Opera a fesztiválon

2022.09.18. 21:00

Veszprém után Miskolcon a Káin bélyege

Van-e egészen becses és teljességgel becstelen ember? Többek között erre keresi a választ Vihula Mihajlo operája.

Vihula Mihajlo operáját hallgathatja meg a közönség hétfőn

Fotó: ÉM

Káin bélyege címmel Veszprémben mutatták be május végén Vihula Mihajlo miskolci zenetanár, zeneművész operáját. A librettót Utry Attila író, költő írta. A zeneszerző akkor az Észak-Magyarországnak elmondta, egy alkotói pályázat után készült a mű. Több helyről érkezett visszajelzés, hogy előadnák, végül Veszprémé volt a legjobb ajánlat, így ott volt az opera ősbemutatója. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat egyik első programjaként tartották meg a koncertszerű előadást.

Az opera alapja Utry Attila regénye, a Ragozinka igaz története. A könyv a káinistákról szól bibliai szereplőkkel, a testvérgyilkos Káin története a kezdete. Káint, miután megölte a testvérét, Ábelt, megbélyegzi Isten, elűzeti, de kegyelmet kap. Leszármazottai történetén keresztül keresi a mű a választ a kérdésekre, miszerint felelősek-e a szülők, nagyszülők a gyermekeik, unokáik jó vagy rossz cselekedeteiért? Van-e egészen becses és teljességgel becstelen ember? Az életben hagyott gyilkos vajon nem pusztít tovább?

A Káin bélyegét most Miskolcon, szeptember 19-én (hétfőn) adják elő a MAB székházban az Ars Sacra Fesztivál keretében. A főbb szerepekben Kolozsi Balázs, Marozsán Zoltán, Demeter Sándor hallható, közreműködik a Cardinal Mindszenthy Kórus, művészeti vezető: Gergely Péter Pál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában