Kihívás Napja

2019.05.29. 10:00

Szerephez jutnak a gyermekmozifilmek is

Az idei Kihívás Napját, a Challenge Dayt ma rendezik meg országszerte.

Huszon­nyolc éve Magyarországon is megrendezik a Kihívás Napját, mindig májusban. Az esemény célja az, hogy kedvet teremtsen a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz. Az idén öt kategóriában várták a nevezéseket a szervezők, úgymint: település, önkormányzat, tanintézmény, tűzoltó-parancsnokság; munkahelyi csapat, sportszervezet.

Tardonára kerekeznek

Az elsőben Alsózsolcán, Berentén, Csincsén, Kazincbarcikán, Sajóbábonyban, Sajókeresztúrban, Sajóörösön és Szikszón lesznek különböző programok. Csak egy-két példa: Sajókeresztúrban a főtéren, a Művelődési Ház udvarán, az óvodában és a konditeremben is a Kihívás Napja jegyében zajlik a nap, ahol egyéni és csoportos sportos programokat egyaránt tartanak. Kazincbarcikán 8.30-tól indulnak az események, az első, a „Fitt Reggel” lesz Szentgyörgyi Rómeóval. A Kazinczy Ferenc tornacsarnok egész délután foglalt lesz, 15 órától egészen 19.30-ig. További helyszín az Egressy Béni Művelődési Központ és a fedett uszoda is, míg 17 órától kerékpáros túra indul Tardonára a városháza mögötti parkolóból. A tanintézményeknél résztvevők az Abaújszántói Óvoda és Mini Bölcsőde Boldogkőváraljai Tagintézménye, az Edelényi Nyitott Ajtó Baptista Oktatási Központ, a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskola, a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola AMI és Óvoda, a Miskolci Avastetői Óvoda Leszih Andor úti Tagóvodája, a Miskolci Diósgyőri Óvoda Stadion Sport Tagóvoda, a Monoki Kossuth Lajos Általános Iskola, az Ormosbányai Százszorszép Óvoda, az Ózdi Szakképzési Centrum Gábor Áron Szakképző Iskolája, a Sárospataki Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma, Általános Iskolája és Diákotthona.

A tűzoltóknál nincs

Utóbbi intézményben Hegylakó fantázianéven indul program, amely csak egy kis kidobós játékot takar. A Bohém rapszódia megnevezés alatt futó program pedig nem más, mint egy pulzusszámnövelő aerobik az iskola udvarán. A programneveket a szervezők tematizálták gyermekmozifilmek köré. Az Abaújszántói Óvoda és Mini Bölcsőde Boldogkőváraljai Tagintézménye szintén jól megmozgatja az ovisait. Csapatjátékokkal, ügyességi és labdás feladatokkal, kúszással-mászással járó játékos mozgással készültek. Fél­órás táncos foglalkozás is lesz a délelőtt folyamán, melyhez a muzsikát a Csiribiri Együttes adja. A tűzoltóknál nincs megyei nevező, míg a 4. és 5. kategóriában több borsodi cég és sportszervezet is részt vesz a Challenge Day-en.


A tények

A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egésznapos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. A verseny eldöntéséhez 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. A Kihívás Napja hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, majd 1991-ben Magyarországra is megérkezett. Hazánkban eddig összesen 1596 település vett részt a vetélkedésben. Tavaly a versenyben részt vett falvak és városok lakói egyetlen nap alatt több, mint 3 millió negyedórás testmozgást végeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!