Büntetőbotrány

2019.05.14. 08:00

Jogtalan volt a tavaszi idény eddigi legfurcsább büntetője

Az exjátékvezető szerint példátlan eset történt a Budapest Honvéd–Diósgyőri VTK NB I.-es focimeccsen.

Kolodzey Tamás

Diósgyőri becsúszás a szombati meccsen – ezzel kapcsolatban nem volt vita

Fotó: Homoky György

A labdarúgó NB I. 32. fordulója keretében a Hungária körúti MTK-stadionban találkozott a két együttes (a végeredmény, mint köztudott, 4–4 lett). Kevéssel a szünet után olyan esemény történt, amelyről valószínűleg még évek múltán is beszélni fognak a futballkedvelők. A 49. percben büntetőhöz jutott a DVTK: Danilo, a fővárosiak csatára ugyanis egy szabadrúgás után a 16-oson belül kézzel húzta le a labdát, mozdulatát pedig Berke Balázs játékvezető tizenegyessel honorálta. Ekkor elszabadultak az indulatok, a hazaiak hevesen tiltakoztak, sőt egyenesen cirkuszoltak a bírónál, aki azonban hajthatatlan maradt.

Zavaróan hatott

Az eset immáron negyven­nyolc órája lázban tartja a sportág kedvelőit. A kérdés az, hogy helyesen döntött-e a sípmester, avagy hétmérföldes bakit követett el. A találós feladvány megfejtésére Bede Ferencet, egykori élvonalbeli és FIFA-jelvényes sípmestert kértük.

– Elöljáróban megjegyzem: a játékvezetők tudják, mert tökéletesen tudniuk kell, hogy mi történt – kezdte a szakvéleményét a hajdani kiválóság. – Aki vette magának a fáradtságot és megnézte a felvételt – jómagam ezt többször megtettem – láthatta, hogy a diósgyőriek játékosa a jobb oldalról végzett el szabadrúgást. A labda elrúgása után jól hallható egy sípszó, majd következett Danilo immáron elhíresült, érthetetlennek tűnő mozdulata. Két eset lehetséges: vagy a játékvezető, vagy valaki a nézőtérről fújt. Bármelyik történt, egyértelműen zavaróan hatott Danilóra, ez magyarázza a látványos, sőt egyenesen elképesztő mozdulatát. Ekkor labdaejtésnek kellett volna következnie és semmiképpen sem büntetőnek, továbbá a rendezőszerven keresztül fel kellett volna szólítani a nézőket arra, hogy tartózkodjanak a hasonló cselekedetektől, mert ezzel zavarják a játékosokat. Maradjunk még ennél a teóriánál: amennyiben Berke Balázs nem észlelte a sípszót, akkor ezt valamelyik kollégájának mindenképpen hallania kellett, ugyanis a hatos rendszer előnye, hogy a „fekete ruhások” körbeállják a pályát, mindent hallhatnak, mert egyszerűen hallaniuk kell, ennek következtében pedig informálhatják egymást, bármikor oda-vissza kommunikálhatnak. A rendelkezésre álló képanyagból látszik, hogy ennek a bizonyos sípszónak a felharsanása egyértelműen megzavarta a Budapest Honvéd játékosát. Itt még felvetődik az is, hogy az esetlegesen kívülről érkezett sípszót – népszerű gyűjtőnevükön szólítva őket – a sporik nem ismerték fel, ez pedig olyan, mintha el sem hangzott volna, de újra és nyomatékkal leszögezem: ez nagyon furcsa „menekülési” útvonal lenne, hiszen hatan működtek. Azzal sem védekezhetnek, hogy „mi nem hallottuk a sípszót” – mert ezt gyakorlatilag mindenki észlelte.

A fáziskésés esete

Bede Ferenc ezt követően rátért a játékvezetői döntéssel kapcsolatos konkrét tevékenység kivesézésére:

– Nem kell minden szabadrúgást sípjelzéssel elvégeztetni. Viszont olyan is előfordul, hogy a játékvezető fáziskéséssel fúj, bizony ilyen velem is többször megtörtént. Miután a diósgyőriek elrúgták a labdát, elképzelhető, hogy Berke Balázs – önmagamat ismétlem: fáziskéséssel – sípolhatott, ebben az esetben szintén a labdaejtés a helyes ítélet, ugyanis megzavarta Danilót. Amennyiben Berke közölte, hogy a játékos a sípszavára végezze el a szabadrúgást, majd átlóra szaladt, közben a labdarúgó engedély nélkül rúgta el a labdát, ebbe pedig belesípolt, akkor oda kellett volna mennie a szabadrúgást végrehajtó labdarúgóhoz és számára sárga lapot felmutatnia, tehát ez a verzió is kizárja a büntetőt.

A volt nemzetközi dirigens végül visszatért a vágatlan felvétel további elemzésére:

– Látható, hogy Danilo kezezése után a játékvezető, már elnézést a fogalmazásért, először oldalra hadonászott, mintha vissza akarná fújni a szabadrúgást, és csak ezután mutatott a 11-es pontra. Ebben a pillanatban Berke Balázst a kollégáinak kellett volna figyelmeztetnie a már említett történésekre – a zavaró sípszóra –, vagy arra, hogy a játékos engedély nélkül rúgta el a labdát. A lényeget összefoglalva: akár így volt, akár úgy, Berke Balázs játékvezető nagyot hibázott, amikor büntetőt adott a DVTK-nak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!