Vívás

2019.07.22. 18:08

Csupán a tizenharmadik lett a csapat, de övék a jövő

Messzire kerültek a jövő évi tokiói indulástól a párbajtőröző lányok.

Az egyéni vetélkedés után csapatban már nem ment olyan jól a verseny Nagy Kingáéknak

Forrás: MTI

Budapesten, a BOK-csarnokban szombaton és vasárnap folytatódott az idei olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság. A vébén 1071 versenyző állt pástra, Tokióban, a jövő évi nyári játékokon viszont fegyvernemenként 36-36 vívó, azaz 212 kvalifikált sportoló lehet ott. A világbajnokságra versenyszámonként 30–40 csapat nevezett, az olimpián viszont mindössze nyolc-nyolc vehet részt. Ráadásul – ez a vívók „kiváltsága” – a csapatok 3-3 vívója az egyéni versenyeken is indulhat, minden további eredménytől függetlenül. Ily módon a csapatok triumvirátusai a 36 egyéni helyből automatikusan elvesznek 24-et. A világ további nemzeteinek fegyvernemenként marad 12-12 egyéni hely.

Sokat dolgoztak rajta

Fortuna nem fogadta kegyeibe női párbajtőrcsapatunkat, amelynek tagjai szombaton léptek pástra. Az első körben Szingapúr volt az ellenfele a Muhari Eszter, Budai Dorina, Nagy Kinga és Kun Anna összetételű magyar gárdának, válogatottunk 45–26 arányban győzött ezen a mérkőzésen, amolyan bemelegítésként. Ám a következő körben már Kína legjobbjai ellen kellett pástra lépniük lányainknak. A távol-keletiek csapatában hárman is a legjobb 15 között voltak a világranglistán, mégis kisebbfajta csoda volt készülőben, hiszen az első kör után 11–10-re, majd a második után 21–19-re vezettek a mieink. Még a hetedik asszó után is Magyarország állt jobban, 23–22 volt az eredményjelzőn, ám a szerencse ezután a csúnyábbik arcát fordította felénk, hiszen előbb a diósgyőri Nagy Kinga kapott ki 5–2-re – ezzel 25–27 lett az állás –, majd Muhari Eszter nagy adok-kapokban 15–11-re vesztett, így végül a francia edző menedzselte távol-keletiek nyertek 42–36-ra. Együttesünk így a 9–16. helyért folytathatta. A teljesen szétesett csapat itt váratlan vereséget szenvedett Romániától 45–37-re, majd a 13–16. helyért előbb Kanadát verték búfelejtőként 45–37-re, végül a 13. helyért Svájc gárdáját győzték le 45–29-re.

– Nem a lányok mentegetése miatt mondom, de ilyen kiélezett helyzetben hiányzott a rutin. Viszonylag egyszerű volt a taktikánk, amit nagyon könnyű végrehajtani. Ám itt hiányzott az a bizonyos rutin, meg a lelki keménység. Azt kértem, hogy amint az ellenfél támad, közbe kell támadni, azaz, bele kell lépni a támadásába. Visszanézve sajnos többször nem ezt csináltuk, s mind a hatszor tust kaptunk belőle. Úgy gondoltam, megverjük a kínaiakat, nagyon sokat videóztunk, dolgoztunk rajta, gyakoroltunk. Nem sikerült. Sajnos az olimpiai kvalifikáció ezzel gyakorlatilag megszűnni látszik, nagyon távol kerültünk tőle. De fiatalok még a lányok, építkezni kell, mindenből tanulni, s csinálni tovább! Egyébként meg büszkék vagyunk rájuk az egész éves munkájukért – összegzett a szakági vezetőedző, Kovács Iván.

Patócs is a BOK-ban

A Diósgyőri Vívó Egyesület – és egyben Nagy Kinga – edzője, Patócs Béla a betegágyát elhagyva a helyszínen élte át a Kína és Románia elleni vereségeket.

– Kína ellen az elején nagyon összeszedetten, koncentráltan, remekül vívtak a lányok, s jutottak az álmok kapujába. Belépni azonban nem sikerült. Hogy az utolsó két asszóban mi történt Kingával és Eszterrel, még nem tudom. Egy biztos: nem úgy vívtak, mint addig, s a rutin is az ázsiaiaknak kedvezett. Románia ellen már egy teljesen szétesett, leeresztett csapat volt a páston. Ennek ellenére is nyerniük kellett volna, de ahogy az ilyenkor lenni szokott, valahogy semmi nem jött össze. Így maradnak a világkupa-küzdelmek, ahol bizonyíthatják: ott lenne a helyük az olimpián. Nem lesz egyszerű, már csak azért sem, mert az itteni kvalifikációs világbajnokságon elért helyekért dupla pontszámot adnak. Az viszont biztos: a miénk a jövő csapata! Három versenyzőnk is alig múlt húsz­éves, sok örömünk lesz még bennük! Tény, a felépülésem is gyorsította volna egy Kína elleni győzelem, de ezen már kár keseregni…


Az egyéniekről

A női kardozók között Márton Anna jutott a legtovább, ám a negyeddöntőben az addigi világelső orosz Velikaja 15–8-cal megálljt parancsolt neki, végül a 9. helyen végzett.

A férfi párbajtőrözők közül Dósa Dániel búcsúzott utolsóként a legjobb 32 között. Az orosz Arszlanovtól 15–12-re kapott ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!