Fifty Years

2022.09.14. 19:00

A hollywoodi zeneszerző szülinapi lemeze a miskolci Malomból

Az angol szavak, „Fifty Years – Imre Czomba feat. Mill Scoring” ­miskolci eseményt takarnak, elmondjuk, miért.

HM

Vezényel: Czomba Imre

Fifty Years, azaz ötven év, ez az album címe. Czomba Imre lett a napokban ennyi éves. Miskolcon született, ma Hollywoodban él, hét éve már, hogy a tengerentúlra költözött. A szülinap nagyon különlegesre sikeredett. 

A kérdés: mi az a feat. Mill Scoring? Feat.: több előadós zeneszámok esetén szokták használni vendégművész értelemben, a Mill Scoring pedig nem mást takar, mint a Miskolci Szimfonikus Zenekar tagjait. A mill angolul malom, és a Malomra, azaz a szimfonikusok próbatermére utal. 

 

Átívelő módon 

– A Mill Scoring egy új vállalkozás, ami határokon átívelő módon teret ad a zeneszerzőknek. Az internet segítségével bárhonnan követhetik a felvételt a miskolci zenészekkel – magyarázta nekünk Czomba Imre. – A Malomban professzionális stúdió várja az érdeklődőket. 

A „szülinapi ajándék” pedig nem más volt, mint egy exkluzív album, amelyen a miskolci származású zeneszerző műveit a szerző vezényletével a miskolci szimfonikusok által alapított Mill Scoring játssza. 

Egyfajta számvetés 

– Sajnos nem túl sűrűn történik meg, hogy „csak úgy”, azaz nem direkt megrendelésre írok zenéket – mondta a lemez kapcsán Czomba Imre. – Ám szerencsés csillagzat alatt született ez a pár dal, hiszen ötvenéves lettem, és ez egyfajta számvetés. Ebben benne van minden, ami történt velem az elmúlt évtizedekben. Mindenki inspirált valahogyan, akivel találkoztam, vagy így, vagy úgy. Illetve azt hiszem, ebben benne van minden, amit Hollywoodban megtanultam az idestova 10 év alatt. Az album egyébként a Nemzeti Kulturális Alap segítségével jött létre, és az ingyenesen is használható, kereskedelmi zenestreamelő szolgáltatáson, a Spotifyon is meghallgatható. 

2015-ben nekivágtak 

Czomba Imre a Földesben érettségizett Miskolcon, itt számos zenekarban (főleg blues) játszott, a Miskolc Dixie­land Band egyik alapító tagja volt. 1991-ben költözött az egyetem miatt a fővárosba, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult. Több mint 20 évig játszott Zoránnal, számos dalt írt Cserháti Zsuzsának, majd a Noxnak, Ákosnak. A legkedvesebbnek az ExperiDance-szel töltött 16 évét tartja, több mint 15 színházi darabot írt nekik. Jazz-zongoristának tanult, de a dalszerzés mindig is érdekelte. Később felvették a ­UCLA-re (a Kaliforniai Egyetem Los Angelesben), ott filmzeneszerzést tanult. Rekordidő alatt kapta meg a „különleges képességekkel rendelkező” művészeknek adható zöldkártyát. 2015-ben vágtak neki a feleségével, és költöztek ki Los Angelesbe. Négy éve az amerikai Emmy Television Academy aktív szavazó tagja lett, és benne van a zenei Emmy-díjat érintő döntések meghozatalában.

A borítóképen: Lemezfelvétel a miskolci zenemalomban

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában