gyász

2019.07.04. 13:30

„Az ő emléke, munkája miatt mindenképpen folytatnunk kell”

A Miskolc Steelers elnöke, Páll Sándor még most sem hiszi el azt, ami történt.

Molnár István

Nádi Gyula (balra) és Páll Sándor egy korábbi Steelers-bálon

Forrás: ÉM-archívum

A napokban tragikus esemény rázta meg a Miskolc Steelers 1-szeres HFL-győztes, 2-szeres ezüstérmes amerikaifutball-csapatát: 58. életévében elhunyt a klub alelnöke, Nádi Gyula, akitől csütörtökön búcsúzik el a család, hozzátartozók, barátok.

– Egy ilyen helyzetben nem könnyű bármit is mondani, nehéz megszólalni, szavakat találni… – kezdte szomorúan az „acélosok” elnöke, Páll Sándor. – Gyula egy nagyon jó barát, jó ember volt, még most is hihetetlen az egész… A tragédia előtt, múlt kedden este még beszéltünk, aztán másnap reggel tudtam meg, a testvérétől, hogy mi történt… Utána volt egy gyertyás emlékezés Felsőzsolcán, a Pokol csárdánál, amelyet ő vezetett, s amelyre nagyon sokan, legalább 5-600-an eljöttek. Az ő távozásával nagyon nagy űr keletkezett bennem is, amikor elhaladok a csárda előtt, összeszorul a szívem, mert nem látom az autóját, eszembe jut, hogy több reggel is nála kezdtem, bementem hozzá beszélgetni…

Rengeteget dolgozott

A Steelers első embere hozzátette: későbbi barátjával 2006-ban találkoztak, az egyesület alakuló ülése előtt. A gyermekeik amerikai fociztak, kellett egy elnök, s miután Gyula egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta vállalni a pozíciót, Sándort kérte fel erre a posztra.

– Sok helyen képviseltük együtt a Steelerst – tette hozzá Páll Sándor. – Én voltam a szókimondóbb, Gyula a diplomatikusabb, a jobban alkalmazkodó, jobban értett a játékosok nyelvén is, hozzá jobban mertek menni a különböző kérésekkel, tőlem kicsit tartottak. Amikor oda kellett csapni, akkor odacsaptunk, azt gondolom, jól kiegészítettük egymást, nem is emlékszem olyanra, hogy bármikor is komolyabban vitatkoztunk volna. Gyula rengeteget dolgozott a Steelersért, próbált minél több szponzort bevonni az ismertségi köréből, akik mellénk álltak, azoknak a támogatóknak a nagy része neki köszönhető. Enélkül sajnos ebben a sportágban sem megy, nem lehet komoly eredményeket elérni… Amik elsőre beugranak mint közös emlékek: a 2007-es, DVTK-stadionban lejátszott meccsünk 600 néző előtt, aztán 2010-ben a divízió II-es bajnoki címünk után azt mondtam neki, leszünk mi még nagyobb szinten is bajnokok, fogunk mi még külföldi csapatok ellen játszani. Nem hitte el… És persze a felejthetetlen 2016-os HFL-győzelem, az utolsó pillanatban szerzett pontokkal… Persze volt nehéz időszak is, amikor 2011-ben sokan elhagyták a csapatot, de akik maradtak, azok biztattak bennünket, hogy higgyünk bennük, hogy ha mellettük állunk, a Steelers visszajut oda, ahol volt. Így is lett.

Rövidesen elnökségi

Ilyen szituációban mindig felmerül a kérdés: hogyan tovább?

– Érdekes, hogy Gyulával az elmúlt években már érlelődött bennünk, hogy átadjuk a vezetést másnak, másoknak, jöjjenek az új arcok, akik még többet tudnak tenni a klubért, az amerikai futballért – árulta el Páll Sándor. – Ugyanakkor az is érdekes, hogy együtt, egyszerre sosem voltunk magunk alatt, vagy én biztattam őt vagy ő engem. Mi a játékosokkal mindig őszinték voltunk, egyenesen elmondtuk, amit gondolunk. Tényleg nehéz arra gondolni, hogy nincs velünk többé, felkavarják az események az embert, az biztos, hogy a temetést követően, valamikor, rövid időn belül tartunk egy elnökségi ülést. Illetve le kell majd ülnünk a szponzorainkkal is. A környezetünk, a játékosok próbálnak erőt adni nekem is, hogy az ő emléke, munkája miatt mindenképpen folytatnunk kell…

A klub a korábbi, másik alelnökét, Kárpáti Gábort (1958–2008) 11 évvel ezelőtt veszítette el, míg játékosuk, Tompa Rajmund 2010 nyarán hunyt el. A 40-es mezszámmal rendelkező cornerback tehetségét akkor már safetyként és linebackerként is megmutathatta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!