Rendezvénysorozat

2024.06.25. 11:00

Dunán innen, Tiszán túl – jön a döntő

Dr. Kriza Ákos emlékére rendezték meg a Kárpát-medencei ifjúsági és népművészeti rendezvénysorozatot.

Boon.hu

Fotó: Flajsz Peter

Hiánypótló programmal bővült Észak-Magyarország kulturális és népművészeti élete a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület által meghirdetett XIII. Dunán innen, Tiszán túl Dr. Kriza Ákos emlékére Kárpát-medencei ifjúsági és népművészeti rendezvénysorozat döntőjével június utolsó vasárnapján.

A magyarság értékeiről szól

A programsorozat kiírásának célja, hogy a vetélkedő révén a felnövekvő gyermekek minél szélesebb körben ismerjék meg a magyar népköltészet és népzene csodálatos világát, s egy életre kötelezzék el magukat a magyarság értékei mellett.

A város és a régió kulturális kínálatát gazdagító Kárpát-medencei döntő egyben kiváló lehetőség a tehetséges fiatalok felkarolására, a népzene, néptánc, népdal és népmese műfajainak gyakorlására, a népművészeti ágak mindennapi használatának és a magyarság értékeinek népszerűsítésére, elsősorban a fiatalok körében. 

Középpontban a népi műfajok

A verseny középpontjában a népi műfajok állnak, így a megmérettetésre népmese, népzene, népdal és néptánc kategóriákban lehetett jelentkezni: Kárpát-medence szerte. Az első elődöntőt, a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei és Partiumit április utolsó vasárnapján rendezték meg Miskolcon, amit a Délvidéki követett Horgoson, aztán az erdélyi Madéfalván és a Szabolcs-Szatmár Bereg vármegyei és kárpátaljai Tarpán.

A döntőt június utolsó vasárnapján rendezik a miskolci Művészetek Házában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában