Kassa–Miskolc Ultramaraton

2019.05.17. 15:30

Fut a rendőrkapitány, a pap és a polgármester is

Húsz év után újra, nagyobb mezőnnyel: Kassa–Miskolc Ultramaraton futóverseny.

Berecz Csaba

Bogár János is részt vesz a versenyen

1999. június 19-e után – egy hónap és egy nap híján – húsz évvel ismét rendeznek Kassa–Miskolc ultramaratoni futóversenyt. A kitartásról is szóló megméretés szombaton 8.00-kor a kassai dómtól indul, a célkapu a miskolci Városház téren várja a futókat. A két évtizeddel ezelőttitől eltérő pályán zajlik a verseny, a rajthoz állóknak ezúttal nem 88 km-t kell teljesíteniük, hanem 113,4 km-t, ugyanis az útvonal ebben az évben elkerüli az M3-as autóutat (amelyen a 20 évvel ezelőttihez képest jelentősen megnövekedett a gépjárműforgalom). A versenyre egyénileg, valamint 5 vagy 10 fős váltókkal lehetett nevezni.

– Egyéniben 16 induló lesz, szlovák és magyar sportemberek egyaránt, akik között ott lesz majd az ismert megyei ultrafutó, Bogár János is. A váltószámokra összesen 35 nevezés érkezett be a múlt szombati határidőig: 17 egység versenyez 10 fős csapatokkal, 18 pedig 5-5 futóval – tudtuk meg Szűcs Istvántól, a futóverseny főszerevezőjétől.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a mostani megméretés résztvevőinek száma kétszer több lesz a két évtizeddel ezelőttinél, ugyanis akkor 27 egyéni induló mellett 19 darab 4 fős váltó állt rajthoz, és az 1999-es év 105 futójával szemben most 276 fő kap rajtszámot.

Érdekességek

– A rajtceremónián a kassai polgármesteren, Jaroslav Polaceken kívül jelen lesz a Kassa Megyei Önkormányzat vezetője, Rastislav Trnka, valamint a kassai magyar főkonzul, Haraszti Attila is. A miskolci önkormányzat részéről Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri biztos mond majd beszédet sportos öltözetben, ő ugyanis a váltót indító miskolci önkormányzat kezdőembere lesz – tudtuk meg Szűcs Istvántól, aki további érdekességekről is beszámolt. – A Miskolc Police néven rajtoló, szintén 10 fős váltó első tagja egy vendégfutó lesz, a kassai járási rend­őrkapitányság vezetője Oto Molnár személyében. Ennek az egységnek a befutóembereként pedig a miskolci rendőrkapitányt, dr. Bogyay Ferencet láthatjuk, aki Sajóvámoson veszi át a stafétát. És ha már Sajóvámos: két olyan váltó is van, amelyik olyan településről érkezik, amelyen a verseny áthalad. Az egyik Szikszó, a másik pedig Sajóvámos. Utóbbiban a polgármester is helyet kapott, csakúgy mint a helyi pap. A célban felállításra kerülő színpadon pedig a bükkszentkereszti szlovák nyelvű általános iskola tanulói mellett az ottani népdalkör tagjai is fellépnek majd.

A verseny szerzőjétől azt is megtudtuk, hogy a váltópont településeinek a vezetői, polgármesterei a náluk végződő szakaszok leggyorsabb versenyzőit különdíjakban részesítik, ezeket az ünnepélyes eredményhirdetéskor, szombaton 19.00-tól Miskolcon, a Városház téren adják át.

A verseny érintett útvonala, szakaszai

A verseny útvonala

A 113,4 km hosszúságú Kassa–Miskolc Ultramaraton futóverseny a kassai Szent Erzsébet-dóm térről rajtol. A pálya nyomvonala kivezet a Hernád folyó partjára, majd Szlovákia területén Sídlisko Krasna, Alsómislye, Hernádzsadány, Abaújnádasd településeket követően lépi át az országhatárt. A magyar részen Kéked, Abaújvár, Zsujta, Gönc, Göncruszka, Vilmány, Vizsoly, Abaújkér, Abaújszántó, Felsődobsza, Hernádkércs, Kiskinizs, Halmaj, Aszaló, Szikszó, Szirmabesenyő településeket érintve érkezik meg a verseny Miskolcra, ahol a Zsigmondy, Besenyői, Bajcsy-Zsilinszky utcák után a Széchenyi utcán át vezet el a Városház térre, a célba.

A verseny szakaszai

Kosice, Szent Erzsébet-dóm tér – Kosice-Sídlisko Krasna, Golianova utca (I. szakasz távja: 8,2 km) – Nyizna Mysla, Siroka utca (II. szakasz távja: 8,0 km) – Kéked, Fő út (III. szakasz távja: 11,8 km) – Gönc külterület, elágazás után (IV. szakasz távja: 12,5 km) – Vizsoly, Bibliamúzeum (V. szakasz távja: 11,2 km) – Abaújszántó, polgármesteri hivatal (VI. szakasz távja: 13,2 km) – Hernádkércs, községháza (VII. szakasz távja: 12,9 km) – Szikszó, Szentháromság templom (VIII. szakasz távja: 13 km) – Sajóvámos, Ady utca (IX. szakasz távja: 9,8 km) – Miskolc, Városház tér (X. szakasz távja: 12,8 km).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!