Opera

2022.08.09. 11:13

Operafesztiváljáról lett híres Perkupa

Rendkívüli érdeklődés mellett rendezték meg idén a jubileumi Perkupai Operafesztivált.

Detzky Anna

Farkas Gábor zongoraművész és Szegedi Csaba operaénekes

Különleges atmoszférájával viszi Perkupa jó hírét szerte az országban a mostanra háromnapossá bővült rendezvény, amely ötödik jubileumát ünnepelte. Idén igazi sztárfellépők fogadták el a felkérést az elmúlt hétvégén.

Újításokban gazdag műsor

– Minden reménységünket felülmúlta a fesztivál, mert telt házzal sikerült megtartanunk. Farkas Gábor zongoraművész műsorával egészen új terepre merészkedtünk. A Perkupai Operafesztivál történetében eddig még nem volt zongoraest, ahol a művész varázsolt a kezeivel – mondta Szegedi Csaba helyi operaénekes, a fesztivál ötletgazdája. – Kicsit izgultam, hogy két év pandémia után mennyire felejtettek el minket az emberek, de a református templom teljesen megtelt.

Operagála Rost Andreával

Az előadóművészet többféle ága képviseltette magát.

– Másnap a katolikus templomban Bódi Barbara és Kurkó József színművészek, valamint Szekeres László zongorista adtak elő egy operett csokrot, ami szintén újdonság volt. Délben megnyitottuk a gasztronómiai és kézműves udvart, ahol az asszonyok sütötték a krumplilángost. Délután a Kalász László Művelődési Házban megtartottuk a hagyományos Kalász László Irodalmi Emlékórát. Először fordult elő, hogy az előző alkalomról visszahívtuk a fellépőket. Nemcsák Károly színművész, Szécsi Viktória énekművész és Vihula Mihajlo gitárművész adtak fergeteges műsort. Utána elindult a fesztiváli körmenet, a szendrői mazsorettesekkel kibővülve. Körbejárták a falut és fújták a fanfárt emlékeztetve az embereket, hogy hamarosan elérkezünk az exkluzív operagálához. Itt Rab Gyula tenorisa, Tóth Pál Mátyás basszista énekművészek és a bariton jó magam mellett igazi világsztár volt a vendégünk. A születésnapos Rost Andrea operaművész bájával és tehetségével megajándékozta a publikumot. Egy hatalmas tortával köszöntöttük születésnapja alkalmából. A Brasstones Rézfúvós Kvintett kíséretével énekelte el neki az ezer fős közönség a Boldog születésnapot! című dalt. A szeretetvendégség, viccesen a „művészsimogató” este negyed tíz körül kezdődött, ahol beszélgetni és fotózkodni lehetett az előadókkal. Vasárnap reggel 10-kor pedig hálaadó istentisztelettel zártuk a fesztivált. Itt mint egykori konfirmandus, elénekeltem a Jézus vezesd gyermeked című kedvenc zsoltáromat is – számolt be az ötletgazda.

Vonzóerő a térségben

Művészeti körökben is egyre ismertebb és elismertebb a fesztivál.

– Nekem mint ötletgazdának nagy öröm, hogy ennyire kinőtte magát a Perkupai Operafesztivál. Mostanra az ország minden tájáról érkeznek vendégek, akik a környező vidék természeti szépségét – Aggtelket, Jósvafőt, a Rakacai-tavat – is megcsodálják. A rendezvény léte nemcsak a helyi kulturális élet, hanem a vendéglátás, turizmus és a kereskedelem miatt is kiemelkedő. Ugyanakkor az egyik legfontosabb célom, hogy anyagi okokból senki ne maradjon ki a programból, ezért ingyenessé tettük a fesztivált – emelte ki Szegedi Csaba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában