Nagy László inspirálta

2022.10.26. 08:00

Miskolci tanár üvegképe Bulgáriában

Az alkotás a plátói, és a beteljesült szerelmet ábrázolja, miközben elrepíti a nézőt a földtől a csillagokig.

ÉM

A Bulgáriába készült mozaik

Horváth Mária, a Földes Ferenc Gimnázium tanára, üvegtervező iparművész nemrég megrendelést kapott egy három részből álló üvegmozaikkép elkészítésére.

A mű elkészült, ma már Bulgáriában gyönyörködhetnek benne az emberek.

– 2019-ben adta át a szófiai Magyar Kulturális Egyesület a szmoljani Nagy László Emlékházat. A magyar intézet és az emlékház igazgatója azzal a kéréssel fordult a Kispesti Önkormányzathoz és a Kispesti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzathoz, hogy segítsenek kiegészíteni a kiállítás anyagát, ami a pandémia miatt nem történhetett meg.

Idén májusban a két önkormányzat arra az elhatározásra jutott, hogy egy három részből álló üvegmozaik-képet rendelnek meg tőlem. A triptichont Nagy László: Ki viszi át a szerelmet című műve inspirálta, alapkoncepcióját a költő grafikái adták. Az alkotás a plátói, és a beteljesült szerelmet ábrázolja, miközben elrepíti a nézőt a földtől a csillagokig, keretezve Szécsi Margit szuggesztív portréját a felé pegazuson vágtató költővel – mutatta be művét Horváth Mária.

Nikolaj Melemov, Horváth Mária és Gajda Péter

Hozzátette: az adomány átadása a napokban történt, a Bolgár-Magyar Barátság Napja, valamint Szmoljan illetve Rodope felszabadulásának 110. évfordulója alkalmából. Nikolaj Melemov Szmoljan polgármestere, Gajda Péter Kispest polgármestere és Tütünkov Jordán Bolgár Nemzetiségi elnök ünnepélyes keretek közt avatta fel a művet, amely ezután a szmoljani gyermekek művészeti képzésének helyet adó Nagy László Múzeumban tekinthető meg.

Művésztanár

Horváth Mária a Földes Ferenc Gimnázium tanára, végzettsége szerint rajz és környezetkultúra, média és biológia szakos. Ebben az évben rajzot tanít a gimnázium diákjainak. A tanítás mellett szívesen vállal üvegtervező iparművészeti munkákat, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 1996 óta foglalkozik ólomüveg-tervezéssel és -készítéssel. A hobbiként indult üvegtervezés fontos meghatározója életének. Számos világi és egyházi munka áll mögötte. Amire a legbüszkébb, hogy tervezőként részt vehetett a leégése után újjáépült miskolci, műemlék Deszkatemplom belsőépítészeti munkájában. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában