EYOF

2019.07.05. 17:00

EYOF-célállomás: Baku

Két miskolci judoka és egy atléta utazik a rövidesen kezdődő azerbajdzsáni eseményre.

Molnár István

Balról: Tóth Anna, Sáfrány Péter, Kriza Anna

Fotó: Ádám János

Július 20. és 28. között rendezik meg Azerbajdzsánban, Bakuban a 15. EYOF-ot, az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (15–17 évesek sport­eseményét), amelyen Magyarország összesen 88 sportolóval képviselteti magát. Közülük hárman a Miskolci Sportiskola színeiben indulnak: Tóth Anna atléta, illetve Kriza Anna (48 kg) és Sáfrány Péter (81 kg) judósok. Előbbi annak köszönheti indulását, hogy a múlt hét végi, Miskolcon megrendezett ifjúsági ob-n 13,76-os eredménnyel nyert 100 méter gáton, míg a cselgáncsosoknál elsősorban az Európa-kupán elért helyezéseik voltak a mérvadóak, de Sáfrány Péternél sokat nyomott a latban a korosztályos Eb-bronzérem is.

Alapok, siker

– Számunkra örömteli, hogy vannak fiataljaink, akik be tudtak kerülni a magyar csapatba. Bízom benne, hogy mindannyian sikeresen fognak szerepelni – közölte Illyés Miklós, a Miskolci Sportiskola Nonprofit Kft. ügyvezetője, korábbi cselgáncs olimpikon, világbajnoki 5. helyezett, aki az alábbiakat is megjegyezte: – Szokták volt mondani, hogy a versenyző teszi edzővé az edzőt, azzal, amit elér, mindezt csak ahhoz a tényhez fűzöm hozzá, hogy a sportiskola ismét képes felmutatni három olyan embert, akik egy ilyen rangos korosztályos versenyre mennek. Két éve, Győrben hatan voltak, most ugyan ,,csak” hárman, de akkor házigazdaként 152 fős volt a magyar csapat. Miskolcon vannak tradicionális sportágak, műhelyek, amelyek évtizedekre visszamenően hozták és hozzák jelenleg is a tehetségeket, ami azért jelzi azt is, hogy ezeken a helyeken olyan módszerekkel dolgoznak, melyek az alapok a sikeres neveléshez.

 

Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódott Tigyi József, a Magyar Atlétikai Szövetség Észak-Magyarország régió igazgatója, a Miskolci Sportiskola atlétikai szakosztályának vezetője:

– Számunkra rengeteget számított, hogy lett egy hazai pályánk, bázisunk az Egyetemvárosban, ahol minőségi munkát tudunk végezni, illetve versenyeket rendezni az önkormányzat, a Sportcentrum és a Sportiskola segítségével. Lehet, ha a múlt hét végi ob máshol van, akkor nem biztos, hogy Anna kivívja az EYOF-részvételt.

Két éve kitűzte

A sportolók az alábbi vágyaikat, terveiket fogalmazták meg a csütörtöki sajtótájékoztatón:

– Nekem ajándék, hogy ott lehetek Bakuban. Soha nem volt rajtam olyan teher, hogy mindenképpen ki kell vívnom a részvételt, úgy voltam vele: ha kijutok, örülni fogok neki. Büszkén fogom viselni a magyar mezt Azerbajdzsánban, azon leszek, hogy megdöntsem az egyéni csúcsomat. Remélem, sikerül – közölte Tóth Anna, akinek biztosan lesz egy előfutama, aztán reménykedik a középfutamban is, míg a döntő a legszebb elképzeléseit is túlszárnyalná.

– Boldog, és elégedett vagyok, hogy kijutottam az EYOF-ra, próbáltam mindent beletenni azért, hogy ez összejöjjön – nyilatkozta mindezt Kriza Anna, aki a teplicei korosztályos Ek-n második, a kolozsvárin harmadik lett. – A helyszínen is mindent bele fogok adni, ami erőmből telni fog, bízom abban, hogy a végén büszke lehetek magamra és majd mások is rám.

A kontinensbajnoki bronz­érmes márciusban, Zágrábban Európa-kupát nyert Sáfrány Péter – az egyetlen miskolci fiú – ezeket a gondolatokat osztotta meg:

– Nagy megtiszteltetés, hogy ott lehetek az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon. Amikor két éve volt az EYOF Magyarországon, akkor kitűztem magam elé célként, hogy a következőn szeretnék részt venni. Örülök, hogy mindezt teljesíteni tudtam. Bakuban is szeretném letenni a névjegyem.


Két éve volt

Két évvel ezelőtt, 2017-ben Győrben rendezték meg az EYOF-ot, amelyen hat miskolci sportoló képviselte a város színeit: Bacsa Fanni, Pintér Erik, Iván Zsombor atléták, Feczkó Csanád, Faragó Petra cselgáncsozók, valamint Vécsei Réka úszó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!