Három előadás

2023.04.20. 13:41

Színházi Olimpia Miskolcon is

Christoph Marthaler és Silviu Purcărete előadása látható a Miskolci Nemzeti Színházban.

BOON

A sírás (A sejtés) című előadásból

Fotó: Gina Folly

Izgalmas előadások érkeznek a Miskolci Nemzeti Színházba a 10. Színházi Olimpia keretében. Április 21-én és 22-én a Schauspielhaus Zürich társulata hozza el A sírás (A sejtés) című előadást Christoph Marthaler rendezésében. A közönség magyar felirattal láthatja a német nyelvű előadást.

Jelenet A sírás (A sejtés) című előadásból
Fotó: Gina Folly

– Ez a produkció lehetőséget ad a nézőknek, hogy megcsodálhassák azt a hat nagyszerű színművészt, akikkel az elmúlt években Európa-szerte dolgoztam – mondja Christoph Marthaler. 

Egy rejtélyes férfi

A rendező az előadásról is mesélt: – Öt gyógyszerész csodálatos mindennapi élete látható, akik a patikában pakolják a gyógyszereket, ellenőrzik a csomagokat és a lejárati dátumokat, vitába keverednek egymással, és vágyakozó és meghitt dalokba kezdenek. Egy rejtélyes férfi újra és újra felbukkan, aki próbál letelepedni a gyógyszertárban. Nyilvánvalóan valamiféle kapcsolatot keres. Vagy valami különleges küldetést teljesít? Az este végén épp ővele történik egy váratlan fordulat – fejti ki Christoph Marthaler.

Jelenet a Macbett című előadásból
Fotó: Bíró István

A remekmű parodisztikus kifordítása

Május 3-án Eugène Ionesco Macbett-je lesz látható a Miskolci Nemzeti Színházban, méghozzá Silviu Purcărete rendezésében. A kolozsvári előadás komplex formában mutatja be a darabot, Helmut Stürmer látványvilágával és Vasile Șirli zenei világával fűszerezve. 
„Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szított ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba” – írja Visky András, az előadás dramaturgja.
Mindkettő – William Shakespeare Macbeth és Eugène Ionesco Macbett című darabjai – a hatalom és az erőszak témáját dolgozzák fel, és mindkettő kritikát fogalmaz meg a korrupt politikai rendszerekre. Azonban a két darab stílusa és műfaja nagyon eltérő – mondja Demeter Kata, a Kolozsvári Állami Magyar Színház irodalmi titkára.

Ősbemutató, musical és rockopera ötvözete

Május 4-én szintén a kolozsvári társulat előadásában látható az Állatfarm Miskolcon, Puskás Zoltán rendezésében. 

Az Állatfarm című előadásból
Fotó: Bíró István

– A Kolozsvári Állami Magyar Színház egy új megközelítést választott az Állatfarm történetének bemutatásához, egy olyan művet, ősbemutatót létrehozva, amely megtestesíti az eredeti regény lényegét, de egyedülállóan izgalmas módon mutatja be a történetét – részletezi Demeter Kata. A George Orwell regénye nyomán készült musical Puskás Zoltán rendező elgondolásában egy modern és lebilincselő adaptáció. A vajdasági rendező előadásban azt az ironikus humort részesíti előnyben, amely az életszerű helyzetekből fakad. A huszonegy dalt felsorakoztató előadás zenei világában a musical és a rockopera műfaja ötvöződik.

Állatfarm
Fotó: Bíró István

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában