Bicentenárium

2023.02.18. 10:00

Petőfi nyomában a Matyó Múzeumban

Petőfi nyomában címmel tartott előadást dr. Ajkay Alinka, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, Magyar Nyelv és Irodalomtudományi Intézet egyetemi docense a Matyó Múzeumban. 

BOON

Forrás: Matyó Múzeum

A Múzeumi Szalon programsorozat idei első alkalmát február 16-án rendezték meg, ahol Petőfi emlékévhez kapcsolódó témával várták az érdeklődőket.

Dr. Ajkay Alinka, elmondta, hogy a 19. századi magyar irodalom kiemelkedő alakja csupán 26 évet élt, de csak négy olyan nap van az életrajzában, amiről nem tudunk semmit, valószínű úton volt. Hozzátette, hogy a két legfontosabb dolog, amit nem ismerünk pontosan Petőfivel kapcsolatban, hogy mikor és hol született és mikor és hol halt meg. Az előadó részletesen beszélt Petőfi Kiskőrösön, Kiskunfélegyházán eltöltött éveiről, szüleiről, gyermekkoráról és tanulmányaival kapcsolatban is több érdekességet emelt ki, például azt, hogy a pesti Piarista Gimnáziumba kerülve korábbi iskolájának Sárszentlőrincet nevezte meg, elhallgatta az evangélikus líceumban eltöltött egy évet, ezért azt az osztályt újrajárta.

Az egyetem docens előadásában végig vezette a hallgatóságot Petőfi Sándor életének minden fontosabb állomásán és helyszínén. Mesélt a pesti irodalmi életbe történő bekerüléséről, Nagy Ignáctól és Vörösmarty Mihálytól kapott támogatásról, a Pilvax Kávéházban töltött idejéről is. Az előadó kiemelte, hogy Petőfi tudatosan készült a családalapításra, így szinte mindenét pénzzé tette, hogy feleségét és gyermekeit eltartsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában