Atlétika

2019.07.26. 08:30

Egy év, hét egyéni rekord

A hétpróbázó Nemes Ritára jelentős feladatok várnak.

Kolodzey Tamás

Nemes Rita és Szász László

Forrás: A sportoló fotója

A Miskolci Sportiskola versenyzője különleges sztorival büszkélkedhet. Egyik edzője, Szász László tavaly így vélekedett róla:

– Nemes Rita személye és szereplése tanmesének is beillik arról, hogy kilencesztendőnyi kihagyás után még vissza lehet kapaszkodni az élmezőnybe.

Minden számban

Arról, hogy ez mit jelent a gyakorlatban, „hősünk” ezt mondta:

– Nagyon jól haladok, haladunk. A tavalyi eredményeimhez képest minden számban egyéni csúcsot produkáltam. Méghozzá nem kis lépésekkel haladtam, pár centimétert vagy századot javítottam, hanem az összes műfajban jelentős sikereket értem el. Sorolom a tényeket: 800 méteren tavaly 2:27 percet hoztam, most 2:18-nál tartok, távolugrásban az 589 centimétert az idén 605-re srófoltam, gerelyhajításban 2018-ban 47 méternél jártam, 2019-ben pedig már 52-t tudok. Jövőre Európa-bajnokságot rendeznek, erre 6000 pont körüli teljesítménnyel lehet kijutni, jelenleg 5630 egységem van és úgy ítélem meg, hogy a maradék 370 pont leküzdhető távolság. Amikor ismét elkezdtem a versenyzést, azzal nyugtattam magam, hogy majd alakulnak a dolgaim, ilyen fejlődést azonban nem reméltem.

A hétpróba az idősebb atléták száma, Nemes Rita pedig most tart a harmincnál. Akaratereje és szorgalma napjainkban is mindent visz, de rajta kívül álló nehézségekkel is meg kell küzdenie.

– A hétpróbázók számára itthon nagyon kevés versenyt rendeznek – kesergett. – Szezononként úgy háromszor vagy négyszer mérettethetjük meg magunkat, ezért igyekszünk külföldre. A határokon túli eseményekre engem is gyakran meghívnak, ehhez persze szükség van az itthoni ajánlólevélre.

Fontos bajnokságok

A mostani hét vége éppenséggel itthon foglalt Nemes Rita számára, az országos egyéni bajnokságon szeretné letenni a névjegyét.

– Három számra nevezek – közölte a miskolci hétpróbázó. – A 100 gát mellett a súlylökést, a magas- vagy a távolugrást választom. Kétnapos lesz az ob, ennyi pedig belefér, bár azért óvatos leszek, mert a jövő szombaton és vasárnap a hétpróba országos bajnokság vár rám, és nekem ez lesz a legfontosabb hazai vizsgám. Az elmúlt hat hetet budapesti és székesfehérvári edzőtáborokban töltöttem. Az MTK felkért, hogy segítsem Krizsán Xénia, a jelenlegi világranglista harmadik helyén álló klasszis hétpróbázó felkészülését. Ez nagy lehetőség számomra, hiszen nap mint nap a világ egyik legjobbjával készülhetek Szabó Dezső irányításával. Amikor Miskolcon vagyok, akkor Tigyi József a technikai, Matiz László pedig a dobószámokban foglalkozik velem, míg Szász László főleg a futószámaimat figyeli, valamint a menedzselésemre koncentrál.

Dobogó és minél több pont

A Miskolci Sportiskola alkalmazásában álló és a Miskolci Olimpiai Reménységek Programjának egyik kedvezményezettjéről edzője, Szász László így vélekedett:

– Rita az egyetemi országos bajnokságon meghívottként 5630 pontra javította rekordját, ezzel az eredménnyel már az európai középmezőnybe tartozik. A mostani hét végén arra kell figyelnünk, hogy ne versenyezze túl magát, hiszen a hétpróba országos bajnokság a fő kihívása. Az a célkitűzésünk, hogy egy dobogós helyezés mellett minél nagyobb pontszámot érjen el, hogy közelítsünk a jövő évi Eb-nevezési szint felé. Az ob után lesz még a Szuper Liga-döntő, majd az MVSI tagjaként a csapatbajnoki finálé, amelyeken szintén rajthoz áll.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában