Már látogatható

2023.02.08. 14:37

Miskolcra érkezett a Petőfi-busz (fotókkal, videóval)

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából Miskolcra érkezett szerdán a Petőfi Irodalmi Múzeum „Átrepülök hosszában hazámon” címet viselő vándorkiállítása. A Petőfi-buszban megtekinthető impozáns tárlat egyedi megközelítésből, aktuális kutatásokra alapozva mutatja be a magyar nemzeti költészet legendás alakjának karakterét, életművének ismert darabjait.

BOON

Fotó: Ádám János

A kiállítás képzeletbeli utazásra hív: 1845-ben felszállunk a gyorsszekérre Petőfi mellé, hogy a költő felidézze számunkra múltjának meghatározó állomásait, és velünk együtt fürkéssze jövőjét. A kiállítás gerincét tíz kiemelkedő gyűjteményi darab alkotja, amelyek között a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca éppúgy megtalálható, mint Petőfi századosi kardja. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. Az egyes állomások során izgalmas formai és vizuális megoldások jelenítik meg többek között az Egy estém otthon, a Szeptember végén és Az alföld című verseket.

A Petőfi-busz a Szent István téren 2023. február 8. és február 11. között, 9 órától 17 óráig várja látogatóit. A kiállítás megtekintése díjtalan, de csoportok esetén regisztrációhoz kötött. Csoportoknak regisztrálni előzetesen a [email protected] e-mail címen lehet, kizárólag a visszaigazolt regisztráció tekinthető véglegesnek.

A tárlat azonos időben 20 fő számára látogatható, ezen felüli létszám esetén csoportbontás szükséges. A csoportok fogadása miatt egyéni látogatók, családok számára a tárlat megtekintése hétköznapokon 15 óra és 17 óra között, valamint a szombati napon 9 óra és 17 óra között lehetséges. A kiállítás naponta 12 óra és 13 óra között technikai szünet miatt nem látogatható.

Mindazok, akik valamely oknál fogva lemaradnának a Petőfi-buszról, a busz anyagával megegyező tematikájú tablókiállítást – már interaktív elemek nélkül – 2023. március 28. és április 5. között megtekinthetik a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Görgey utcai főépületében.

A Petőfi-emlékév alkalmából szervezett kiállítások helyi társzervezője Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata és a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. A szombatig látogatható tárlatot szerda reggel Veres Pál, Miskolc MJV polgármestere nyitotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában