úszás

2019.06.26. 13:00

Delfinvadászat indul a Keményben

A hét végén Miskolcon rendezik meg a legfiatalabbak országos úszóbajnokságát.

Kolodzey Tamás

Újra fiatalokkal telik meg a Kemény Dénes uszoda

Forrás: ÉM-archívum

A június 28–29-én sorra kerülő nagyszabású eseményről a szervezők kedd délelőtt sajtótájékoztató keretében számoltak be.

– Először adunk otthont ennek a korosztálynak – kezdte „mondókáját” Deák-Bárdos Mihály, a Miskolci Sportiskola szakmai vezetője. – Eddig hétszer máshol randevúztak a kicsik, most nyolcadszorra jönnek hozzánk, a rendezést pályázati úton nyertük el. Korábban a gyerek és cápa ob-ban utaztunk, a hét végén a delfinek irányába nyitunk. A megnyitót pénteken háromnegyed kilenckor tartjuk, utána indul be a nagyüzem az uszodában.

A szakmai felvezetést Hölcz Pétertől, a Magyar Úszó Szövetség észak-magyarországi régióvezetőjétől kaptuk.

– A delfinkorosztály a legfiatalabb, amely számára országos bajnokságot írunk ki – mondta a Miskolci Sportiskola versenyigazgatójaként is dolgozó szakember. – Mivel a kicsiket még nem lehet „ész nélkül” terhelni, ezért a rendezés módja eltér a többi ob-től. Vagyis délelőtt nem az előfutamok, délután pedig a döntők jönnek, hanem időfutam versenyeket tartunk, ennek következtében mindenki csak egyszer ugrik a vízbe, és az elért eredménye alapján alakul ki a végeredmény. Így bele kell adni mindent, nem lehet tartalékolni.

Imponáló számok

A delfin ob-re 54 szakosztály 224 sportolóját nevezték a klubok. A 32 szám keretében 1117 rajtot láthatnak az érdeklődők, a lányokat egy (a 2010-es) korosztályban értékelik, a fiúkat viszont kettőben (külön a 2009-esket és a 2010-eseket) díjazzák.

– Ilyen korban még nagyon sokat számít az egy év – folytatta Hölcz Péter. – A szövetség ennek megfele­lően, nagyon helyesen, a bontás mellett döntött. Az első három érmet kap majd, a negyedik, az ötödik és a hatodik pedig oklevelet vehet át. Minden úszásnemben lesz 50, 100 és 200 méteres szám, a leghosszabb azonban a 400 méter lesz. A műsorban szerepel a 200 vegyes is, a 400 vegyes azonban már nem, továbbá váltókat is „csi­nálunk”. Az időrendünk úgy fest, hogy pénteken és szombaton egyaránt 9-kor kezdünk, a délutáni versenyek pedig 15 óra 30 perctől zajlanak. Az eredményhirdetéseket a holtidőkben, továbbá az egyes számok után iktatjuk be.

Kérdésre válaszolva a versenyigazgató kijelentette, hogy várhatóan húsz miskolci kisgyerek indul, közülük többen éremesélyesek. Igazán neves vendéget, hajdani olimpiai bajnokot most nem várnak, aki pedig távol marad, nem marad le semmiről, hiszen a musz.hu honlapja élő közvetítést kínál a szimpatizánsok számára.

Vasárnap nyitnak

A kétnapos esemény nagyközönséget érintő részleteiről Szabó László, a dr. Kemény Dénes Városi Sportuszodát is üzemeltető Miskolci Sportcentrum Kft. létesítményvezetője ezt mondta:

– Az elmúlt tíz esztendőben sok rangos versenynek adtunk már helyet. Országos bajnokságok, víz világnapi küzdelmek és Bitskey-emlékviadalok állnak mögöttünk, így óriási rutinnal rendelkezünk. Biztosak vagyunk benne, hogy ezúttal is mindenki – gondolok a szövetség és a klubok képviselőire, továbbá a szülőkre – elégedett lesz. A szervezők a várható tömegre tekintettel enyhítik a parkolási gondokat: a szomszédos körcsarnoknál is megállhatnak a „kocsisok”. A Kemény uszodában keddtől csütörtökig egyébként üzemszünetet tartanak, majd pénteken és szombaton az úszók foglalják el a komplexumot, így a nagyközönséget vasárnap korán reggeltől a megszokott rend szerint fogadják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!