Helyi sport

2018.01.16. 16:19

Olimpiai bajnok tanácsadó az MVLC-nél

Miskolc - Horkai György hétfőn hivatalosan is munkába állt a Miskolci VLC-nél.

Miskolc - Horkai György hétfőn hivatalosan is munkába állt a Miskolci VLC-nél.

Új szakemberrel bővült az MVLC stábja, ugyanis erősítésként hétfőn megérkezett az 1976-os montreali olimpia aranyérmese, a moszkvai játékok bronzérmese, Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes Horkai György, aki aktív játékos-pályafutása során Olaszországban is légióskodott, 1993 és 1996 között irányította a felnőtt férfi válogatottat, 2011-től pedig utánpótlás szövetségi kapitányként tevékenykedett. Amint azt lapunknak Bachner András, a Miskolci VLC szakmai vezetője elmondta, Horkai György egyelőre 2018. június 30-ig szerződik a klubhoz, szakmai tanácsadói szerepkörben, de hozzátette azt is, hogy mindketten hosszabb távlatban gondolkodnak.

Nem csal a szeme

– A miskolci vízilabda ünnepe, hogy egy olyan kaliberű szakembert, mint Horkai György, sikerült Miskolcra csábítani – nyilatkozta még Bachner András. – Az, hogy van egy felnőttcsapat, egy dolog, de ugyanilyen fontos az utánpótlás fejlődése, fejlesztése. Másabb a kötődése a szurkolóknak, szülőknek a klubhoz, ha a légiósok, máshonnan érkezettek mellett minél több olyan játékos van, aki a városban született, itt tanult meg pólózni. Azonban – egy hasonlattal élve – hiába vannak az embernek gyémántjai, ha nincs, aki brillt csiszoljon belőlük. Mind a ketten a munkában hiszünk, örülünk, hogy jött ez a lehetőség, próbálunk olyat csinálni, amit máshol nem. Ez az átjárhatóság, falak nélkül, illetve az egyéni képzés az ő segítségével. Horkai György már számtalan tehetséget adott a magyar vízilabdának, biztosan nem csal a szeme, ahogy figyeltem, minden itteni kolléga örömmel fogadta…

Horkai György az alábbi gondolatokkal kezdte:

– Az egyéni képzés nagy hiányosság a vízilabdában, valahogy nincs rá idő, miskolci tevékenységem nagy része majd ebben merül ki – mondta a szakember. – Tudom, hogy itt komoly szakmai munka folyik, a felnőttcsapat kiváló kezekben van dr. Sike Józsinál, nem véletlenül jártunk ide az utánpótláskerettel. A fiatalokkal való munkára is van rálátásom, vannak információim, hiszen itt dolgozik Kis Pista, akivel évekig együtt vittük az utánpótlás-válogatottat. Nem valakinek a helyére érkeztem, azért jöttem, hogy próbáljunk meg közösen menni azon az úton, amit itt évekkel ezelőtt elkezdtek. A legutóbbi tapasztalatom a klub Komjádi Kupa-szereplése, a csapat összesítésben csak egy góllal maradt alul Magyarország egyik legjobb utánpótlás-nevelő egyesületével, az ÚVSE-vel szemben, ez már azt mutatja, hogy elindult valami, valami jó. Segíteni jöttem, azzal a tudással, tapasztalattal, amivel rendelkezem. Ha belevágok valamibe, szeretek nagy lépésekkel haladni, itt sem tervezem másként…

Van egy koncepció

Dr. Sike József, az OB I-es gárda vezetőedzője ezt fűzte hozzá:

– Van nálunk két-három olyan játékos, akinek ott kell lennie a 2020-as tokiói olimpián a magyar csapatban, ezeket a fiúkat, Vadovics Viktort és Nagy Ádámot Horkai György jól ismeri. Éppen ezért úgy gondolom, Gyuri még jobban ki tudja őket teljesíteni, mert már annyi nem elég, hogy egy poszton jó valaki, univerzálisnak kell lenni, és ezt az egyéni képzés terén, az által kaphatják meg a játékosok. A másik: Bachner Andrással három éve meghatároztunk egy koncepciót, amelynek az a lényege, hogy a 2018/2019-es bajnokságban már játszania kell a csapatban saját nevelésű fiatalnak. A pólóban két módon lehet közönséget vonzani: egy, ha bajnok vagy, kettő, ha minél több a saját játékosod.

Büszkeség Miskolcnak

A bemutatón részt vett dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere is, aki az OB I-es csapat tavalyi 5. helyét, a remek Európa Kupa-szereplést említette meg, de beszélt arról is, hogy milyen „vizes” beruházások valósultak meg a közelmúltban a városban, és hogy még milyenek várhatóak. „Büszkeség Miskolcnak, ha Horkai György bennünket segít, támogat, ha a miskolci vízilabdáért tesz erőfeszítéseket” – mondta a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!