Kiállítás

2023.03.03. 19:10

Bruthália. Boldogult kilencvenes évek

A magánegyetemi bölcsészképzés idején alakult Bruthália Alkotókört, a benne és környékén gyülekező alkotókat, a csoportosulás által inspirált művészetet idézi a pénteken nyílt kiállítás.

ÉM

Fotó: Bujdos Tibor

Bruthália –  Boldogult kilencvenes évek címmel nyílt kiállítás Miskolcon, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárban, a Bruthália Alkotókör egykori alapítói közül Béki Istvánnak, Bozsaky Dávidnak és Zemlényi Attilának köszönhetően. A velük való beszélgetésben Bujdos Attila újságíró egyebek között azt a megfigyelést ajánlotta megfontolásra: bár az időnek van jelentősége – valami csak éppen akkor tud megtörténni, amikor, csak azokkal, akikkel, bármennyi az esetlegesség benne –, de ami megszületett, ez a művészet "lehetne bármikor, érvényesnek mondjuk bármikor". 

A Bruthália Alkotókör a Miskolci Bölcsész Egyesületben és annak környékén a kilencvenes évek legelején gyülekező, alkotó kedvű fiatalok fősodron kívüli, underground művészeti térben létrejött részben véletlenszerű, önkéntes közössége. Aktív korszakukban sokféle módon csatlakoztak Miskolc kulturális életéhez – képzőművészeti eseményekkel, performanszokkal, és máig életben tartott kézműves kiadványukkal, amelynek legutóbbi száma – Necronomicon – már a halottaik nevét veszi számba. A kiállítás ebbe a fontos kulturális kezdeményezésbe enged betekintést, három évtized távolából. 

Az elhangzottakra visszatérünk. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában