Koncert

2022.12.07. 19:00

Ravel varázslatainak jegyében

A különc, francia zeneszerző művei csendülnek fel a miskolci szimfonikusok következő hangversenyén.

ÉM

A Szimfonikus bérlet negyedik hangversenyére hívja a közönséget a Miskolci Szimfonikus Zenekar december 12-én este 7 órakor a Művészetek Házába.

Műsoron: Ravel: Lúdanyó meséi – szvit, Ravel: D-dúr zongoraverseny bal kézre, Muszorgszkij–Ravel: Egy kiállítás képei. 

Vezényel: Antal Mátyás, a zenekar művészeti vezetője, karmestere. 

Közreműködik: a Miskolci Szimfonikus Zenekar és Fejes Krisztina (zongora)

Maurice Ravel,  az életvitelében is különcnek számító francia komponista lelkiekben szinte gyermek maradt. Kiváló példa rá a Lúdanyó meséi, az eredetileg zongorára, négy kézre írt, öttételes szvit. A művet egy gyermek-testvérpárnak szánta a zeneszerző.  Az életmű későbbi szakaszából származik két zongoraversenye, amelyek egymással szinte párhuzamosan keletkeztek. Paul Wittgenstein bécsi zongoraművész elvesztette jobb karját az első világháborúban, s ő kérte föl a zeneszerzőt egy balkezes versenymű megírására. Ellentétben a másik (G-dúr) Ravel-zongoraverseny könnyed hangjával, a bal kézre írott „testvért” elmélyült líra és drámaiság jellemzi.

Ahogyan a Lúdanyó meséi, szintén zongoradarabnak készült eredetileg az Egy kiállítás képei című tételciklus is, az őserejű géniusz Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij tollából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában