Fesztiválhangulat

2022.10.14. 20:01

Húsz éve és most is nagy siker Rocktoberfest

A nagyszabású három napos zenei fesztivált sokan várták már a városban, mások azonban a magas zajhatásra panaszkodtak.

NHK

Fotó: Horompoli Tamas

Elkezdődött a Rocktoberfest a Miskolci Egyetemvárosban csütörtökön. A nyitó nap első nagyszínpadi koncertjét a Quimby zenekar adta. A fesztiválhelyszínen ekkor még nem volt tolongás, az látszódott, hogy az együttes rajongói gyűltek a színpad köré, hiszen a hajnalig tartó buli csak ezt követően indult be.

A nagy visszatérő 

Huszonöt év telt el azóta, hogy a Quimby a dunaújvárosi próbateremből kitörve előbb bevette a budapesti éjszakát, majd ismertté vált egész Magyarországon és Európában is. A Kiss Tibor - ének, gitár, Varga Livius - ütőhangszerek, vokál, Balanyi Szilárd - billentyűk, Kárpáti József - trombita, Mikuli Ferenc - basszusgitár, Gerdesits Ferenc - dobok alkotta hatosfogat eddig tizenhat lemezzel hagyott kitörölhetetlen nyomot a magyar könnyűzenében, miközben az évek során kialakította saját, összetéveszthetetlen hangját. 

„A csontba markoló szövegek, az újragondolt sanzontól kezdve, a gitárslágereken keresztül egészen a legvadabb pszichedéliáig húzódó, megnevezhetetlen zenei univerzum és az egyszeriségre építő, színpadról lerobbanó fellépések is egyaránt kellettek ahhoz, hogy a Quimby 2017-re Magyarország első számú koncertzenekarává váljon” – írják bemutatkozásukban saját weboldalukon. 

A pandémia és más problémák miatt néhány éves kihagyás után álltak újra színpadra együtt, teljes létszámban október elsején, a Zene Világnapján a Budapest Parkban. A nagy sikerű telt házas fővárosi koncert után Miskolc volt ez első vidéki helyszín, ahol újra láthatta őket a közönség muzsikálni. A Roctoberfesten régi, népszerű slágereiket és új dalaikat egyaránt hallhatták az érdeklődők.  

Nem lehet mindenkivel jót tenni 

A közösségi oldalakat elárasztották csütörtökön éjszaka a panaszkodó kommentelők, akik a hangos zene miatt nem tudtak pihenni. Főleg az Avas tetején élők nyilvánítottak nem tetszést, de többen jelezték a belvárosból is, hogy hallják a koncerteket. A Rocktoberfest fellépőit a legtöbben nagyon várták már, mások azonban már napokkal a rendezvény előtt aggodalmukat fejezték ki a nagy hanghatással járó esemény miatt. A rendezvény minden engedélyt megkapott, ami ahhoz szükséges, hogy megtarthassák – mondta Lipták Ádám, a fesztivál főszervezője.  

Azonkívül pedig mindent próbáltak megtenni azért, hogy a zajszint minél elfogadhatóbb legyen, például úgy tájolták a színpadot, hogy az az egyetem épületei felé nézzen, így leginkább arra tejed a hang. A zajszintmérés egyébként a hatóságok feladata, nem a rendezvény szervezőié – tudtuk meg. Miskolcon nem minden hétvégén van ekkora rendezvény, sőt szomorú tény, hogy egyre kevesebb van, mégis vannak olyanok, akik ezt a néhány alkalmat sem tudják tolerálni – vélekedett a főszervező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában