CineFest

2022.09.17. 14:00

A Lévay gimnáziumról mesélt a film a fesztiválon

HM

Kerényi László

Fotó: Ádám János

Kerényi László Alfa és Ómega – Lévay Gimnázium című filmjét láthatta tegnap a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál közönsége az Otthonunk Miskolc programsorozat részeként. 

1993. augusztus 30-án kisdiákok és szüleik, tanárok és a meghívott vendégek zsúfolásig megtöltötték az avasi református templomot. Történelmi eseményre, ünnepi istentiszteletre, az újraindított Lévay Gimnázium évnyitójára érkezett a gyülekezet. Másnap két osztály, 45 diák ült be a padokba, hogy új fejezetet nyissanak a város református oktatásának történetében. 

A református oktatásnak nagy hagyományai vannak Miskolcon. 1560-ban indult a tanítás, amit 1948-ban az államosítás megszüntetett, de 1993-tól ismét a református egyház lett az iskola fenntartója. Kerényi László filmje történeti áttekintésen túl bemutatja azt az utat, amit a Lévay Gimnázium az elmúlt 29 év alatt megtett.

Az Otthonunk Miskolc sorozat másik filmjét csütörtökön vetítették: Dr. R. Nagy József Tükibúcsúztató című filmje az egyetem bölcsészkarának épülete kapcsán meséli el a kar történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában