avatás Tiszaújvárosban

2019.06.16. 15:30

Felavatták az új vízisport centrumot

A Tiszaújvárosi Kajak–Kenu és Sárkányhajó Egyesület bázisának pénteki átadóünnepségére felvonult a műfaj teljes hazai és helyi vezetése.

Kolodzey Tamás

Emléktáblát állítottak, avattak a vízisport-telep átadása kapcsán

Fotó: Ádám János

A meghívó a Tiszaújvárosi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Egyesület vízisport-centrumának átadójára szólt, a ceremónia azonban – ilyet is ritkán látunk – a kerti bútorok rögtönzött átpakolásával kezdődött. Így a sportolók, a szakvezetők és a meghívott vendégek nem a napon süttették magukat, hanem a jóval kellemesebb árnyékban hallgatták az ünnepi beszédeket.

Avató

A több jelentős sporttisztséget betöltő, többek között a Nemzeti Versenysport Szövetség elnökeként is tevékenykedő dr. Mészáros János először arról beszélt, hogy ez a sportág Tiszaújvárosban mindig kitermelte a maga nagyszerű versenyzőit és vezetőit, most pedig az egykori Tiszai Erőmű strandjának helyén mindenki büszke lehet az „új színfoltra”, az átalakított, felújított és kibővített objektumra. A házigazda klub nevében Béke László elnök idézte fel a nyolc esztendővel ezelőtti „hőskort”, amikor még semmilyen eszközük nem volt.

– A nulláról indultunk: a lapátokat kölcsönöztünk, az öltözőket béreltük és a csupasz partról szálltunk a vízre – emlékezett, majd az araszolásukról is beszámolt: – az első ugrást 2014-ben tettük meg, ekkor az önkormányzat segítségével megvásárolták telepünket, aztán dobtunk még néhány nagyot. Terepet rendeztünk, alsó és felső szintet alakítottunk ki, szabadtéri kondiparkot csináltunk, és a következő évekre is vannak terveink. Modernizáljuk a bejárati utat, a kor követelményeinek megfelelő hajótárolóban és javítóműhelyben gondolkodunk. Abban is hiszünk, hogy lesz lábteniszpályánk, és mivel a tőszomszédságunkban szállodát építenek, objektumunk Tisza-parti sport- és rekreációs bázissá válik.

Természetesen érdeklődtünk az árakról, a bekerülési összegekről is. Megtudtuk, hogy a TKKSE teljes vagyona már 125 millió forintra rúg: a szociális létesítményük alsó szintjére 20, a felsőre (amely az MKKSZ-vízitúra megállóhelyeként is funkcionál) pedig 53 milliót fordítottak. Nemzeti színű szalagot nem vágtak át, viszont emléktáblát avattak, ebben Seres Laura és Márton Tünde, a TKKSE magyar bajnok kajakosai működtek közre. A márványra azok neve került fel, akik elévülhetetlen érdemeket szereztek a centrum felépítése, fejlesztése és csinosítása közben.

Egyesülnek

Több hozzászóló is arról beszélt, hogy a két helyi klub – a Tiszaújvárosi Kajak–Kenu és Sárkányhajó Egyesület, valamint a Tiszaújvárosi Vízi Sport Egyesület – ősszel egyesül, a jogi előkészítés már elkezdődött. Ennek határideje a tervek szerint szeptember 30., a fúzió után az új klubnak mintegy százötven versenyzője és tíz edzője lesz.

– Mást nem tudok elképzelni, csak az erők egyesítését – tömören így foglalta össze véleményét a hivatalban lévő ügyről Bráz György, Tiszaújváros polgármestere.

Akik pedig kíváncsiak voltak a Tisza partján lévő bázisra, azok Ughy Imre szakedző kalauzolásával ismerkedhettek meg a versenyzők által használt sportteleppel.

Ott voltak

Az avatóünnepségen többek között részt vett Schmidt Gábor, a Magyar Kajak–Kenu Szövetség elnöke, Boros Gergely kajakos világbajnok, az országos szövetség szakmai igazgatója, dr. Mészáros János, az olimpián kívüli sportágakat és műfajokat tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke, Koncz Ferenc, a térség országgyűlési képviselője, Bráz György, Tiszaújváros polgármestere és Farkas Zoltán kajak–kenu mesteredző, aki korábban tizenhat évig volt Tiszaújváros polgármestere.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!