Interjú

2023.03.25. 08:00

„Mennyit ér egy álom?”

Marilyn Monroe sorsa adta a témát a Miskolci Balett új előadásához. A koreográfus-rendező a társulat alapító vezetője, Kozma Attila.

Bujdos Attila

Harangozó Lili formálja meg a világhírű filmcsillag, Marilyn Monroe alakját a Miskolci Balett új előadásában. a Vörös naplót 2023. március 25-én mutatják be a miskolci Kamaraszínházban

Fotó: Bujdos Tibor

„Elmondhatatlanul nagy szerencsém van: Harangozó Lili táncolja Marilyn Monroe-t. Évek óta a társulatunk tagja. Láttam, technikailag mennyire rendben van. Színészileg is meg tudja formálni ezt a karaktert – életem egyik legjobb döntése volt rábízni a Vörös napló főszerepét. Amikor Monroe éhes a férfira és éhes a sikerre, Lili nagyon éhesnek mutatja – merész, bátran fogalmaz.” Kozma Attila mondja ezt – a Miskolci Balett alapító vezetője Marilyn Monroe sorsát választotta új koreográfiája és rendezése témájául. Azt mondja: a történet a színészet világában született, de alkalmas rá, hogy általánosabb tanulságokkal is szolgáljon arról, kell-e határt szabni a vágyainknak, van-e kitörés azokból a skatulyákból, ahová a világ ítélete és elvárása zárja az embert. 

Kozma Attila koreográfus, a Miskolci Balett vezetője, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja
Kozma Attila koreográfus, a Miskolci Balett vezetője, a Miskolci Nemzeti Színház örökös tagja
Fotós: Ádám János

Miért Marilyn Monroe? Mi érdekelte benne?

Új korszakot nyitott a Miskolci Balett életében, amikor filmalkotások, irodalmi művek alapján kezdtünk előadásokat készíteni. Ennek a pályának már szépen kirajzolódott az íve. Folytatásként szívesen feldolgoztam volna még a társulattal Arany János Hídavatását, de ennek most hiányoztak a technikai feltételei. És a váltás szándékával az motoszkált a fejemben, hogy emeljük a tétet! Térjünk vissza olyan témákhoz, amelyeknél nagyobb teret enged az alkotó képzeletünknek a fikció. Találjuk meg a mának szóló üzenetet olyan ember sorsában, akinek az élete a többség számára ismert.

Mennyit bíz még a képzeletre 61 évvel a halála után Marilyn Monroe részletekre kiterjedően dokumentált és feldolgozott története?

A figyelmemet az egyik dokumentumfilm keltette fel: a titkos vörös naplójáról volt szó. Máig nem került elő. Megvannak az összeesküvés-elméletek ezzel kapcsolatban, a Kennedyket hozták hírbe a napló eltüntetésével, akárcsak Monroe halálával. Ha azt gondoljuk, hogy a napló létezett és nem tudjuk, mi volt benne, megadja a lehetőséget, hogy picit szabadabban fogalmazzunk.

Felütötte” ezt a talán létező, de nem ismert naplót. Mit remélt: mivel tölti ki a lapjait?

Marilyn Monroe története úgy modern, hogy a nagy tragédiákat idézi. Sokan ismerhetnek rá máig akár a saját életük meghatározó motívumaira, sorsfordító döntési helyzeteire. Minden életrajzíró tényként rögzíti róla: nagyon befolyásolta a gyermekkorát az apa hiánya. Tudom, milyen az apahiány, átéltem. De nem ezt akartam a színpadon elmesélni. Jobban érdekelt az a körülmény, hogy Monroe sorsára rávetül az édesanyja, a szerencsétlen sorsú, bukott színésznő sorsa. Izgalmasabbnak tartottam úgy továbbvinni ezt a szálat, hogy az anya frusztrált a gyermekével szemben, mert látja rajta, hogy mennyire érdeklődő, mennyire ráállt a hollywoodi világ témájára, mennyire vonzza a siker vágya. A látvány felől közelítettem: Walt Disney-gifekkel tudom megmutatni, milyennek láthatta a gyermek ezt a világot. A képiség lehetősége volt az egyik ok, ami miatt mindenképpen szerettem volna elkészíteni ezt az előadást. Az új évadra készülve találtam a GIF-et: egy ceruzarajzot egy hintában fekvő lányról. És pontosan tudtam, amikor megláttam, hogy a darab ezzel kezdődik majd. A fiatal Marilyn Monroe álmodozik róla a hintában, hogy valamikor sztár lesz belőle. 

Az lett. Megadta az árát.

Ettől sors a sors. Másfelől amit Monroe a saját idejében aligha tudhatott, hogy mennyire szerteágazó lesz a hatása. Az előadás részeként egy kiállítás képeivel mutatjuk meg, ki mindenkinek inspirálta a művészetét – az egész popkultúrát – Andy Warholtól Madonnáig, ki mindenki akart hasonlítani hozzá.

Ma is élő minta?

Ha a feltörekvő sztárokat nézzük: ma is valós minta a története. Mondjuk az egész történetből a siker, mint járható út valóban könnyen érthető. Hogy ennek mi az ára, arra is figyelni kellene persze: alapvetően arra volt predesztinálva, hogy elbukjon. Nagyon színésznő akart lenni. Teljesen elfogadta a buta szőke szerepét ennek érdekében. És a dráma akkor és azzal teljesedett ki, amikor ebből a karakterből ki akart lépni. Szerintem joggal: nem az a buta szőke valaki volt, mint akinek a róla kialakult kép alapján hitték. Jó verseket írt, filmproducerként is volt hozzászólása a szakmájához. A személyiségébe volt kódolva a tragédia, hogy rá fog menni erre az életre. Nem volt annyira erős, hogy ennek ellene álljon. A problémamegoldó képessége szinte nulla lehetett. Ezt mutatja az is, ahogyan az Arthur Millerrel kötött házassága véget ért. Mind a ketten azt vallották, életük legboldogabb éveit töltötték együtt. Mégis szétmentek. Mint évekkel később Miller mesélte: nem tudták kibeszélni a problémájukat. Marilyn Monroe valószínűleg annyira erős volt ebben a sorsszerűségében, hogy még egy akkora irodalmi nagyság, mint Miller sem tudott vele mit kezdeni. 

Ez nagyon egyéni pályaív – Monroe pályaíve. Mi benne az általános, a mának szóló üzenet?

Az áldozat. Ahová vágysz – ebben az esetben a színészet –, sok törést hozhat az életben. Ma már annyira talán nem, mint Monroe korában. De mit adsz fel az álomért? Hová lesz, hol van a személyiséged, amikor kiveszed ebből az egész történetből?

Hol?

Hol. Ez a kérdés. Tudod, végigcsinálod és amikor visszanézed: ha szerencséd volt, lesz benne néhány nagy szerep, amit eljátszhattál. De elég sok a törés, a tragédia – ez a pálya is tönkreteheti az embert. Mit érdemes beáldozni érte? Mennyit ér egy álom?

Nem lehet együtt öregedni az álommal? Elfogadni, hogy az ember változik? A körülményei és a lehetőségei is változnak.

Ez személyiségfüggő. A nagyon letisztult, okos és bölcs ember talán el tudja fogadni. Szerintem a többség biztosan nem.

Ebben az esetben nem is annyira a változás elfogadása hiányzott, hanem a változás maga: hogy megvan rá a vágy, de nem lehet kilépni a szexidol szerepéből.

Behívják castingra, és ahogyan elfogadja ezt, onnantól már mindenkinek ő az a bizonyos nő. És hát árucikk: pin-up modell volt. Az előadásunkban van is egy fotózásos jelenet, ez ma sem történik másképp: használják őket. Címlaplányok. Az benne a figyelmet érdemlő, hogy ezt ő akarta.

Tudta is, hogy mivel jár?

Nem biztos, hogy az ötvenes években tudhatta. De ma már – Monroe óta, Monroe miatt is – mindenki tudhatja. Ebben egészen biztos vagyok. A casting-jelenetünkben Monroe előtti színésznők arcát mutatjuk. Aztán az ő orrát, a száját, amíg össze nem áll a kép: ő az új sztár. A fiatal nő az álmaival, hogy színésznő akar lenni. Iszonyú sok mindent elfogad ezrét. Aztán az álmok elkezdenek repedezni, széttöredeznek. És kikívánkozik alóluk a valóság. És meddig álom az álom? Amíg beül a filmbemutatóra, és iszonyú sokan tapsolnak: „édes-drága-szexi Monroe”? De már rég nem is ott tart. Ebből hogyan tudna kijönni?

Nincs kiút?

Az ő számára nem volt. 

Premier

Vörös napló

A Miskolci Balett előadása

Bemutató: 2023. március 25., 19 óra, Kamaraszínház

Marilyn Monroe: Harangozó Lili

Közreműködnek a Miskolci Balett táncművészei

Dávid Patrik, Elena Gil Fernandez, Havasi Virág Nina, Kepess Boglárka, Kocsis Andrea, Adela Liskova, Lukács Ádám, Mattia Massa, Mátyás Flóra, Filippo Nestola, Vittorio Petrillo, Sofia Sulpizi, Martyna Warzocha

valamint Zöldi Laura, a Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnázium növendéke

Látványkoncepció: Kozma Attila

Díszlet- jelmeztervező: Bozóki Mara

Zene: Barva Gábor, Mohila Tamás

Fény: Verebélyi István

Koreográfus asszisztens: Solti Csaba

Vetítés: Hajdufi Péter

Ügyelő: Reiter Krisztina

Koreográfus-rendező:

Kozma Attila 

 

A Vörös naplót a társulat közös estés előadásban mutatja be Hugo Viera a Miskolci Balett számára készített Jobb későn, mint soha című művével 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában