Országos Könyvtári Napok

2022.10.03. 16:47

Felbolydul egy hétre az Egressy Könyvtár (fotókkal, videóval)

Tizenhetedik alkalommal csatlakozott a mozgalmas Országos Könyvtári Napokhoz az intézmény.

DA

Idén is október első hetében, október 3-tól 9-ig tartják meg az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozatot a kazincbarcikai Egressy Béni Városi Könyvtárban. Több író-olvasó találkozóra, könyvajánlóra, előadásokra lehet a héten számítani jelenléti formában és online módon. Továbbá megemlékeznek az október 4-i állatok világnapjáról, bábjáték és kreatív gyermekfoglalkozások szintén lesznek. A részletes program a barcikakonyvtar.hu oldalon olvasható.

– Idén Gárdonyi 100 emlékév van, amelyet az író halálának jubileumi évfordulója kapcsán hirdettek meg. Emiatt az Országos Könyvtári Napok első nagyobb szabású nyitó alkalma nálunk is az ő munkásságához kötődik. "Gárdonyi Gézára emlékezünk" címmel zenés irodalmi délutánt hirdettünk meg, hétfő délutánra – mondta Molekné Kőrösi Beatrix, az Egressy Béni Városi Könyvtár intézményvezetője.

– A száz éve elhunyt író és egyéb magyar költők – Ady Endre, Gömöri Kovács István, Pósa Lajos – megzenésített verseit hallhatták a jelenlévők. Pákó Mária zenetanár érkezett hozzánk Felvidékről, aki Örömzene műhelyet vezet Rimaszombatban, és több zenei formációja is van gyerekekkel. Négy tanítványával közösen, gitáros kísérettel adták elő a pedagógus által megzenésített költeményeket. A programra főleg középiskolásokat vártunk 8. osztálytól fölfelé, akik már jó előre bejelentkeztek hozzánk. Valamennyi középiskola képviseltette magát Kazincbarcikáról és három általános iskola is.

Ingyen beiratkozás

Az Egressy Könyvtár a kezdetektől széleskörű érdeklődés mellett vesz részt a kezdeményezésben.

- Az Országos Könyvtári Napokat nagyon szeretik az olvasóink, mindig sokan eljönnek hozzánk és a hétvége is nyüzsgő szokott lenni. Az elején, 2003-ban még Őszi Könyvtári Napoknak hívták a rendezvényt, amely két év múlva kinőtte magát, és a jelenlegi néven vált ismertté. Nemcsak a bölcsisekre, ovisokra, általános iskolásokra és középiskolásokra, hanem a felnőttekre is gondolunk ilyenkor. Az eseménysorozatot a Könyves Vasárnappal zárjuk, amikor a könyvtárak rendhagyó módon, vasárnap is nyitva tartanak. A mi könyvtárunk 10 és 18 óra között nyit ki ezen a napon és ingyenes beiratkozást teszünk lehetővé, amely december 31-ig lesz érvényes. Továbbá páros akciót hirdetünk, ami azt jelenti, hogy, akik a párjukkal jönnek el, azok a 2023-as évre is be tudnak iratkozni díjmentesen. Akik pedig a lejárt könyveiket ekkor hozzák vissza, azoknak elengedjük a késedelmi díjat. Ezenkívül vasárnapi családi programként hirdettünk meg 14.30-tól mesevetélkedőnket, amelybe szüleikkel együtt nevezhetnek be a kicsik – sorolta az intézményvezető.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában