, de azokon az újak (Slatka, Szabó A., Balázs Zs., Poplatnik) úgy tűnik nem nyújtottak olyan produkciót, amivel rászolgáltak volna a mostanibajnokin a bizalomra. A DVTK két hete, a Zalaegerszegi TE FC 1-0-s legyőzése, és egy hete az NB III-as Érdi VSE elleni, idegenbeli egygólos sikerével végződött találkozóhoz képest is csak egy helyen változtatott, az ,,alap tízesen”: a legutóbbi bajnokin Korbély,a kupameccsen Shestakov jött tizenegyediknek, most pedig Ivanovski. Utóbbi elsző számú támadó volt, emiatt Hasani egy sorral hátrébb, a középpályás jobb oldalán jutott szóhoz.

Selyemköntös

Nem mondhatni, hogy frenetikus hangulatban kezdődött a találkozó, a kaposvári drukkerek létszáma 1000 fő körüli volt, az ultra szektorukban csak 1-2 tucatnyi szimpatizáns próbált energiát tolni a pályára, kevés átütőerővel. A vendég szektorban 62 nézőt számoltunk,de igazi szurkolás nem volt, mert még tart a diósgyőri szervezett szurkolói csoportok által hirdetett bojkott.

A hangulattalan kezdés után a csapatok sem voltak képesek arra, hogy nagy ívet húzzanak, több mint egy negyedórán át méricskélték egymást a felek. Ez alatt az látszott, hogy a hazai védelem zavarba hozható, a DVTK játékosaiban egyénileg több a minőség. Aztána 20. percben egy egykori diósgyőri labdarúgó, Nagy T. fejelt egy gólt, újragondoltatva azt a felvetést, hogy mennyit is ér a védelme a bajnokság előtt lesajnált, szakmai körökben az utolsó hely első számú várományosának tartott újoncnak. A bekapott gól utánszinte azonnal válaszolhatott volna a Diósgyőr, de Rui Pedro a hazai kaputól 12 méterre, nagy helyzetben az égbe bombázott, majd négy perccel később egy 5 a 3 (!) elleni vendég kontrát ügyetlenkedtek el a piros-fehérek. A DVTK támadójátéka az első félidőbenennyivel volt ennyi.

 

A vendégek sem egálban, sem hátrányban nem tudtak dominálni. Olyanok voltak, mint egy úri társaság éppen felébredt tagjai, akik finom selyemköntösben a jó levegőn szemlélték a határban a harmatot, miközben az szépen őket is elérte. Úgytűnt, hogy csak Prosser volt igazán munkás kedvében, ugyanis a bal oldalon futottak a vendég próbálkozások, de diósgyőri reményt csak a szünet hozott, azzal összefüggésben, hogy az első játékrész végén a DVTK átköltözött a kaposvári térfelére, és a piros-fehérszimpatizánsok abban bíztak, hogy fordulás után is ez lesz a koreográfia.

Szakály bevágta

A félidőt követően a hazai szakvezetés két helyen is változtatott csapatán, az egyiket, a kapuscserét kényszer szülte, mert Pogacsics megsérült. De a második játékrész nem diósgyőri dominenciával indult, a hazai csapat jobban felszívta magát a folytatásra.Ezt előbb az jelezte, hogy Nagy R. az 51. percben kis híján gólt szerzett, majd Adám M. kapufája után a kipattanót Szakály már bevágta. A kétgólos előnybe került somogyi gárda innentől nem erőltette az előre játékot, többnyire kilenc emberrel védekeztek, ésbíztak a kontrákban. A DVTK nem találta ennek a defenzív játéknak az ellenszerét, a túlerőben védekező kaposváriakkal szemben képtelenek voltak helyzeteket kialakítani. A meccsbe legfeljebb akkor jöhettek volna vissza, ha a játékvezetői ötös a 75. percbenészleli, hogy Ivanovskit szabálytalanul próbálták semlegesíteni a 16-oson belül, és emiatt 11-est kap a borsodi gárda. A piros-fehér labdarúgók ezen a meccsen leginkább támadásban voltak harmatosak, a passzaik közül nagyon sok volt a pontatlan, és a néha előforduló lövéseket is ugyanez jellemezte. A somogyi csapat tulajdonképpen könnyedén verte vissza a vendég próbálkozásokat, a DVTK játékosai akarati tényezőkben is alulmaradtak ezen a napon ellenfelükkel szemben.

Ez pedig azt eredményezte, hogy a Kaposvár megszerezte az évad első hazai győzelmét, a DVTK pedig – az összesűrűsödő hátországban – visszacsúszott a tabella utolsó helyére.


Jegyzőkönyv

Kaposvári Rákóczi FC – Diósgyőri VTK 2-0 (1-0)

Kaposvár, 1000 néző. V.: Berke (Király, Farkas B., Solymosi, Vad II.)

Kaposvári Rákóczi FC: Pogacsics (0) – Vachtler (5), Hegedűs D. (5), Nagy T. (6), Fodor M. (5) – Szakály A. (6), Nagy J. (4) – Nagy R. (5), Beliczky (6), Csiki (6) – Ádám M. (5). Vezetőedző: Disztl László.

Diósgyőri VTK: Danilovic (6) – Polgár (5), Brkovic (5), Karan (4), Tamás M. (5) – Iszlai (5) – Hasani (4), Rui Pedro (5), Márkvárt (5), Prosser (6) – Ivanovski (4). Vezetőedző: Feczkó Tamás.

Csere: Nagy J. helyett Nagy K. () a 46., Pogacsics helyett Slakta (0) a 46., Hasani helyett Korbély (5) az 55.. Polgár helyett Tabakovic (-) a 73., Csiki helyett Balázs Zs. (-) a 83. percben.

Sárga lap: Karan a 16., Hegedűs D. 48., Vachtler a 61., Polgár a 69., Ivanovski a 75., Tamás M. a 84. percben.

Gólszerző: Nagy T. (1-0) a 20., Szakály (2-0) az 54. percben.

Disztl László: – Úgy érzem, hogy az első pillanattól az utolsóig uraltuk a játékot. Hazai pályán nagyon fontos volt az első győzelem megszerzése. Úgy érzem, hogy a csapat játéka az első fordulótól folyamatosan fejlődik, stabilabb a védekezésünk, egyre bátrabbantámadunk, és a mai mérkőzésen látszott, hogy nem csak védekezésben, hanem támadásban is erősek voltunk, lehetőségeket, helyzeteket dolgoztunk ki.

A csapat nagyszerűen küzdött, lehetett látni a fiúkon az elszántságot, a küzdeni akarást, az egységet. Nagyszerű csapatteljesítmény volt a mai, megérdemelt győzelmet arattunk. Örülünk annak, hogy az első, nagyon fontos hazai győzelem megvan, és annak is, hogy a szurkolóinknak is sikerült egy szép estét szereznünk.


Feczkó Tamás: – Nem úgy kezdtük a mérkőzést, ahogy az elvárható lett volna, hiszen csak a hazaiak vezető gólja után kezdtünk el játszani. Az első gól után kétszer is lett volna lehetőségünk, hogy kiegyenlítsünk, de ezt nem tettük meg. A második félidőben hiábaborult fel a pálya, vagy rossz döntést hoztunk a kapu előterében, vagy a hazaiak élőfalban akadt el a labda. Úgy gondolom, hogy kétszer annyi lehetőségünk is volt, mint a hazaiaknak, de mégis ők nyerték meg a mérkőzést, úgyhogy gratulálnunk kell nekik.

Csalódás,hogy rögzített helyzetből gólt kaptunk, hiszen készültünk ezekre a szituációkra, de az ilyen sajnos előfordul, annak ellenére, hogy nagyobb figyelemmel elkerülhető lett volna. Csak a második félidei csapatteljesítményünkről érdemes beszélni, ekkor mint mondtam, felborult a pálya, de bosszantó, hogy ennek ellenére nem volt kaput eltaláló lövésünk.


A gólok története

20. perc: Nagy R. jobb oldali szögletrúgásból a közelben álló Csikihez passzolt, akitől visszakapta a labdát, majd belőtte a kapu előterébe, ahol a középen álló Nagy T. 11 méterről félmagasan a kapu bal oldalába fejelt, 1-0.

54. perc: Fodor tette be balról a labdát a kapu elé, ahol Ádám M. lefordult Karanról, és 8 méterről a hosszú oldali, vagyis a bal kapufát találta el. A labda kifelé pattant, a léccel szemben álló Szakály pedig 8 méterről a kapu bal oldalába bombázott, 2-0.


NB I., 7. forduló

Zalaegerszegi TE FC – Paksi FC 3–1 (2–1)

Gólszerzők: Radó (26.), Stieber (36.), Mitrovic (70.), ill. Böde (10.).

Debreceni VSC – Puskás Akadémia 1–2 (0–2)

Gólszerző: Szécsi (83.), ill. Gyurcsó (10., 43.).

Mol Fehérvár FC – Újpest FC 0–2 (0–0)

Gólszerzők: Onovo (81.), Feczesin (92.).

Ferencvárosi TC – Kisvárda Master Good

A bajnokság állása

1. Mol Fehérvár FC 7 6 – 1 17–5 18

2. Mezőkövesd Zsóry FC 7 5 – 2 10–6 15

3. Puskás Akadémia FC 7 4 1 2 12–7 13

4. Ferencvárosi TC 5 4 – 1 9–5 12

5. Újpest FC 7 3 1 3– 11–12 10

6. Debreceni VSC 6 3 – 3 13–11 9

7. Kisvárda Master Good 6 3 – 3 8–10 9

8. Zalaegerszegi TE FC 7 2 1 4 11–9 7

9. Paksi FC 7 2 1 4 7–12 7

10. Budapest Honvéd 7 2 – 5 10–15 6

11. Kaposvári Rákóczi FC 7 2 – 5 6–13 6

12. Diósgyőri VTK 7 2 – 5 5–14 6

A 8. forduló programja

Október 5., szombat

14.30: Újpest FC – Mezőkövesd Zsóry FC (az Illovszky-stadionban)

17.00: Kisvárda Master Good – Zalaegerszegi TE FC

17.00: Paksi FC – Kaposvári Rákóczi FC

17.00: Diósgyőri VTK – Puskás Akadémia FC

19.30: Mol Fehérvár FC – Debreceni VSC

Október 6., vasárnap

16.00: Budapest Honvéd – Ferencvárosi TC (az Új Hidegkuti-stadionban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!