Nem zárnak be

2022.10.16. 16:30

A Toldi, film a taxisblokádról és emlékek a CineFestről

December végéig még biztosan tervez programokat a művészmozikat üzemeltető Cine-mis.

Jelenet a Toldi című filmből

Bíró Tibor reméli, nem kell bezárnia a Művészetek házában található moziknak az energiaválság miatt. A miskolci művészmozikat üzemeltető Cine-mis Nonprofit Kft. igazgatójától úgy tudjuk, december 31-ig még biztosan terveznek programokat. Két magyar filmet is vetítenek a közeljövőben: október 20-tól november 2-ig naponta este 8-tól az Uránia teremben látható majd a Blokád című, amely az 1990-es taxisblokád történetét dolgozza fel Tősér Ádám rendezésében.

Jelenet a Blokád című filmből

 

Jelenet a Blokád című filmből

 A filmben megelevenednek azok a napok, amikor Antall József miniszterelnök alig fél évvel beiktatása után élete legnehezebb próbatételével találja szemben magát: taxisok tüntetnek az országháznál a drasztikus benzináremelés ellen. Blokád alá vonják a várost, majd hamarosan az egész országot. Antall József, az egykori 56-os forradalmár hirtelen a barikád másik oldalán találja magát. Magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. Mit tegyen, hogyan, milyen eszközökkel lesz képest ezt a helyzetet megoldani? A fő szerepkben ifj. Vidnyánszky Attila, Seress Zoltán és Gáspár Tibor látható.

Miskolcon a szuperhős

A másik film Jankovics Marcell animációs filmje, a Toldi, amit az alkotó halála miatt már kollégái fejeztek be. A filmet október 20 és 26. között este 6-tól vetítik az Uránia teremben. Arany János elbeszélő költeményének főszereplője egy igazi magyar szuperhős, írja a filmről annak ismertetője. "Jankovics Marcell és Csákovics Lajos rendezők animációs filmjében nemcsak az ármánykodó báttyal való viszályt és az önmagát kereső ifjú belső vívódásait éljük át,  de teljes gazdagságában megjelenik benne a lovagi világ és a magyar puszta, illetve a lápvidék is."

Jelenet a Toldi című filmből


- A két magyar filmen túl - tudtuk meg Bíró Tibortól - két olyan alkotást is láthat a közönség, amelyet az egy hónapja zárult CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon vetítettünk. Az egyik a Fűző című, osztrák-magyar-német-francia történelmi film, a másik a Hétköznapi kudarcok, amely magyar, cseh, szlovák,olasz koprodukcióban készült.

Az igazgató még hangsúlyozta, novemberre francia és lengyel filmhetet terveznek közönségtalálkozókkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában