Vívó-vb

2019.07.19. 07:30

Fantasztikus! Nagy Kinga vb 15. helyezett!

A DVE versenyzője a legjobb tizenhatig jutott el a budapesti világbajnokságon.

Kiválóan vívott Nagy Kinga a vébén

Forrás: MTI

Fotó: Czagány Balázs

Korán keltek csütörtökön az olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon a 64-es táblára jutott párbajtőröző hölgyek és kardozó urak, hiszen az első párokat már 8:30-kor pástra szólították a budapesti BOK-csarnokban. A párbajtőröző női mezőnyben a Diósgyőri Vívó Egyesület junior vb-ezüstérmese, Nagy Kinga is érdekelt volt, hiszen a kazah Assel Alibekova hétfői legyőzésével a főtáblára került. S milyen a sors(olás), ismét kazah vetélytárs várt rá, Uljana Balaganszkaja személyében.

Izgulós vívással

Kezdésként a 16 éves Muhari Eszter oktatófilmbe illően vívott a svájci Pauline Brunner ellen, s nyert 15–8-ra. Pillanatokkal később lépett pástra a diósgyőriek üdvöskéje, aki ellen az első találatot a kazah lány vitte be, de ez nem törte meg Kingát, miként még az sem, hogy az első harmad után ellenfele állt jobban (2–3). A másodikban váltott a miskolci lány, okos, türelmes vívással, remek találatokkal alaposan fordított (7–5). A befejező szakaszban is ésszel, nagyon tudatosan vívott és 15–12-es győzelemmel jutott a 32-be. A végén örömmel mondta: „nagyon izgulós vívás volt ez a reggeli, de a siker, remélem, megnyugtat. Itt már nincs könnyű ellenfél, ám bízom abban, hogy tudok meglepetést okozni a 32-ben is.” Ahol a koreai Choi várt rá, aki 15–8-ra verte venezuelai ellenfelét.

Közben folytatták a férfi kardvívók is: az alaphangot olimpia-, világ- és Európa-bajnokunk, Szilágyi Áron adta meg, aki 15–11-re győzte le hongkongi riválisát, s jutott elsőként a 32-be. Követte őt Gémesi Csanád, aki belga ellenfelén jutott túl. Nyert a világbajnok Szatmári András is, grúz ellenfelét 15–14-re verve, de negyedik vívónk, Decsi Tamás simán kikapott egy egyiptomitól és kiesett.

Minden elismerést

Ezután jött a vébé eddigi legnagyobb meglepetése, Szilágyi Áron – aki a világbajnoki címre is esélyes volt – kikapott a 32 között a japán Yoshidától. Nem úgy Szatmári, aki a koreai Kimet, valamint Gémesi Csanád, aki az olasz Montanót győzte le. A kora déli folytatásban először Muhari Esztert hívták immáron az A csarnok négy kiemelt pástjának egyikére, az észt Katrina Lehis ellen. Talán túlságosan is tisztelte ellenfelét a magyar lány, aki 15–6-os vereséget szenvedett. Nem sokkal ezután, ugyancsak az A csarnokban Nagy Kingáért szoríthattunk, aki a 2008-as világbajnok koreai Choi Injeong ellen lépett pástra. Már az első harmadban látszódott, hogy a diósgyőri reménység nagyon összeszedett ezen a találkozón, 4–3-ra vezetett, majd feljött a koreai, és a második harmadot 7–7-tel zárták. Ezután Kinga „beindult”, 12–10-nél egy fegyvercserével igyekezett kizökkenteni őt a ritmusból ellenfele, de ez sem sikerült, mert Nagy 15–12-re nyert, és egyedüli magyarként jutott a 16-os táblára. Ahol – Kovács Iván vezetőedző szerint – a verhető kínai Lin Seng várt rá. Tapogatozó pengekötések után az ázsiai vitte be az első tust, csaknem két perc elteltével, és utána 3–0-ra is vezetett. Kinga nem találta a ritmust, ellenfele egyre jobban elhúzott (3–7), s mire rájött, mit is kellene tennie, elúszott a meccs 7–15-re.

– Ami ritkán fordul elő velem, fegyelmezetlen és egy kicsit figyelmetlen is voltam. Könnyen hárítható tusokat kaptam, s valahogy semmi nem jött össze. Készülök a csapatviadalra, ott meg akarjuk mutatni, hogy milyen a magyar virtus” – mondta a 21 éves Nagy a meccset követően. Kovács Iván szerint az első bekapott tus volt a döntő, onnan már a kínai irányított. „Kingától, aki a világranglistán 203. helyezett volt, ez így is csodálatos menetelés, minden elismerést megérdemel” – tette hozzá.

Nem hitte volna

Így vélekedett diósgyőri edzője, Patócs Béla is, aki betegsége miatt csak otthonában, az interneten tudta követni az eseményeket:

– Mindenekelőtt hatalmas elismerés Kingának ezért a fantasztikus menetelésért. A világranglistán elfoglalt helyezése alapján nem hittem volna, hogy a 15. helyen tud végezni egy kvalifikációs világbajnokságon. Hogy ez mennyire nagy szó, milyen fantasztikus eredmény, csak az tudja, aki megélte valaha. Bravúrt bravúrra halmozott első felnőtt világbajnokságán, aki a csapatban már megmutatta oroszlánkörmeit a felnőttek között, de egyéniben először lépett ilyen versenyen a pástra. Sokra hivatott sportoló, aki előtt ott a lehetőség, hogy a későbbiekben még sikeresebb legyen. Biztos vagyok benne, sok örömöt hoz még nekünk, s a csapatnak is húzóembere lesz a vébén.

Később, a férfiaknál Gémesi vesztett amerikai ellenfelével szemben, Szatmári viszont nyert az orosz Venjamin Resetnikov ellen. A negyeddöntőben Szatmári megverte az amerikai Eli Dershwitzet (15–12), az elődöntőben pedig az iráni Modzstaba Abedinit (15–8). A döntőt a koreai Oh Sangukkal vívta, és vesztett (12–15).

Boczkó is dicsért

A csarnokban 3 teremben 37 páston folytak hétfőtől a küzdelmek 118 ország 1071 vívójának részvételével. Nem véletlenül volt bábeli a hang és zűrzavar, de a kitűnő szervezésnek köszönhetően pillanatok alatt minden a helyére került. A szervezőbizottság egyik vezetője, Boczkó Gábor szinte mindenhol ott volt, ahol segíteni kellett. A világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes egykori vívókitűnőségnek mindenkihez volt egy-két kedves szava, és még arra is jutott ideje, hogy megnézze utódai asszóit. Természetesen Nagy Kingáról kérdeztük, és így válaszolt: „remek fiatal vívó, akiben sok potenciál van. Amit eddig láttam tőle, azt mutatja, sok örömet fog még okozni – akár már itt is – az érte szorítóknak.” Ami a szervezőmunkát illeti, a hatalmas résztvevői létszám ellenére is flottul megy minden, egyetlen rossz szót sem lehet hallani a versenyzőktől és kísérőiktől. Ez mindent elmond a hazaiak munkájáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!