vitorlázás

2019.06.20. 16:00

A harmadik dobás következik

A jövő héten kétnapos vitorlásversenyt tartanak Hejőkeresztúrban.

Kolodzey Tamás

Látványos volt a tavalyi verseny

Forrás: ÉM-archívum

A szerdai, Tudomány és Technika Házában tartott sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a lokálpatrióta cégeknek, a Deboti VSE-nek, és néhány lelkes sportembernek köszönhetően újjáéledt a vitorlázás Miskolcon és környékén. Június 29–30-án tartják az Expert – Fps kupát, amelynek történetét 2017-től írják. Így az immáron harmadik viadal következik: az esemény az országos naptárban is jegyzett forduló, Kelet-Magyarország legnagyobb vitorlásprogramja (ettől nagyobb szorzójú verseny csak az országos bajnokság).

Olimpikonok

Tavaly harmincan indultak, most két hajóosztályban (kalóz, finn) ettől nagyobb mezőnyt remélnek. Jövő szombaton és vasárnap egyaránt 10 óra a kezdési időpont, de minden a szélviszonyoktól függ. Mindkét napon három futamot indítanak, szombaton 18 órától kerekasztal-beszélgetést is rendeznek, vasárnap 14 órától pedig a díjátadást tartják. Utóbbi keretében kitüntetésben részesítik Érdi Gábort és feleségét, a 2016-os riói olimpia szereplője, Érdi Mária szüleit. A Mezőkövesden élő Mária Dél-Amerikában 14. lett a laser radial kategóriában, és a magyar sportolók közül elsőként harcolta ki a jövő évi, tokiói ötkarikás játékokon való szereplés jogát. A tervek szerint a finn kategóriában itt lesz az ugyancsak olimpikon (és világbajnok) Berecz Zsombor is.

Vízre szállhatnak

Hejőkeresztúrba nemcsak a vitorlázás barátait, hanem a műfajjal szimpatizálókat is várják. A közönségtalálkozón elméletben, a bemutatókon pedig gyakorlatban kaphatnak „kiképzést” azok, akik ebben szeretnének részesülni. A kezdeményezést annak jegyében hívják életre, hogy bizonyítsák: nem kell már a Balatonra vagy az Adriára menni egy kis vizeskedés kedvéért. Az Expert – Fps kupát a kiírókon kívül felkarolta Miskolc városa (az önkormányzata 500 ezer forinttal segít), továbbá több cég is. Ami pedig a jövő esztendőt illeti: ha minden igaz, akkor Hejőkeresztúr már magyar bajnokságnak adhat majd otthont, így az ottani bázis egyre jobban felértékelődik.

Ők beszéltek

Dr. Hajdú László cégtulajdonos az Expert Társaságok képviseletében, Rakaczki Zoltán, Miskolc sportért felelős polgármesteri biztosa, Bödör Gergely, a versenyt szervező Deboti VSE szakmai vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!