Anno

2022.08.20. 12:00

Új lisztből ragasztanak tésztát a forrólevegőjű sütödékben

Augusztus 20-a ünneplése a sajtó számára is fontos. Az Észak-Magyarország elmúlt évtizedekben megjelent ünnepi számait szemlézzük. Ebben az írásban 1962. augusztus 19-én merülhettek el először a megyei napilap olvasói.

ÉM

Az új búza

Fotó: Shutterstock

Pihenni tértek a kombájnok, pihenni tértek az aratógépek, a kaszák. Derekas munkát, gyors munkát végeztek. Az időjárás hiába késleltette a gabonák szőkülését, mert azt gyorsasággal, éjt is nappallá varázsoló munkával kiegyensúlyozta az ember és a gép. S a kétszázezer holdon, ahol néhány nappal, néhány héttel ezelőtt még kalászost ringatott a nyári szél, most friss szántás barnállik, itt-ott még behordatlan búzakeresztektől tarkítottan... A termelőszövetkezetek hatalmas rakodóin pedig kora hajnaltól késő estig zúgnak, ontják az acélos búzát, az ország kenyerét a cséplőgépek... 

— Egy-két mázsával több termett holdanként, mint terveztük... — Ezen mosolyogva mondott megállapítást hallani ma a termelőszövetkezetek legtöbbjében az elnökök, a tsz-tagok, a mezőgazdászok ajkáról. Sőt, számos helyen még jobb híreket. A kis, bereti termelőszövetkezetből hosszú levélben érkezett a híradás: 
— Soha nem volt még nálunk ilyen termés búzából. Huszonegy mázsán felül hozott holdanként a Kompolti.

A karosi termelőszövetkezetben így nyilatkoztak a közösség vezetői: 
— Rekordtermés volt Bezosztájából... Még nem végleges a számítás, hiszen most csépelünk. De biztos, hogy meglesz a huszonkét mázsa.

Meglesz, s megvan. Több, jobb a tervezettnél. Mindenütt (még a hűvös tavaszi időjárás, a hűvös nyáreleje ellenére is), ahol megadták a növénynek, amit kívánt. Ahol jó magágyba, megfelelő mennyiséget vetettek, s ahol nem sajnálták a nagyhozamú, intenzív búzafajtáktól az éltető erőt: a műtrágyát.

Zúgnak a cséplők... Teli zsákokkal megrakott tehergépkocsik, lovaskocsik, vontatók indulnak a termelőszövetkezetek raktárai, a Terményforgalmi Vállalat felvásárló helyei, a vasútállomások felé. Megfelelő helyre viszik a nélkülözhetetlen kincset: az ország kenyerét... S a malmok acélhengerei új magot, új búzát őrölnek. Új lisztből ragasztanak tésztát a forrólevegőjű sütödékben, s új, ízletes, tápláló kenyér kerül a város, a falu békés otthonainak asztalára...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában