Triatlon Nagyhét

2019.07.09. 18:00

Szerdán warriorral indul a Nagyhét

Holnaptól vasárnapig a triatlon és ,,előzenekarai” játszanak Tiszaújvárosban.

Szűcs István

Pillanatkép a tavalyi női Világkupáról

Forrás: ÉM-archívum

A 21. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét szerdától vasárnapig várja Tiszaújvárosba a hazai és külföldi sportbarátokat. A program sportos része holnap délután egy újdonsággal, a Tiszaújváros Warrior elnevezésű akadályversennyel veszi kezdetét.

Nyitásként

Rögtön a szerdai első napon rendezik meg – abszolút újdonságként – a Tiszaújváros Warrior elnevezésű látványos ügyességi versenyt. A tiszaújvárosi előselejtezőkből bejutott 32 versenyző 16.30-kor kezdi meg a küzdelmet a város szívében, a Bethlen Gábor úton felépített 10 mesterséges akadállyal nehezített pályán. Az egyebek mellett mászófallal, katonai akadállyal, kúszóalagúttal és talán a legnagyobb kihívást jelentő elemmel, a négy fallal nehezített küzdőtéren egyszerre ketten vetélkednek majd, kieséses rendszerben. Amennyiben mindkét versenyző teljesíti a pályát, akkor az idő dönt. Értelemszerűen, aki kevesebbet időt tölt el a pálya teljesítésével, az jut tovább a következő körbe.

Az akadályelemek helyes és minél gyorsabb leküzdéséhez az Exatlon Hungary két döntőse, Mischinger Péter és Kása Zoltán bemutatóval segíti a résztvevőket. A két sportember egymással is megküzd majd, illetve a döntő győztesével is összecsapnak a helyszínen. A Tiszaújváros Warrior döntője előtt, 18.00 órakor kezdődik a hagyományos tömegfutóverseny a Phőnix Hotel előtt. A jelenlevőkre a hétvégi világkupa pályáján kijelölt 2 km teljesítése vár. A 8 sportolót számláló finálé 18.30-kor kezdődik a világkupa-lelátók előtt kijelölt pályán. A győztes jutalma 250 ezer forintos vásárlási utalvány, a legjobb női versenyző 50 ezer forintos vásárlási utalványt vihet haza. A Warrior befejezése után, 19.30 órakor kezdődik a 21. MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhét megnyitó ünnepsége a Dísztéren.

Csütörtök, péntek

A sportos folytatásban csütörtökön az önkormányzat előtti téren 15 órától a sakk szerelmesei találkozhatnak egymással, 19 órakor indul a „biciklizzük körbe a várost!” mottót viselő amatőr kerékpározás, melynek során a nagyok a világkupa pályáján tekerhetnek 4 km-t, míg a kicsikre 300 méter vár. A Tisza Média Kft. munkatársainak jóvoltából 10.00–15.00 óra között színvonalas, fizikai aktivitásra is serkentő gyermekprogramokat kínálnak. Pénteken 17.30 órakor megemlékezést tartanak dr. Márkus Gábornak, a tiszaújvárosi triatlonsport megalapítójának, a Nagyhét és a világkupa megteremtőjének a szobránál. Az eseményen, mely a Dísztó partján lesz, a család és a Tiszaújvárosi Triatlon Klub tagjain, a város vezetőin, képviselőin, intézményvezetőin túl jelen lesz Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) olasz elnöke is.

Szintén a péntekhez tartozik a megújuló Jabil 1/3 Maraton utcai futóverseny is, mely utolsó állomása az idei Jabil 3Próba szabadidős eseménysorozatnak. A verseny különlegessége, hogy idén Sunset Run lesz, hiszen a rajt időpontja 20.00 óra. A villanyfényes futás új élményt kínál.

A Nagyhét fő eseménye az ITU Triatlon Világkupa lesz, mely része a 2020-as tokiói olimpia kvalifikációs sorozatának, vagyis Tiszaújvárosban idén is értékes pontokat gyűjthetnek azok az öt földrészről érkező sportolók, akik szeretnének ott lenni jövőre Japánban. A 86 férfi és 65 női versenyző szombaton 14.45 órától az előfutamokban harcolhatja ki a jogot a másnapi, 30-30 főt számláló fináléra. A nagy érdeklődésre számot tartó, Márkus Gergely versenyigazgató szárnyai alatt megvalósuló rangos erőpróba felvezetését jelenti a mintegy 150 versenyzőt, köztük sok-sok magyart, a verseny nyílt jellegéből adódóan brazil, dél-afrikai, ecuadori, hongkongi, új-zélandi triatlonosokat is felvonultató ETU Triatlon Junior Európa-kupa, és a legjobb gyermek- és serdülőkorcsoportos fiatalokat csatasorba szólító Magyar Utánpótlás Gála.

A program

Július 10. (szerda)

16.30: Tiszaújváros Warrior

18.00: Futóverseny

18.30: Tiszaújváros Warrior döntők

19.30: Megnyitó Ünnepség

Július 11. (csütörtök)

15:00: Sakk schnellverseny

19.00: Kerékpárverseny

Július 12. (péntek)

20.00: JABIL 1/3 Sunset Maraton

Július 13. (szombat)

8.00: Tiszaújvárosi Turista Triatlon – Tisza-parton kajak-kenu telep, bringa, túra

12.00: ETU Triatlon Junior Európa-kupa, elődöntők

14.45: ITU Triatlon Világkupa, elődöntők

Július 14. (vasárnap)

9.00: Utánpótlás Gála, fiúverseny

9.01: Magyar Utánpótlás Gála, gyermek leányverseny

9.45: Magyar Utánpótlás Gála, serdülő fiúverseny

9.46: Magyar Utánpótlás Gála, serdülő leányverseny

11.45: ETU Triatlon Junior Európa-kupa, női döntő

12.45: ETU Triatlon Junior Európa-kupa, férfidöntő

14.45: ITU Triatlon Világkupa, női döntő

16.15: ITU Triatlon Világkupa, férfidöntő

20.00: ITU Triatlon Világkupa eredményhirdetés

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában