Mesés történelem

2023.02.26. 17:00

Animációs film készült a diósgyőri vár építtetőjéről (videóval)

Az uralkodó, aki legyőzte Nápolyt és Velencét, meghódoltatott minden fejedelemséget déli és keleti irányban, és elnyerte a lengyel trónt is.

ÉM

Diósgyőri Vár 2021-ben

Fotó: Vajda János

Nagy Lajos király teljes életművét feldolgozó animációs filmet készített az Autentika Művészeti Műhely Alapítvány. A teljes alkotás az Autentika YouTube-csatornán érhető el egy filmként, illetve öt epizódra bontva is.

Nagy Lajos negyvenéves uralkodása a magyar történelem egyik virágkora, mégis alig született róla idáig mozgóképes alkotás, ezért döntött úgy az Autentika, hogy feldolgozza életművét. 

14. századi uralkodónk idején hazánkat béke és fejlődés jellemezte, külpolitikája ugyanakkor rendkívül aktív volt. Legyőzte Nápolyt és Velencét, meghódoltatott minden fejedelemséget déli és keleti irányban, és elnyerte a lengyel trónt is.

Nagy Lajos király – egy birodalom ura, ahogyan a rajzoló elképzelte
Nagy Lajos király – egy birodalom ura, ahogyan a rajzoló elképzelte

Az Autentika Művészeti Műhely munkatársai által készített sorozat narrátora Csőre Gábor színművész, szövegkönyvét Märle Tamás történelemtanár írta. A sorozat a Történelemoktatók Szakmai Egyesületével készült együttműködésben, megjelenését a Szerencsejáték Zrt. és a Waclaw Felczak Alapítvány támogatta.

A Papolczy Balázs által alapított Autentika Művészeti Műhely 2020-ban kezdte meg munkáját, Trianon századik évfordulóján jelent meg a Trianon 10 oka c. animációs sorozatuk, és a Trianon100 kvízapplikációjuk, 2021-ben a Hunyadi és A miniszterelnök c. animációs sorozatuk. Az online kulturális tartalmak készítése mellett közéleti beszélgetéseket szervez az alapítvány Ligeti Terefere címmel Piliscsabán. Projektjeikről a közösségi média legtöbb felületén – Youtube, Facebook, Instagram, TikTok – tájékozódhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában