Tárlat

2022.12.07. 19:34

Vasas fotóművészek kiállítása az Ifiházban

A Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör tagjainak munkáiból nyílt kiállítás Miskolcon, az Ifjúsági Ház Galériáján.

ÉM

Fotó: Ádám János

A nagy hagyományokkal rendelkező gyárvárosban, Diósgyőrben 1940-ben a Jószerencse Dal és Önképzőkör keretein belül néhány lelkes fotóamatör alakított fotószakkört. Az alakulást követő években a Diósgyőri Vasas Fotószakosztály (1940-1952) tagjai Adorján Sándor gépgyári ényképészmester vezetésével, majd az 1950-es  évek elején Mezei Imre vasesztergályos irányításával hívták fel magukra a figyelmet. Munkájukat házi és országos kiállítások rendezése tette emlékezetessé, tagjai külföldön is kiállítottak. 1952-ben egy kedvezőtlen intézkedés szétforgácsolta az erőket, mert a Diósgyőri Vasas Fotószakosztályt négyfelé osztották és mindegyik gyár dolgozóit külön-külön fotókörbe tömörítették. A Diósgyőri Vasas Szinvavőlgyi Művelődési Otthon. Fotókörét (1952-1964) Doma István, majd Fehérváry István irányította. 

Sok viszontagság és helyiségváltoztatás után 1964. január elejével a gyárak csoportjai ismét egyesültek. A Bartók Béla Művelődési Ház szakköreként megalakult a Diósgyőri Vasas Fotókör (1964-1987), amely 1987-től a Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör néven szerepel, vezetője 1969-2014 közötti időszakban Juhász Miklós. Jelenlegi vezető Koós László.  

Ha az elmúlt 80 évre visszatekintünk, akkor megállapíthatjuk, hogy az alkotói kollektíva eredményei nemcsak országosan, hanem nemzetközileg is kiemelkedőek. Közel 800 hazai és 210 nemzetközi egyéni díjazás mellett 55 kollekció díjat kapott az alkotócsoport. A figyelemre méltó nagy számú díjazás annak eredménye, hogy témaválasztásuk igen széles skálájú, a képek tartalmasak, mondanivalójuk van, melyek megtalálhatók számos külföldi országban kiadott évkönyvekben és fotóalbumokban. 

A Diósgyőri Vasas Fotóművészeti Kör jelentős erőt képvisel az ország fotókultúrájában. Ennek elismerését bizonyítja az alkotócsoportnak adományozott 10 különböző kitüntető cím, valamint számos egyéni állami és társadalmi kitüntetés. 
Tagjaik közül a Fotóművészek Nemzetközi Szövetsége 11 személynek adományozott különböző fokozatú kitüntető címeket a nemzetközi kiállításokon való sikeres szereplés elismeréseként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában