Nyékládháza

2019.07.23. 20:03

Nem engedték el ezt a versenyt

Az első helyen végzett a nyékládházi Deboti csapata.

Nagy-Hankó Krisztina

A díját­adón

Forrás: Magánarchívum

Befejeződött az 51. Kékszalag Nagydíj. A balatoni vitorlásversenyen a hajósoknak 48 óra áll rendelkezésükre, hogy teljesítsék a távot. A Deboti Vitorlás Sport­egyesület csapata – 27 óra hajózás után – a kategória első helyén futott be.

Éjszaka a legnehezebb

A csapat mind az öt tagja borsodi kötődésű és a Deboti Vitorlás Se tagja. A vezetőjük dr. Bödör Gergely, aki 37 éve – gyermekkora óta – vitorlázik és vesz részt balatoni és nemzetközi versenyeken. Egy világbajnoki második hely, egy Európa-bajnoki hetedik és több magyar bajnoki cím tulajdonosa többféle hajó­osztályban. Öt éve szakmai vezetője az egyesületnek, amely Kelet-Magyarország egyetlen olyan klubja, ahol fejlesztéssel, gyermekek és felnőttek oktatásával foglalkozik. Egész évben edzenek és versenyeket is tartanak. A nevükhöz fűződik a Hámori-tavi Deboti Vitorlás Hétvége, valamint az Expert-fps Vitorlás Kupa egyik szervezői is. Igazolt versenyzőik túlnyomóan miskolciak és borsodiak, de az ország számos más pontjáról is vannak – tudtuk meg dr. Bödör Gergelytől.

A Kékszalagon ezúttal „Melges 24” hajóosztályban indultak. A vitorlás 24 láb hosszú, amely kisebbnek minősül a mezőnyben, sebessége kis szélben közepes teljesítményre képes, nagy szélben azonban gyors. Az abszolút 54. hely az 541 hajóból azt jelenti, hogy bőven felülteljesítettek, a teljes indulólétszám 90 százalékát legyőzték – mondta a vitorlázó. A Kékszalag egyébként sem könnyű megmérettetés, de talán ez volt eddig az egyik legnehezebb. A 27 órányi éberség, összpontosítás, koncentráció meghozta a sikert, hiszen nem volt egy perc kihagyás sem, „nem engedték el a versenyt” – emelte ki a csapat vezetője. Felkészültnek kell lenni. Meg kell küzdeni a fáradtsággal, a meteorológiai kihívásokkal, és ezekre jól kell reagálni – állítja. A kérdésre, mi a legnehezebb egy ilyen gyakorlott vitorlázónak ezen a versenyen, az volt a válasz, hogy az éjszaka. A kevés fény, a korlátozott látási viszonyok és támpontok. – Mindenki egyformán dolgozott a sikerért, és sokat jelentett, hogy velem volt a feleségem, Csótai Borbála, aki nem mellesleg a Deboti Vitorlás SE elnöke – hangsúlyozta Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!