öttusa

2019.08.14. 12:00

Értékes tapasztalatokkal

Élete első felnőtt Európa-bajnokságáról tegnap érkezett haza Guzi Blanka.

Berecz Csaba

Guzi Blanka (balra) mától már a budapesti világbajnokságra készül

Forrás: Magánarchívum

A miskolci Swimming Pentathlon Club öttusázója, Guzi Blanka, aki négy éve űzi ezt a sportágat, az angliai Bathban állt rajzhoz a vasárnapi, 36 fős Eb-döntőben. A 20 éves sportoló azok után, hogy a pénteki selejtezőt sikerrel vette, a fináléban a 29. helyen végzett.

A magyar válogatott kerettel készülök végig, de azt még nem tudom, hogy melyik számban indulhatok.

– Úgy keltem útra, az volt a fő célom a verseny előtt, hogy jussak be a döntőbe. Természetesen nagyon örültem, hogy ez sikerült pénteken, már csak azért is, mert nem volt egyszerű ezt elérni a felnőttmezőnyben – mondta Guzi Blanka. – Tudtam, hogy más lesz ez, mint a juniorok között versenyezni, de élőben megtapasztalni, hogy mennyire messze van a junior a felnőttől, azért az kemény volt. Hogy miben nyilvánult ez meg? Például abban, hogy nagyon ki kellett magam hajtanom a futásnál, hogy bejussak a legjobbak közé, és volt nyomás is, mert kellettem a fináléba azért, hogy a csapatértékelésben ott legyen Magyarország neve. Örült mindenki, hogy végül sikerült nekem harmadik magyar versenyzőként a fináléba jutnom, én is boldog voltam, és szerettem volna vasárnap bizonyítani, hogy nem véletlenül kerültem a legjobb 36 európai női öttusázó közé.

A legjobb idő

A döntő viszont nem egészen úgy sikerült, ahogy azt a miskolci klub sportolója szerette volna.

– Először úszni kellett, ezzel nem volt gond. Azok után, hogy a pénteki selejtezőben életem legjobbját mentem, két nappal később a döntőben csak 1 másodperccel voltam lassabb, és ez az eddigi második legjobb időeredményem, ami a 22. helyre volt jó – nyilatkozta a 20 éves sportoló. – A vívás sajnos nem sikerült jól. Az elején jöttek győzelmek, aztán ez egyszer csak abbamaradt, és a második felében egy győzelmem sem született. Próbáltam pozitív maradni és megfejteni, hogy mi a hiba, és így utóbb is csak azt mondhatom, hogy tovább kell erősítenem ebben a számban magam, egy ilyen erős mezőnyben hozzá kell szoknom, hogy mindegyik csata egy döntő. Tudom, hogy nagy a hátrányom, mert, hogy mást ne mondjak, az Eb-győztes litván Laura Asadauskaite, aki 35 éves, több évtized előnyben van hozzám képest vívásban, a páston eltöltött időben. De mindezekkel együtt, hogy ebben a számban én voltam az utolsó, nagyon értékes tapasztalatokkal gazdagodtam.

Nehéz pálya

A vívás után a lovaglás sem volt csúcs, a futást utolsó előttiként kezdhette a versenyben maradtak közül (négyen a lovaspályán kiestek).

– Életem legnehezebb pályája volt ez, az akadályok magasságával gyűlt meg a bajunk, nem a lóval volt a gond – mondta Guzi Blanka. – Az edzőpályán is voltak jelei a magasságbeli gondoknak, de volt harmónia, ám a pályán nem mentem olyan szépen, mint terveztem. A paci jóindulatú volt, de a magasság kifogott rajta is. Az utolsó számnál az volt a célom, hogy 12 percen belül csináljam meg a kombinált számot. Régóta kergetem ezt az időt, és azon voltam, hogy legalább ez a számom legyen jó. Sikerült befognom, de nem szaladtam rá a mezőnyre, mert előttem is jó futók voltak. Szóval voltak jó számok és olyanok is, amelyben még van potenciál.


Világbajnokság

Guzi Blanka szerdán kezdi újra az edzéseket, és a jövő héten már edzőtáborba megy Budapestre, ugyanis megkezdődik a szeptember 1–8. között Budapesten megrendezésre kerülő világbajnokságra való felkészülés.

– A magyar válogatott kerettel készülök végig, de azt még nem tudom, hogy melyik számban indulhatok, kapok-e az egyéniben lehetőséget. Ez részben függ attól is, hogy a közelmúltban kéztörést szenvedett, és emiatt az Eb-t kihagyó Alek­szejev Tamara rendben lesz-e, illetve attól is, hogy az Eb-n sérülten versenyzett Földházi Zsófia milyen állapotban lesz a vb idején – felelte érdeklődésünkre a Swimming Pentathlon Club öttusázója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában