Segítségre számít a születésnapos miskolci színház

2022.11.22. 17:30

"Csak úgy lehet ünnepelni, ha azt mondjuk: iszonyatosan nehéz lesz, de boldog születésnapot!" (fotókkal, videóval)

A B-terv, hogy bezárni kényszerülnek. Az A-terv, hogy kapnak annyi segítséget, amennyivel nyitva maradhatnak. Béres Attila színházigazgató azt ígérte: jövő januárban és valószínűleg februárban is játszanak majd az akkor 200 éves miskolci teátrumban.

HE

Béres Attila, a színházat támogatásaikkal segítők fala előtti sajtótájékoztatón

Fotó: Ádám János

Továbbra is arra kéri a színházszerető közönséget és a cégeket, vállalkozókat Miskolc és a Miskolci Nemzeti Színház vezetése, hogy adományaikkal segítsék a teátrum további működését. 

Eddig több mint 200 magánszemélytől vagy vállalkozástól érkezett felajánlás, több mint 9,7 millió forint. Így Béres Attila, a színház igazgatója ígéretet tett arra, hogy januárban biztosan nem zárnak be, sőt a februárt is megpróbálják kigazdálkodni. Minderről sajtótájékoztató keretében beszélt, amit kedden rendeztek a színház előterében az előtt a fal előtt, melyen kis táblák sorakoznak az eddigi adományozók nevével.

Nyíljon meg a szívünk!

Elöljáróban a támogatói kampányba beszálló Veres Pál, Miskolc polgármestere beszélt arról, hogy nagy szükség van a támogatásra, hiszen az elszabadult energiaárak miatt a város nehéz gazdasági helyzetben van. Meg kell oldani az óvodák és egyéb intézmények működtetését, meg kell szervezni és finanszírozni a közösségi közlekedést.

– Ebben a nehéz és sötét időszakban, a gondokkal teli tél előtt egyetlen olyan hely van, ahol kicsit feledhetjük a problémákat. És ez a színház, a kultúra. Épp ezért mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezt megtarthassuk. Rendkívül büszke vagyok a Miskolci Nemzeti Színházra, mely jövőre ünnepli fennállásának 200. évfordulóját, és megkockáztatom, hogy a legjobb magyarországi színházak egyike. Kétszáz évvel ezelőtt óriási összefogással, adakozásból épült fel a mai Magyarország területének első kőszínházaként, ezért feladatunknak érezzük, hogy ezt az értéket megőrizzük. Kell, hogy megnyíljon a szívünk, kell, hogy megnyíljon a pénztárcánk, hogy átvészeljük az előttünk álló hónapokat. Van ugyan vészforgatókönyv, de sajnos az arról szól, hogy átmenetileg be kellene zárni a színházat. Ezt azonban nem szeretnénk, ezért kérjük a miskolciak és nem miskolciak, valamint a cégek, vállalkozók támogatását – fogalmazott a polgármester, majd megköszönte mindazoknak a segítségét, akik már támogatták a teátrum további működését.

Nem szabad bezárni!

Béres Attila színházigazgató azt hangsúlyozta, hogy egészen más lenne a helyzet, ha Magyarország első kőszínházának nem épp a 200. évfordulóját ünnepelnénk jövőre. Ha nem lenne nevezetes év, akkor valószínűleg ők is a bezárnának a téli hónapokra.

– Azonban születésnapot nem lehet így ünnepelni. Csak úgy lehet ünnepelni, ha azt mondjuk: iszonyatosan nehéz lesz, de boldog születésnapot! Azért kérem továbbra is a vállalkozókat és a magánszemélyeket, hogy ha tehetik, segítsenek. Már több mint 200-an megtették. És ha a városban van több mint 200 adakozó, akkor a színháznak jelentős rajongótábora van, ezért nem szabad bezárni. Megismétlődhet az a helyzet, hogy a miskolci színház adományokból működik, úgy, mint 200 évvel ezelőtt – idézte föl Béres Attila.

Bejelentette azt is, hogy a Miskolcon működő Bosch cég jelentős adományt ajánlott fel a színház működésére. Egyelőre az adományozás technikai folyamata zajlik.

Új helyzetben új műsor

Kérdésünkre válaszolva a színházigazgató elmondta, levélben értesítették a bérlettulajdonosokat: bizonyos bemutatók elmaradnak. Ezek: A dada, Amphitryon, I. Erzsébet, Vízkereszt vagy bánom is én, Hoffmann meséi, Jobb későn, mint soha/Vörös napló táncelőadás. A bérletes nézők azonban választhatnak más előadások közül, a Vízkereszt helyett pedig az Ének az esőben musicalt tűzik műsorra, mert ezekben a nehéz időkben olyan darabot szerettek volna, ami szélesebb közönséget tud befogadni, hiszen az egy „csodálatos, magával ragadó érzelmekkel teli, zenés darab”. Vigaszt jelenthet a mostani, nehéz időkben a közönség számára, hangsúlyozta Béres Attila.

A közelgő ünnepi évadról pedig szintén kérdésünkre elmondta, konkrét műsorterv még nincs, de az biztos, négy jelentős, külföldi vendégprodukciót tudnak majd fogadni. Az egyik a világ egyik legnagyobb, élő rendezője Marthaler svájci előadása, ezenkívül a Comédie-Française Tartuffe-je, a Vertigo Balett és a Kolozsvári Magyar Színház egy-egy bemutatója. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában