Miskolci Grafikai Biennálék

2022.09.25. 12:45

Miskolci grafikatörténet az aranykorból

A Miskolci Grafikai Biennálék első évtizedének nagydíjas alkotásait is láthatjuk a galériában.

ÉM

Két grafikatörténeti kiállítás megnyitójával kezdődött szombaton a Hangszínhely Fesztivál Ráadás összművészeti program, melyet a Művészetek Háza a Miskolci Galériával közösen rendezett.  A galériában Lévay Jenő Munkácsy-díjas képzőművész nyitotta meg a A magyar grafika évtizede 1961-1971 és Kondor Béla miskolci litográfiái című tárlatokat.

Előbbi az egykori Miskolci Grafikai Biennálék rekonstruálható anyagából válogat, kiemelt helyet kapnak az első hat biennálé nagydíjasainak (Hincz Gyula, Kondor Béla, Feledy Gyula, Csohány Kálmán, Pásztor Gábor, Würtz Ádám) alkotásai. Ezenkívül bemutatják, milyen sokféle irányzat, felfogás kapott helyet a seregszemléken 1961 és 1971 között. A biennálé első évtizedét aranykornak is nevezik, és ebből az időből ered az elnevezés, amely szerint Miskolc a magyar grafika fővárosa.

A galéria Kondor-termében egy önálló Kondor-tárlat kapott helyet. Az egykori festő- és grafikusművész, korának sztárművésze volt, kiállításai mindig nagy visszhangot kaptak. Sokféle oldalról mutatta be már a Miskolci Galéria is Kondor művészetét. Halála 50. évfordulója apropóján a válogatás Kondor Miskolcon készült litográfiáit vonultatja fel.

A kiállítások kurátora Nagy T. Katalin, neves művészettörténész.

A grafikák november 27-éig tekinthetők meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában