vívás

2019.07.12. 11:00

Már nagyon szép ez az esztendő

A diósgyőri Nagy Kinga is ott lesz a budapesti vívó-világbajnokságon.

Molnár István

Nagy Kinga (jobbról a második) első felnőtt vb-jén indul

Forrás: A sportoló fotója

Hétfőn kezdődik Budapesten az olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság. A nevezések alapján 115 nemzet 1068 pengeforgatója lép majd pástra a BOK-csarnokban, ami rekord. Az eddigi csúcsot az előző, 2015-ös moszkvai olimpiai kvalifikációs vb tartotta 899 vívóval és 100 körüli induló országgal. A női párbajtőrcsapat tagjaként részt vesz az eseményen Nagy Kinga, a Diósgyőri Vívó Egyesület sportolója is, társai Kun Anna, Budai Dorina, illetve Muhari Eszter lesznek. A szám riói magyar olimpiai bajnoka, Szász-Kovács Emese anyai örömök elé néz, így ő emiatt nem tagja a négyesnek.

Kicsit izgult

– Emese természetesen szurkol nekünk, mi pedig neki, hogy egészséges kisbabákat hozzon világra, ugyanis ikrei lesznek – kezdte a 21. születésnapját múlt vasárnap ünneplő Nagy Kinga. – Örültem ennek a döntésnek, hogy ott lehetek a világbajnokságon, mint ahogy örültem annak is, amikor a düsseldorfi Európa-bajnoki csapatba jelöltek. Ugyanis a felnőttek között először lettem kontinensbajnoki, valamint vébécsapattag, és mindkettőt óriási dolognak tartom. Ez az év, ezek miatt, már önmagában is nagyon szép… Németországban, ahol 8. lett a válogatott, csak a csapatversenybe szálltam be, az első meccsünk után, volt ilyen, és volt olyan asszóm is, aminek részben az volt az oka, hogy egy kicsit izgultam. Az itthoni világbajnokságon egyéniben és csapatban is indulok. Összességében azt tudom mondani, hogy nyilván van még hová fejlődnöm, magamtól azt várom, és a szakvezetés is azt várja tőlem, hogy kihozzam magamból a maximumot. Szeretnék tiszta fejjel odaállni a pástra, a többi pedig majd ott, a helyszínen, az adott pillanatban eldől, egyéni helyezésről felesleges lenne beszélni. Csapatban a 12. helyen vagyunk a világranglistán, az alapelvárás, hogy jussunk el a nyolcba. Amennyiben bekerülnénk esetleg a legjobb négybe, akkor már nagyon elégedettek lehetnénk.

Közelebb kerülnének

Nagy Kinga megosztotta lapunkkal a „párbajtőrös” menetrendjét: ezek szerint hétfőn levívnak a hölgyek a legjobb 64-ig, majd utána (innen „lefelé”, egészen a döntőig) csütörtökön állnak újra pástra a még versenyben lévők. A csapat szombaton mutatja meg tudását, és amennyiben bekerül a legjobb négybe, akkor másnap, vasárnap is vív. „Jó lenne azért is a minél jobb szereplés, hogy kerüljünk minél közelebb az olimpia kvótához” – fogalmazta meg még ezt is a Diósgyőri VE sportolója.

A tokiói kvalifikációról az alábbiakat érdemes tudni: alapja a nemzetközi szövetség (FIE) 2020. április 4-i csapat-világranglistája. A két nem három fegyvernemében ennek első 4-4 helyezettje 3-3 vívóval olimpiai résztvevő lesz, és Óceániát leszámítva a négy kontinens is minden csapatversenyben kap 1-1 kvótát – ha a rangsorban van csapata a legjobb 16 között. Ha nincs, ez a kvóta is a legerősebb földrészé, vélhetően Európáé lesz. Ezzel 24 hely el is kelt az egyéni versenyek egyaránt 34-es főtábláján, a továbbiakat az egyéni világranglistáról (Európa: 2-2 hely), illetve az egyes földrészek kvalifikációs versenyeiről (Európa: 1-1 hely) töltik fel. Japán pedig legalább 8 kvótára számíthat a FIE-től.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!