Kiállítás, divatbemutató, kísérő programok

2023.06.03. 21:13

Még mindig virágzik a népművészet Diósgyőrben (fotók)

A Fügedi Márta egyesület pályázatának munkáiból nyílt kiállítás, mesterségbemutatók kíséretében.

Detzky Anna

A díjazottak

Fotó: Bujdos Tibor

Szinte minden jelenlévő valamilyen kitüntetéssel térhetett haza a XIX. Virágzó Népművészet című népi tárgyalkotó pályázat és kiállítás díjátadójáról a Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházból szombaton. A Fügedi Márta Népművészeti Egyesület nívós alkotói pályázata jövőre ünnepli 20. jubileumát. A hagyományokhoz híven idén is nagyszabású kiállítás és értékes kísérőprogramok keretében tekinthették meg az érdeklődők a legszebb pályamunkákat. A tárlatot Kovács J. Attila világhírű kisgyőri cipészmester, a B.-A.-Z. vármegyei Kereskedelmi és Ipar Kamara kézműipari tagozatának elnöke nyitotta meg. Zenei műsorral közreműködött: Boncsér Gábor és Boncsér Jázmin népzenészek.

„Minden évben megrendezzük a Virágzó Népművészet fesztivált, és már most gondolunk rá, hogy jövőre jubilálunk, hiszen akkor lesz a huszadik ilyen alkalom. Az idei évben benyújtott pályamunkák hasonló színvonalúak, mint a korábbiak, de kicsit kevesebb résztvevővel” – mondta el Gergye Zoltán fazekasmester, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. A legmagasabb értékelést kapta Novák László kovács, Mussó László bőrékszer készítő és Baji Imre kosárfonó.

"Rajtunk van a felelősség"

„Sok évvel ezelőtt, amikor először léptem be a Kézműves Alkotóház kapuján úgy mint alkotó és kiállító, nagy meglepetés ért, mert a bemutatkozás alkalmával én is díjazott lettem” – osztotta meg Kovács J. Attila cipészmester. „Mégis túl későn kezdtem el foglalkozni a népművészettel, de ezzel bizonyára nem vagyok egyedül. Azt a tudást és gyakorlatot, amit megszereztünk, érdemes lenne továbbadni. Rajtunk van a felelősség, hogy hogyan tudjuk megszólítani és bevonni a fiatalokat, akik a kézművesség helyett gyakran inkább az okostelefonjukhoz fordulnak. Azok, akik kiállítanak elhozták a munkájuk legjavát. A kiállítás tárgyai mind mesélnek az alkotás öröméről és egy-egy munkafolyamatról. Holnap Trianon-gyásznap van, és minden magyar embernek kötelessége, akiben magyar szív dobog, hogy ilyenkor kicsit megálljon és gondolkodjon. Nekem különösen is, hiszen erdélyi származásom ezt diktálja. Az ország kétharmad része lett oda, és ezzel kultúránknak is egy jelentős része. Viszont, ahogy itt a tárlaton a sok-sok tájegység felvonul, még mindig Kárpát-medencében gondolkodunk, hiszen nekünk alkotóknak így is kell. A jövő hétvégén pedig, június 9-én lesz a kézművesség világnapja, ami szintén közel van a mai rendezvény dátumához.”

A délelőtti kiállításmegnyitón ünnepi köszöntőt mondott és a zsűrizésben részt vett még Kolozsvári István, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke. A kiállítást szakmailag értékelte beszédében és zsűrizett Viszóczky Ilona, a Herman Ottó Múzeum etnográfus, muzeológusa. Ebéd után kezdődött el az igazán látványos szakmai nap, amelyet Bánné Dr. Gál Boglárka a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke nyitott meg. Örökségünk üzenete címmel rendhagyó divatbemutatót tartottak, ahol a kalotaszegi viseleteké és a pitykés mellényeké volt a főszerep. Végül mesterségbemutatók – fafaragás, bőrművesség, hímzés - és előadások zárták a gazdag programot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában