Könyvbemutató

2023.03.24. 14:40

Nemesi címerlevelek a régmúltból (fotókkal)

A régi Borsod vármegyében élt a legtöbb nemes országszerte, akik rendelkeztek azokkal az előjogokkal amelyek ezt a réteget - legalábbis elvileg - megillették.

Kis József, dr. Tóth Péter, Bánné dr. Gál Boglárka és Bodnár Tamás a könyvbemutatón

Fotó: Ádám János

A Nemesi címereslevelek Borsod Vármegye Levéltárából címmel megjelent könyv bemutatóját tartották pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat Dísztermében. Az eseményen részt vettek a könyv alkotói dr.Tóth Péter, a Miskolci Egyetem Történettudományi Intézetének egyetemi docense és tanszékvezetője, Kis József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltár igazgatója, Bodnár Tamás főlevéltáros, a Vármegyei Levéltár igazgatóhelyettese, valamint Prof.Dr, Horváth Zita,  a Miskolci Egyetem rektora, Dr. Kiss János, Demeter Zoltán és Kovács Zsolt országgyűlési képviselők. 

– Jeles nap ez a mai, hiszen egy  hiánypótló és egyedi könyv bemutatóján lehetünk itt - mondta köszöntőjében Bánné dr. Gál Boglárka. Ilyen jellegű kordokumentumokat az országban elsőként gyűjtöttek, fordítottak le a kötet alkotói. A vármegye identitása szorosan összefonódik történelmi múltjával, a helyben élő emberekkel és családokkal, akik formálták, építették a vármegyét - tette hozzá.

A könyvet dr. Tóth Péter történész mutatta be, aki többek között kifejtette: ma a vármegye említésekor mindenki az iparra gondol, pedig a régi Borsod vármegye egyáltalán nem erről volt nevezetes, hanem arról, hogy az egész országban a tényleges és a relatív számot tekintve is itt élt a legtöbb nemes, akik rendelkeztek azokkal az előjogokkal amelyek ezt a réteget - legalábbis elvileg - megillették. Kovács Zsolt zárszavában a könyv születéséről beszélt, és a továbbiakban folytatást is kilátásba helyezte.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában