Helyi sport

2018.05.12. 11:52

Városnapi ünnepi közgyűlés a színházban - Íme a miskolci díjazottak!

Miskolc - Művészeket, sportolókat, orvosokat, tanárokat, vállalkozókat, civil szervezeteket díjaztak. Miskolc város napján a legjobbak munkáját ismerték el.

Miskolc - Művészeket, sportolókat, orvosokat, tanárokat, vállalkozókat, civil szervezeteket díjaztak. Miskolc város napján a legjobbak munkáját ismerték el.

A miskolci közgyűlés 1992-ben döntött úgy, hogy május 11-e lesz Miskolc ünnepe, annak tiszteletére, hogy 1909-ben ezen a napon adott a városnak címeres kiváltságlevelet Ferenc József. Az ünnepet 1993 óta tartják meg minden évben. Hagyomány, hogy ezen a napon osztják ki a Miskolci Nemzeti Színházban a Miskolc díszpolgára címet és további díjakat azoknak, akik sokat tettek a városért.

Ebben az évben Demjén Ferenc előadóművész és Veréb György labdarúgó vehette át a színházbeli ünnepi közgyűlésen a díszpolgári címet tanúsító okiratot.

Mintát jelentenek

Dr. Kriza Ákos, a megyeszékhely polgármestere ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Miskolc minden időszakban úgy fejlődött, hogy polgárai között ott voltak azok a kimagasló egyéniségek, elkötelezett, lokálpatrióta emberek, akik a maguk munkáját mások javára is fordították. Azok, akik támaszt, kapaszkodót, mintát jelentettek.

„A közösségért való munka és áldozatvállalás örök érvényű érték. Városunk történelmi múltját, a hagyományokra épülő kulturális és sportéletet, az önszerveződő civil társadalmat gazdagítja. Az összetartozás hozza meg az eredményeket és összességében ez teremt megfelelő keretet Miskolc emberléptékű fejlődéséhez” – emelte ki a városvezető.

Kitartó munkával

„A város napján kitüntetett polgáraink – művészek, sportolók, orvosok, tanárok, vállalkozók, civil szervezetek – hosszú éveken, akár évtizedeken át kitartó munkával közösséget teremtettek, amivel erősítenek minket ma is – fogalmazott dr. Kriza Ákos. – Munkásságuk elismerése erkölcsi kötelességünk, mert ők azok, akik mindannyiunk számára az összetartás erejét jelentik. A szellemi ember felelőssége és kötelessége meglátni és kimondani az igazat a közösség érdekében. Kívánom, őrizzék meg munkabírásukat, tetterejüket és bizakodásukat Miskolc jövője iránt és tevékenységükkel erősítsék továbbra is a város közösségét…”

ÉM-SZB


Miskolc Város Díszpolgára

Demjén Ferenc előadóművész

Demjén Ferenc 1946-ban született Diósgyőrben, Demjén István és Helmberger Ilona harmadik gyermekeként. Édesapja a Diósgyőri Vasgyár mérnöke volt, majd a család 1951-ben Budapestre költözött. A Bergendy zenekar hozta meg számára a zenei sikert, majd 1977-től tizenkét éven át a V’Moto-Rock nevű együttessel aratta sikereit. A rendszerváltást követően szólókarrierbe kezdett és azóta szinte évente új nagylemezt jelentet meg. A nevével fémjelzett albumok eladása – amelyen valamilyen formában közreműködött – megközelítőleg hétmillióra tehető. Alkotásain generációk nőttek fel, és hogy ezek a dalok generációkon átívelnek, az is bizonyítja, hogy a koncertjein minden korosztály képviselteti magát. Együtt éneklik a slágereket az előadóval. Rajongóival minden év december 30-án együtt búcsúztatja az óévet. 1996-ban munkásságért megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét. 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjével, majd 2012-ben Kossuth-díjjal tüntették ki.

Demjén Ferenc méltán nagy közönségsikernek örvendő pályafutásáért, generációk elismerésétől és szeretetétől övezett zeneszerzői és előadóművészi tevékenységéért érdemelte ki a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címet.


Veréb György labdarúgó

Veréb György 1949-ben született Mérán. Tizenöt évesen került anyaegyesületéhez, a Miskolci VSC-hez, melyben 1964–67 között védett, innen lett megyei ifjúsági válogatott. 1968 januárjától lett a DVTK NB I-es csapatának játékosa. 1977-ben és 1980-ban csapatával elnyerte a Magyar Népköztársasági Kupát, az 1978–79-es bajnokságban harmadik helyezést értek el, ami máig a legjobb eredmény a klub életében. Már játékos korában edzői oklevelet szerzett, szakmai képzésekben vett részt. 1988-tól, az aktív labdarúgás befejezése után technikai vezető, majd szakosztályvezető, később ügyvezető titkár lett a DVTK-nál, ahol ebben a munkakörben 1993-ig dolgozott. 1993-tól a BM hivatalos állományában teljesített szolgálatot mint sajtóreferens és sporttiszt. 1988-tól a DVTK kapusedzője. 1997–98-ban az olimpiai válogatottnál is ellátta ezt a beosztást. Eredményes pályafutása elismeréseként több kitüntető cím birtokosa: 2003-ban Miskolc város közgyűlése Nívódíjjal jutalmazta, 2005-ben és 2007-ben ő lett a megye legeredményesebb labdarúgóedzője. 2007-ben szülőfaluja, Méra díszpolgári címet adományozott számára, 2008-ban a megyei közgyűlés Alkotói díját vehette át.

Veréb György kimagasló teljesítménye, a városhoz való kötődése alapján érdemelte ki a Miskolc Város Díszpolgára kitüntető címet.


Pro Urbe kitüntető cím

Dr. Barkóczi István üzletember

Dr. Barkóczi István 1951-ben született Szikszón. Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye gazdaságának meghatározó üzletembere. Az általa vezetett cégcsoport csaknem 300 embernek ad munkát. A csoport zászlóshajója a több, mint 25 éves FUX Zrt., amely a nemzetközi piacon is elismert társaság a vezetékgyártás területén. A vállalkozás sikerének titka a tudatos cégépítés, amelynek középpontjában a folyamatos innováció, a termékkör bővítése, a technológiai fejlesztés és nem utolsó sorban az a csapatépítő munka áll, amelynek köszönhetően a FUX magasan kvalifikált szakembergárdával rendelkezik. Elkötelezett támogatója Miskolc kulturális- és sportéletének, a Miskolci Egyetemen folyó oktató-kutató munkának, évek óta nyújt anyagi segítséget a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermekegészségügyi Központjának. Dr. Barkóczi István az elmúlt évek során számos elismerésben részesült, egyebek mellett megkapta a Gábor Dénes-díjat, és többször az Év vállalkozója elismerést.


Dr. Simkó Csaba osztályvezető főorvos

Dr. Simkó Csaba az Erzsébet Hospice Otthon osztályvezető-főorvosaként évek óta kiemelkedő munkát végez. Miskolcon született, egyetemi tanulmányait a Debreceni Orvostudományi Egyetemen végezte. 1989-ben a miskolci Semmelweis Kórház Krónikus Belgyógyászati Osztályán helyezkedett el. Megtapasztalva a haldokló rákbetegek testi és lelki szenvedéseit, egyre inkább az ő problémáik megoldása, szenvedésük enyhítése iránt érzett magában elhivatottságot. 1994-ben hospice trainer képesítést szerzett, azóta kulcsszerepet tölt be az Erzsébet Hospice Alapítvány oktatási programjában. 1995-ben megnyílt a vezetése alatt álló Erzsébet Hospice Otthon, amely az Erzsébet Hospice Alapítvány otthonápolási munkacsoportjával Magyarországon elsőként valósította meg a haldokló rákbetegek intézményes és otthoni gondozásának komplex egységét. Hivatásában és életében is jelen van a keresztény elkötelezettség, a betegek humánus gondozását alázattal, odaadással végzi.


Raymond Lardellier, a miskolci Alliance Francaise igazgatója

Raymond Lardellier, a miskolci Alliance Francaise igazgatója annak idején Lyonban, orosz szakos hallgatóként kezdte egyetemi tanulmányait. Mivel az 1968-ban levert Prágai Tavasz eszméje közel állt a szívéhez, az orosz mellett elkezdte tanulni a cseh nyelvet is. Ez azonban nem igazán nyerte el a tetszését, s hamarosan inkább a magyar nyelvet választotta. 2005-ben lett a miskolci Alliance Francaise igazgatója. Az intézet együttműködik a város több kulturális intézményével, például a CineMis Nonprofit Kft.-vel – amellyel 1992 óta minden évben közösen szervezik a Francia Filmheteket –, a Csodamalom Bábszínházzal és a Zenepalotával. Többféle tevékenységet folytatnak az oktatás, kulturális rendezvények szervezése területén, ezen belül nagy hangsúlyt fektetnek a francia művészek személyes bemutatására. Raymond Lardellier azt vallja, hogy könyvből nem lehet egy nyelvet megtanulni. A magyar nyelv tanulása közben jött rá, mennyire fontos a szóbeliség.


Miskolc Város Építészeti Alkotói Díj

Halmai Attila okleveles építészmérnök, vezető tervező, a Miskolcon alkotó építész középgeneráció egyik legtehetségesebb képviselője. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán kapta meg diplomáját. Diplomamunkájával több díjat is nyert. Miskolc városát gazdagító munkássága eredményeként lett méltó a Miskolc Város Építészeti Alkotói Díjra.


Pedagógiai Díj

Galambosi Dorottya pedagógusi pályáját óvónőként kezdte, majd 13 év után tanítóként helyezkedett el a József Attila Általános Iskolában. 2011 augusztusától a Miskolci Nyitnikék Óvoda integrált intézményvezetője. Magas színvonalon, odaadással végzett pedagógiai munkája, példamutatása miatt vált érdemessé a Pedagógiai Díjra.


Kamarai díj

Fükő László a Robert Bosch Power Tools Kft. ügyvezető igazgatója, az Észak-Magyarországi Autróipari Klaszter elnöke. A városünnepen a Szentpáli István Kamarai Díjat vehette át. A helyi ipar erősödésében, fejlődésében betöltött szerepével érdemelte ki a kitüntető címet.


Nívódíj

Dr. Károlyi Zsuzsánna 1996-ban lett a Semmelweis Kórház Bőrgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa. Az osztály az ország egyik vezető bőrgyógyászati intézményévé vált. A bőrgyógyászat terén elért eredményei és munkássága alapján lett méltó a Nívódíjra.


Kramcsák János a Miskolci Nemzeti Színház műszaki vezetője megbízható, a realitásokat és lehetőségeket pontosan ismerő szakember, ezért szívesen dolgoznak vele a tervezők és a rendezők. A színház sikeréhez nagyban hozzájárul szcenikai tapasztalata, szervezőkészsége. A színházban köztiszteletnek örvend, a művészek is becsülik szakértelmét, méltóvá vált Miskolc Nívódíjára.


Rézművesné Nagy Ildikó munkásságának alapja képzőművészeti tudása, amely elindította szakmai, pedagógiai pályáján. Több évtizede Miskolchoz és a megyéhez kapcsolódik munkája. Művészként szoros kapcsolatban áll a Miskolci Galériával, amelynek kiállításain rendszeresen jelen van munkáival. Képzőművészeti és pedagógiai munkássága méltóvá teszi a Nívódíjra.


Miskolc város további díjazottjai

Csókay Károly atyát egész élete során elért eredményei, nagy elhivatottsággal végzett munkássága méltóvá tette a Gálffy Ignác életmű díjra.

Dr. Papp Miklós osztályvezető főorvos tevékenysége és eddigi egészségügyi területen végzett magas színvonalú munkájának eredményeként lett méltó a Herman Ottó tudományos díjra.

Dr. Várhelyi Krisztina a tartalmas életút munkásságának eredményeként lett méltó a Szemere Bertalan közéleti díjra.

Dr. Rácz Mária Júlia ügyvéd a jogi pályán elért eredményei, valamint magas színvonalú szakmai munkája alapján vált méltóvá a Bizony Ákos Kitüntető Jogi Díjra.

B. Tóth Erika rádiós újságírót nagy odaadással és szakmai elhivatottsággal végzett munkája méltóvá tette a Szabó Lőrinc irodalmi díjra.

Biró Konrád festőművészt eddigi munkássága, valamint magas szintű képzőművészeti tevékenysége méltóvá tette a Kondor Béla képzőművészeti díjra.

Murvainé Bodnár Ildikó karnagy, zenepedagógus a város zenei életében végzett tevékenysége alapján vált méltóvá a Reményi Ede zenei díjra.

Az Avasi Borangolás szervezői, A Miskolczi Borbarátok Társasága Miskolc város napja ünnepségsorozatához csatlakozva rendezik meg az Avasi Borangolást. Burgony Péter és szervezőcsapata évről évre arra törekszik, hogy minél színvonalasabb rendezvénnyel ismertesse meg az avasi borkultúrát. Az elmúlt évek sikeres rendezvényeire tekintettel a társaság méltóvá vált a „Miskolc Város Turizmusáért” díjra.

Gáspár Tibor színművészt a Miskolci Nemzeti Színházban nyújtott meghatározó színészi, művészi teljesítménye méltóvá tette a Déryné színházi díjra.

Dr. Meleghné Dr. László Judit háziorvos életútja és szakmai elhivatottsága alapján lett méltó a Benkő Sámuel díjra.

Oláhné Fodor Éva idősgondozó a közösségért végzett munkája alapján vált méltóvá a Benkő Sámuel díjra.

Fellegvári Zoltán vezető pedagógus másfél évtizedes áldozatos miskolci oktatási vezetői munkája elismeréseképpen lett méltó a Pedagógiai Díjra.

Dr. Székely Lászlóné tanítónő szakmai tudása, pedagógiai tapasztalata, a tehetséggondozásban elért eredményei és példamutatása miatt vált érdemessé Miskolc városban a Pedagógiai Díjra.

Vinnai János üzletember sok évtizedes munkája elismeréseként érdemelte ki Az Egyetemért – A Városért díjat

Kékesi Márton olimpikon síelőt sporteredményei tették méltóvá „Az év sportolója” díjra.

Vécsei Réka úszót sporteredményei tették méltóvá „Az év sportolója” díjra.

A PannErgy-MVLC Miskolci Vízilabda Club eddig elért kiemelkedő országos és nemzetközi sporteredményei alapján méltó „Az év sportolója” díjra.

A DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapata eddigi kiemelkedő eredményei alapján lett méltó „Az év sportolója” díjra.

Temesvári Miklós labdarúgó-szakedző diósgyőri szakmai tevékenysége és elért eredményei alapján lett méltó a „Miskolc Város Sportjáért” díjra.

Nádi Gyula, a Miskolc Steelers Amerikai Football és Szabadidő Sport Egyesület alapítójának tevékenysége méltóvá tette a „Civilek Támogatásáért” díjra.

A Bárczay Alapítvány az elmúlt években végzett tevékenysége alapján méltó lett „Az Év Civil Szervezete” díjra.

Spitzmüller Istvánné életútja és a Német Nemzetiségi Önkormányzat munkájában történő szerepvállalása miatt vált méltóvá a Pro Minoritate Díjra.

Czimer Sándor szakmai színvonala, folyamatosan aktív szólista-kamarazenészi, zenekari és pedagógiai tevékenysége alapján lett méltó a Nívódíjra.

Dr. Lange László a Diósgyőri Kolping Család Egyesület elnöke, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke példás életútjával lett méltó a Nívódíjra.

Dr. Majoros Krisztina gyógyszerészt nagy odaadással és szakmai elhivatottsággal végzett munkája tette méltóvá a Nívódíjra.

Szilvási Zoltán autószerelő több évtizedes szakértő munkájáért érdemelte ki a Nívódíjat

Tóth Árpád Miskolc város turisztikai vonzerejének növelésében játszott szerepéért érdemelte ki a Nívódíjat.


[related-post post_id="3857924"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!