DVTK vs. Újpest

2019.05.17. 11:30

Mit tehet az életéért harcoló csapat?

Az előző Diósgyőr–Újpest döntő DVTK-s vezetőedzője szerint 110 százalék kell.

Berecz Csaba

Sivic Timislav köszöni meg a buzdítást a szurkolótábornak a 2014-es kupadöntő után

Forrás: ÉM-archívum

Valóban sorsdöntő mérkőzésre készül vasárnap a DVTK labdarúgócsapata az Újpest ellen. Az Északnak az a Sivic Tomislav nyilatkozott többek között az esélyekről, aki öt évvel ezelőtt a Magyar Kupa döntőjébe vezette a piros-fe­héreket, éppen a fővárosiak ellen, bár eltiltás miatt nem ülhetett a kispadon.

A Diósgyőri VTK NB I.-es labdarúgócsapatának bajnoki meccseit hetek óta döntőként emlegeti a piros-fehérek vezetőedzője, Fernando Miguel Fernández Escribano, aki játékosait is ezen megközelítés alapján készítette fel a hajrá mérkőzéseire. Persze azon lehet vitatkozni, hogy mennyire volt döntő a Mezőkövesd, a Vidi vagy a Honvéd elleni, legutóbbi három bajnoki, de az biztos, hogy most vasárnap 17.00-tól a diósgyőri stadionban az Újpest FC ellen sorsdöntő meccset játszik a bennmaradásért küzdő DVTK.

„Követem az eseményeket, nézek meccseket, a gól­összefoglalókat.” Sivic Tomislav

A két csapat az elmúlt években többnyire kiélezett összecsapásokat játszott egymás ellen, de a mostanihoz hasonló tétmérkőzésen legutóbb, pár nap híján 5 esztendeje csaptak össze, a Magyar Kupa döntőjében. Aligha van olyan diósgyőri szurkoló, aki ne emlékezne arra a nagy reményekkel indult, összességében gyönyörű napra, a Puskás Ferenc Stadionban 22 ezer néző előtt lejátszott meccsre, amely többek között a 91. percben, Bacsa révén szerzett egyenlítő góllal, a 2×15 perces hosszabbítás 4. minutájában Kádár jogtalan kiállításával, és az 1–1-re végződött meccset lezáró, 4–3-as újpesti sikert hozó 11-es rúgásokkal maradt emlékezetes.

Akkor (is) 11 ezer diósgyőri

Az akkor elvesztett drámai kupadöntőn 9 ezer diósgyőri drukker volt jelen (most vasárnap biztosan többen lesznek), és a DVTK csapatának akkor azzal is meg kellett küzdenie, hogy az együttes vezetőedzője, Sivic Tomislav nem ülhetett a kispadon, mert egy három héttel azelőtti nyilatkozata miatt, nem sokkal a kupafinálé előtt eltiltották. A DVTK akkori szakvezetőjét a legutóbbi Diósgyőr–Újpest döntő kapcsán kerestük meg.

– Érdekes, hogy az öt évvel ezelőtti Magyar Kupa-döntő miatt hív, mert ma egy másik kupadöntő, a Kecskeméti TE-vel 2011-ben elnyert serleg miatt Magyarországra, Kecskemétre utazom, hogy egy baráti társaságban egy vacsora keretében felidézzük az azzal kapcsolatos emlékeket – mondta Sivic Tomislav, aki arra a kérdésre, hogy a három évvel későbbi MK-fináléról milyen emlékeket őriz, így folytatta: – Nagy fájdalom volt bennem azon a napon, így utólag biztos vagyok abban, hogy ha nem nyilatkozom olyat, ami alapot ad az eltiltásomra, és a kispadon ülhettem volna, akkor minden másképp alakul, és a DVTK nyerte volna a kupát. Nem azért, mert jobb edző vagyok azoknál, akik akkor a kispadon ültek, hanem mert a játékosoknak a fontos, kritikus pillanatokban sok mindenben tudtam volna segíteni. Az, hogy három nappal a meccs előtt dőlt el, hogy nem lehetek a kispadon, megzavart minket rendesen, és bár próbálkoztunk, hogy ezen változtassunk, nem sikerült ebben fordulatot elérni. A meccs így is emlékezetes, a második félidő jó játéka, a piros lap, ami nem volt az, a 11-esek, a dráma miatt. Ha a pálya mellett vagyok, néhány dolog biztosan másképp történik, a csapatkapitányt, Elek Ákost bizonyára meg­győztem volna, hogy bírja ki a végéig, ne kérjen cserét a hosszabbítás második félidejében, mert rá vezérként szükség lett volna a végéig, és Husicnak sem engedtem volna 11-es rúgni, mert nem volt olyan állapotban. Az kétségtelen, hogy nagyon jó mérkőzés volt, hogy közel álltunk a sikerhez, pedig nagyon kemény sorozatban voltunk, a bajnokság mellett a ligakupában is jól szerepeltünk, olyannyira, hogy utóbbit meg is nyertük. Ha a két kupadöntő éppen fordított időpontban van, az sokkal jobb lett volna nekünk.

 

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy mivel telnek a napjai az edzőnek, aki legutóbb a Mezőkövesd Zsóry FC csapatának munkáját irányította, még 2017 elején.

– Nagyon jól éreztem magam az elmúlt két évben, végre egy hosszabb időt tölthettem a családommal. Nagy szükségem volt erre a feltöltődésre, ha úgy tetszik, pihenésre. De egy ideje már hiányzik a foci, úgyhogy elkezdtem a szakmával is foglalkozni, és olyan helyekre, klubokhoz mentem el ennek kapcsán, ahol lehetőségem volt a tanulásra – válaszolta Sivic Tomislav.

110 százalék

Azt is megkérdeztük az edzőtől, hogy mennyire van képben a mai magyar labdarúgással kapcsolatban.

– Követem az eseményeket, nézek meccseket, a gólösszefoglalókat. Tudom, hogy ez a mostani Diósgyőr–Újpest mérkőzés is nagyon éles lesz. A DVTK-nak nincs más választása, nyernie kell. Az Újpest legutóbbi meccsét látva olyan érzésem volt, mintha a játékosok egy része lélekben már elment volna nyaralni, de lehet, hogy csak egy nagyon rossz napot fogtak ki a Puskás ellen. Ha ez, ha az, edzőjük biztosan nem hagyja annyiban a dolgot, és azon lesz, hogy harcra bírja játékosait a dobogóért. Egy ilyen csapat ellen a 100 százalék sem biztos, hogy elég, a DVTK-nak 110-et kell kiadnia magából. Az életéért harcoló csapat nem is tehet mást. A Diósgyőr az előző két meccsén mást mutatott, mint a korábbi mérkőzésein, és egy olyan évad végén, amiről sem így, sem úgy nem lehet mondani, hogy dicsérnivaló lenne, még egyszer extrát kell hozni. Sok játékosnak van tapasztalata az ilyen éles meccsekben a DVTK-nál, remélhetőleg a hasznukra válik, és sikerrel oldják meg ezt a nehéz feladatot. Én szurkolni fogok nekik, hogy sikerüljön – mondta Sivic Tomislav, aki arra a kérdésre, hogy esetleg nézi-e majd a meccset, így felelt: – Még az sem kizárt, hogy élőben, a helyszínen. A fociban az a jó, hogy egy-egy városban végzett munka után a barátságok megmaradnak. Egy miskolci barátom hívott a meccsre, hogy együtt szorítsunk a DVTK-ért. Ha eljövök, remélem, nem zavarok senkit, ugyanis nem edzőként érkezem, hanem egy kedves baráti meghívásra.

Az elmúlt öt év Diósgyőr–Újpest tétmérkőzései

NB I.

2019. 02. 23.: Újpest FC–Diósgyőri VTK 5–0

2018. 10. 20.: Diósgyőri VTK–Újpest FC 1–2

2018. 04. 28.: Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–0

2017. 11. 25.: Diósgyőri VTK–Újpest FC 1–2

2017. 08. 19.: Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–1

2017. 04. 01.: Diósgyőri VTK–Újpest FC 3–1

2016. 10. 22.: Újpest FC–Diósgyőri VTK 4–4

2016. 07. 23.: Diósgyőri VTK–Újpest FC 2–1

2016. 03. 12.: Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–0

2015. 12. 05.: Újpest FC–Diósgyőri VTK 2–1

2015. 08. 29.: Diósgyőri VTK–Újpest FC 2–1

2014. 12. 07.: Diósgyőri VTK–Újpest FC 2–1

2014. 08. 03.: Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–1

Magyar Kupa

2014. 05. 25.: Újpest FC–Diósgyőri VTK 1–1 – 11-esekkel: 4–3

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában